17 °C Budapest
Még mindig nem költünk annyit karácsonykor, mint tíz éve

Még mindig nem költünk annyit karácsonykor, mint tíz éve

2015. november 26. 13:00

A korábbi évek jelentős visszaesését a fekete péntekek sem tudják teljesen ellensúlyozni, de azért már nem sok hiányzik hozzá, hogy annyit vásároljunk, mint a válság előtt.

2006-ig nőtt a bolti, és áruházi költekezés Magyarországon, amit a gazdasági válság, illetve a megszorítások miatt egy jelentős visszaesés követett. A piac lassan kezdett feléledni, és csak 2013-ban kezdett el nőni (még 2012-ben is visszaesett kiskereskedelem a KSH kimutatása szerint az előző évhez képest). Az összegzések azt mutatják, hogy az idén várható decemberi költekezés révén megvásárolható árumennyiség bár megközelíti, még mindig nem éri el a 2006. évi szintet.

A KSH adatai szerint 2013-tól rohamlépésben nő a kiskereskedelmi piac, a növekedés pedig igen tekintélyes, 4-6 százalékos. Ugyanakkor mind az élelmiszer, mind az iparcikk vásárlás az átlagnál nagyobb mértékben maradt el az évtizeddel ezelőtti költekezéstől, és valószínűleg idén sem fogja elérni azt. Bár a decemberi enni-innivaló vásárlást a mikulás, a karácsony és a szilveszter is felfelé húzza, itt is megfigyelhető némi elmaradás. Viszont minden remény megvan arra, hogy 2017-ben túllépje a piac az évtizeddel ezelőtti mértéket - olvasható a blokkk.com oldalán.

Bár a különféle iparcikkek vásárlása valamivel döcögősebb tempót követ, de a részletesebb KSH adatokból azért kiderül, hogy a nagyobb értékű bútor, műszaki cikk, lakás felszerelési piac lassan erősödik.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?