27 °C Budapest
Szigorúbb szabályozás jöhet az energiaitaloknál Magyarországon

Szigorúbb szabályozás jöhet az energiaitaloknál Magyarországon

2015. április 28. 13:37

A kormány tervei között szerepel az energiaitalok fogyasztásának korlátozására vonatkozó szabályozás kidolgozása - válaszolta Rétvári Bence EMMI-államtitkár egy képviselői kérdésre.

Van-e a kormánynak arra vonatkozó szándéka, hogy betiltsa az energiaitalok forgalmazását a hazai üzletekben a fiatalok számára?

 - tette fel a kérdést Oláh Lajos képviselő.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről Rétvári Bence válaszolt írásban. Kifejti, hogy az "Egészséges Magyarország 2014-2020" Egészségügyi Ágazati Stratégia népegészségügyi programterületével összhangban előkészítésre került a táplálkozás-egészségügyi Szakpolitikai Program, amelynek kiemelt cselekvési területe az egészséges választás elérhetővé tétele a fogyasztók számára.

A területet érintő tervezett intézkedések között szerepel az energiaitalok fogyasztásának korlátozására vonatkozó szabályozás kidolgozása, amelynek egyik lehetősége a kereskedelmi forgalomban lévő energiaitalok maximális térfogategységeinek meghatározása és annak ellenőrzése


- válaszolta az államtitkár.

Válasza elején emlékeztetett az államtitkár arra, hogy a kormány 2011-ben döntött a népegészségügyi termékadóról (Neta).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ennek segítségével a bizonyítottan egészségügyi kockázatot hordozó élelmiszerek, így például a jelentős koffein-tartalmú illetve metilxantint és taurint tartalmazó energiaitalok fogyasztását - elsősorban a leginkább érintett fogyasztói csoportokban, az iskolás gyermekek, serdül őkés fiatal felnőttek körében - kívánják visszaszorítani.

Egy 2012-es EMMI-rendelet pedig kimondja, hogy a Neta hatálya alá tartozó termékek nem árusíthatók nevelési-oktatási intézményekben.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?