23 °C Budapest
Hónapok óta várnak erre az egy napra a magyar boltok

Hónapok óta várnak erre az egy napra a magyar boltok

2015. augusztus 26. 05:51

Akciókkal, különleges ajánlatokkal várják a boltok a vásárlókat a "szabad vasárnapokon". Az üzletláncok igyekeznek a számukra legjobb időpontban felhasználni azt az egy napot - az adventi hétvégéken kívül -, amikor nyitva tarthatnak.

A tavasszal bevezetett vasárnapi zárva tartás látványosan átalakította a vásárlási szokásokat és a boltok működését is. A statisztikákból jól látszik, hogy vasárnap helyett inkább pénteken, szombaton és hétfőn vásárolunk, a hét utolsó napján nyilvánvalóan visszaesett a boltok forgalma. A helyzet azért is érdekes, mert az üzletek az adventi időszakon túl egy vasárnapot választhatnak, amikor nyitva tarthatnak.

A "szabad vasárnapokra" kifejezetten készülnek a boltok, hetekkel korábban meghirdetik a nyitva tartást, akciókkal, kedvezményekkel várják a vevőket ezeken a napokon. A vásárlók pedig tudatosan keresik ezeket a lehetőségeket.


A Pénzcentrum üzletláncokat kérdezett arról, mik a tapasztalataik a szabad vasárnapokkal kapcsolatban, mivel készülnek ezekre a napokra, és arra is kíváncsiak voltunk, hogyan fogadták a vevők ezeket az alkalmakat.

Családi hétvégével készül a kika

2015-ben - a jogszabályi változások óta - még egyik kika áruház sem volt nyitva vasárnap - tudta meg a Pénzcentrum a kikától. Mivel a törvény egy vasárnapot engedélyez az advent vasárnapokon felül, ezért a kika olyan vasárnapot választott, amikor a vásárlók körében már eddig is kedvelt kika családi hétvégével egybeesik.

Családi programokkal és jelentős kedvezményekkel várják a vásárlókat

 hagyományosan szeptember második hétvégéjén: minden magyarországi áruházuk nyitva tart szeptember 13-án. Mint a lakberendezési láncnál elmondták, arra számítanak, hogy a programok és akciók a vasárnapi vásárlás lehetőségével együtt sokaknak meghozza a kedvét szeptember közepén ahhoz, hogy a családdal együtt ellátogassanak egyik áruházukba.

Hozzátették: mindent meg fognak tenni azért, hogy vásárlóikat széles körben értesítsék erről a lehetőségről, és arra számítanak, hogy ez a hétvégi forgalomban is pozitívan fog megmutatkozni.

A plázákhoz igazodik a Media Markt

Eddig nem éltünk a lehetőséggel, de ez részben nem is rajtunk múlik. Áruházaink döntő része üzletközpontban található. Ezeken a helyeken pedig igazodnunk kell a centerek érdekeihez. Annak ugyanis nincs sok értelme, hogy mi kinyitunk, a többiek meg nem.

- mondta el a Pénzcentrumnak Német Csongor, a Media Markt Magyarország ügyvezető-igazgatója.

Hozzátette: folyamatos egyeztetésben vannak a központokkal, összességében arra törekszenek, hogy a karácsonyi szezon előtti időszakban a lehető legtöbbet kihozzák a szabad vasárnapok adta lehetőségből, ezért úgy alakítják majd a nyitva tartásokat az adventi időszak előtti hetekben, hogy a hét utolsó napján Budapesten legalább egy áruházat mindig elérhessenek vásárlóik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

100 százalékos bérpótlék a Lidlnél

A Lidl Magyarország 163 áruházából a március 16. és augusztus 23. közötti időszakban 110 áruházának esetében élt a vasárnapi nyitva tartás lehetőségével. Az áruházak nagy részében a vasárnapi nyitva tartást extra akciókkal egybekötve használták ki - tudtuk meg az áruházlánctól. A vasárnap nyitva tartó áruházakról vásárlóikat szórólapokon, a cég hivatalos honlapján és a Facebook oldalukon is tájékoztatták.

A népszerű extra akciók keretében a vásárlók a nem élelmiszer termékek között válogathatnak kedvező árakon.

Megtudtuk azt is, hogy az adott vasárnapokon a dolgozók bérét 100 százalékos bérpótlékkal fizették ki, ezért a dolgozók körében is népszerű a vasárnapi nyitva tartás.

Auchan: az áruházak többsége már kihasználta

Eddig a 19 magyarországi Auchan áruházból 10 használta ki a szabadon választható vasárnapokat, legutóbb az óbudai Auchan áruház, amely így segítette a Sziget Fesztiválra beköltözőket - válaszolta kérdésünkre az Auchan.

Legközelebb - gondolva azokra a családokra, akik augusztus utolsó napjaira hagyják a tanévkezdéshez szükséges bevásárlást-, augusztus 30-án, az iskolakezdés előtti utolsó vasárnapon, a csömöri Auchan áruház reggel 7 és 21 óra között, a soroksári áruház pedig 6 és 22 óra között tart nyitva.

A vásárlókat többek között az érintett áruházakban, akciós katalógusaikban, honlapjukon és Facebook oldalukon tájékoztatják a vasárnapi nyitva tartásról. A szabad vasárnapokra a hipermarketek változatos programokkal, külön akciós szórólappal készülnek.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?