Erre figyelj, ha a neten vásárolsz karácsonyra

2015. december 7. 15:00

Bár egyszerű, gyors és kényelmes a neten vásárolni, nem árt résen lenni, ugyanis nagyot is bukhatunk, ha nem vagyunk elég körültekintőek. A blokkk.com összeszedte, mik az online vásárlás legnagyobb bukatói.

A karácsonyi időszakban a webáruházak forgalma is jelentősen megugrik, nem árt azonban résen lenni, ugyanis ha nem vagyunk eléggé figyelmesek, könnyen átejthetnek bennünket.

Elállási jog: a munkaszüneti napok miatt karácsonykor bonyolultabb

A jogszabály szerint bármit vásárolunk a weben, 14 napon belül köteles a kereskedő visszavenni, akkor is, ha a vásárló csak egyszerűen meggondolta magát. Ugyanakkor feltétel, hogy elálláskor az ajándéknak sértetlennek kell lennie. Fontos az is, hogy elálláskor vigyázzunk számolással, hiszen 14 naptári napról van szó, nem pedig munkanapról.

Karácsonykor még rosszabb a helyzet, hiszen a szombati, vasárnapi pihenőnapok mellé bejönnek a december 25-i és 26-i munkaszüneti napok, ha pedig valaki december 23-án veszi át az ajándékot, még a január elsejét is bukja, tehát a 14 naptári napból nem sok munkanap marad személyes ügyintézésre. Természetesen a webáruház honlapja szünet nélkül éjjel-nappal üzemel, így bármikor lehet jelezni az elállás szándékát, csak éppen lebonyolítani, a személyes kapcsolatot felvenni az elállást intéző munkatársakkal körülményesebb.

Van ugyanakkor még egy fontos szabály az elállásról: a webáruházak számára előírás, hogy mennyi mindent kell feltüntetniük a honlapjukon a vásárló tájékoztatása érdekében. Ebben bizony az is benne van, hogy ha elmulasztja az elállási jogra vonatkozó tájékoztatás megadását, akkor az elállási jog 12 hónappal meghosszabbodik, tehát 379 nap lesz.

A szavatosság, jótállás joga teljesen független kérdés az elállási jogtól, azok a szabályok a webáruház esetében ugyanazok, mint a boltok, áruházak esetében.

Pénzvisszafizetési garancia

A visszafizetést ugyanolyan fizetési módon kell teljesíteni, mint ahogy a vételár kiegyenlítése történt, legkésőbb az elállás tudomásulvételét követő 14 napon belül. Természetesen az árut vissza is kell adni előtte.

A szállítási költséget vásárláskor sok esetben az áruház magára vállalja. Elállás esetén, ha mégis fizetni kellett a vásárláskor a fuvarért, a legkevésbé költséges, szokásos fuvarozási mód ára is visszajár a vásárlónak. Az elállást követő visszaszállítás költsége viszont a vásárlót terheli, kivéve, ha ezt a webáruház előzetesen vállalta.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Vám és áfa fizetése: attól függ, honnan szállítják

A weben a világ összes e-kereskedője könnyen elérhető, így nem is ritka, hogy a magyar vásárló külföldi webáruházból veszi meg a karácsonyi ajándékot. Jó néhány külföldi webáruház magyar nyelven is ad tájékoztatást kínálatáról, így könnyű olyan csapdába esni, amikor kiderül, hogy áfát és esetleg vámot is kell fizetni a vásárlás után. Nem árt odafigyelni ezért arra, honnan is szállítja a külföldi webáruház a karácsonyi ajándékot.

Az áfa- és vámfizetés oldaláról a döntő az, honnan, melyik országból szállítják a vásárlónak a külföldi webáruházból megrendelt árut, tehát hol van az a raktározási, tárolási hely, ahonnan a rendelést követően megindul a szállítás. Az Európai Unió határain belülről érkező karácsonyi ajándék után sem vámot, sem áfát nem kell fizetni. Az Európai Unión túlról érkező karácsonyi ajándék után ugyanakkor az értékhatártól függően meghatározott esetekben kell vámot és áfát is fizetni.

Vigyázat! Hamisítvány...

A karácsony nem csak a vásárlóknak karácsony, hanem a termékhamisítóknak is. Nehéz felismerni az ügyesen összetákolt hamisítványokat, melyek legbiztosabb értékesítési csatornája - a hamisítók oldaláról nézve - a webáruház, így nagyon érdemes odafigyelni, nehogy hamisítványokat sózzanak ránk többszörös áron.

Tiltólistás termékek

Vannak termékek, amelyeknek behozatalára külön szigorú szabályok vonatkoznak, vagy egyenesen tilos behozni őket. A könnyen romló élelmiszerek behozatalának az Unió területére például szigorú szabályai vannak, tűzijáték és petárda behozatala pedig eleve tilos. A dohánytermékek és az alkohol unión belüli szállítása korlátozásokhoz kötött. Gyógyszer, fogyasztószer, potencianövelőszer behozatala pedig szintén engedélyhez kötött.

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm