Mennyit költünk élelmiszerre? Mennyiből élnek a legszegényebbek?

2015. november 2. 12:01

Összesen 2 375 forintból élünk naponta, a legtöbbet pedig az élelmiszerre költjük, fejenként átlagosan 634 forintot. Persze nem mindegy, hogy hol élünk és mennyi a fizetésünk. A legszegényebbek például 1 349 forintot költenek naponta, ételre pedig 435 forintot adnak ki - írja közleményében a blokkk.com

A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint 72 ezer forintot költött havonta az átlagember 2015. első félévében. A KSH fogyasztási célú kiadásaiban minden költekezés benne van, akár élelmiszert, ruhát vesz valaki, vagy lakásra, közlekedésre, vendéglőre, vagy éppen mozira, színházra költi a pénzét.

Az elmúlt időszakban évről-évre nőtt a költekezés mértéke, a legnagyobbat 2015-ben ugrott, pontosan 5 675 forinttal emelkedett, a KSH havi adatait nézve:

Mire, mennyit költünk?

A legnagyobb szelete a költekezésnek az élelmiszervásárlás. Ehhez hozzá lehet számítani az élvezeti cikkeket, a maga 2 493 forintjával, ami naponta - még mindig egy főre számítva - 82 forintot jelent. A második legnagyobb szelete a költekezésnek a lakásfenntartás, háztartási energia, ami 2015. első félévében 16 471 forint volt. Közlekedésre ennek a felét költjük, ez éppen 8 ezer forint.

Szépen nőtt 2015. első félévében a ruházati költekezés a KSH kiskereskedelmi (bolti, áruház) statisztikája szerint. De hát úgy tűnik, hiába, mert a legkevesebbet még mindig ruhára költünk, ráadásul így volt ez a korábbi években is (az oktatás sajátos területét most nem számítva). A ruhavásárlások értéke azonban így is szépen gyarapodott, most 2 170 forint volt, egy évvel korábban - 2014. első félévében - 1 754 forint.

Bőven akad különbség

A fizetéseket nézve a legszerényebb keresettel rendelkezők átlagos havi költekezése mindössze 41 ezer forint. A legtehetősebbek ezzel szemben fejenként 134 ezer forintot vettek elő a pénztárcájukból.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az élelmiszervásárlásokban kisebb a különbség, hiszen a kisebb keresetűek számára ez a legfontosabb tétel, amire ügyelni kell, így ők 13 ezer forintot hagynak az élelmiszerboltokban, a jobban eleresztett nagykeresetűek viszont már 28 ezer forintot.

A legnagyobb élelmiszerkiadási tétel a legszegényebbeknél és a leggazdagabbaknál is egyaránt a hús, amire 4 ezer forint és 7 ezer forint körüli összeg megy el.

A legszegényebbek ruhára ezer forintot fordítottak havonta, a leggazdagabbak bő négy és félezer forintot. A legnagyobb a különbség a kulturális, szórakozási kiadásokban figyelhető meg, ahol nyolcszoros az eltérés a legjobban és a legrosszabbul keresők között.

Nem mindegy az sem, hogy hol él valaki. A legtöbbet a fővárosiak költik el havonta, 97 ezer forintot, szemben a falun élők 60 ezer forintjával. Élelmiszerre fejenként átlagosan 20 ezer forintot költenek a budapestiek, a falun élők viszont nem is maradnak le ettől olyan nagyon, hiszen náluk ez a kiadási tétel 18 ezer forint. A legnagyobb különbségek a szórakozással összefüggő kiadásokban vannak, három és félszeres, négyszeres eltérésekkel.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?