11 °C Budapest
Trükköznek a pénzváltásnál a gyorséttermek: mutatjuk a részleteket

Trükköznek a pénzváltásnál a gyorséttermek: mutatjuk a részleteket

2016. február 27. 07:03

Ma már számos üzletben, gyorsétteremben lehetőségünk van euróval is fizetni. De egyáltalán nem mindegy, milyen áron. A váltási árfolyamok között akár több tízforintos különbségek is lehetnek, arról nem is beszélve, hogy általában ilyenkor a pénzünk jóval kevesebbet ér, mintha esetleg pénzváltónál váltottuk volna be.

Egy-egy utazásról hazatérve bárkivel könnyen előfordulhat, hogy a megmarad néhány eurója. Ez nem is olyan nagy gond, hiszen ma már több boltban, étteremben is tudunk ezzel fizetni. De egyáltalán nem mindegy, hogy hol szeretnénk elkölteni a megmaradt euróinkat, hiszen nagy különbségek lehetnek abban, hogy hol mennyit ér a pénzünk.

Hol mennyit ér a pénzünk?

Az euróval való fizetés lehetősége leginkább a gyorséttermekben bevett szokás. Az ismert láncok szinte mindegyik éttermében elfogadják a forint mellett az eurót is. Sok helyen akár vegyes fizetésre is lehetőségünk van, de aki euróval fizet, az mindenképpen forintban kapja majd a visszajárót. Azt, hogy hol, milyen árfolyamon számítják be a pénzünket, azt mindig az étteremben kihelyezett tájékoztatókról tudhatjuk meg. A Pénzcentrum körképe szerint jelenleg az alábbi árfolyamokkal találkozhatunk:

McDonald's - 270 forint/euró

Burger King - 285 forint/euró

H&M - 299 forint/euró

KFC - 300 forint/ euró

Ezzel szemben most a Budapesti pénzváltóknál 309-310 forintot fizetnek egy euróért.

Miért ennyi?

A KFC-ben és a Burger Kingben mindig ugyanannyit ér a pénzünk, de a McDonald’s-nál éttermenként is lehet eltérés.

Jelenleg 90 McDonald’s étterem van Magyarországon, többségük hazai kisvállalkozók által franchise rendszerben üzemeltetett egység. Euróval jelenleg 72 étteremben lehet fizetni. A váltás árfolyama a franchise partner döntése alapján alakul

- válaszolta megkeresésünkre e McDonald’s sajtóosztálya.

Minden étteremben egységes váltási kulcsot alkalmazunk. Értelemszerűen a bankközi forint-euró árfolyam alakulása befolyásolhatja az általunk alkalmazott árfolyamot. Ennek megváltoztatása a cégvezetés kompetenciája

- tudtuk meg a Burger Kinget üzemeltető Fusion Befektetési Zrt-től.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Tehát azt, hogy az éttermekben mennyiért fogadják el tőlünk az eurót, alapvetően az aktuális árfolyamok határozzák meg, de ezt befolyásolhatja még pénzfeldolgozási illetve a szállítási költség is. Az összeg a korrigálására pedig jellemzően csak jelentősebb árfolyam változások esetén kerítenek sort. Pedig a turisták által kedvelt helyeken azért bőven akad, aki euróval szeretne fizetni. Más ország fizetőeszközével pedig még feleslegesen próbálkoznánk a pénztáraknál.

A külföldi vendégeink jellemzően bankkártyával, euróval vagy forinttal szeretnének fizetni, elvétve találkozunk ezektől eltérő fizetőeszközökkel. Ha a hozzánk látogatók szokásai megváltoznak, természetesen bővítjük az elfogadott valuták körét

- válaszolta kérdésünkre a KFC.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?