-1 °C Budapest

Hol élnek a legszegényebb magyarok? Mire elég havi 78 ezer?

2015. április 20. 06:03

Magyar családok százezrei élnek még mindig jövedelmi szegénységben, azaz havi kevesebb, mint 78 ezer forintból. Az iskolázottság még mindig sokat számít, azonban vannak diplomások is, akiknek nélkülöznie kell. De merre élnek a legszegényebb családok Magyarországon?

Növekedtek a reáljövedelmek, azonban nem lett kevesebb szegény, bár javult a rászorulók helyzete az elmúlt két évben Magyarországon. Többek között ezek is kiderültek a Társadalomkutatási Intézet (TÁRKI) tavaly ősszel végzett felméréséből. A kutatás szerint a magyar lakosság 16,6 százaléka, vagyis több százezer ember él jövedelmi szegénységben.

A nélkülöző háztartások havonta kevesebb, mint 78 ezer forintból gazdálkodnak.

A szegénység előfordulásának valószínűsége magas: az általános iskolát végzett családfővel élők között, illetve azoknál a családoknál is, ahol csak egy embernek van keresete, továbbá ott is, ahol a családnak a fenntartója 65 év feletti vagy nő. A családfő végzettsége szerint a következőképpen alakul a szegénységben élők összetétele.

Tehát minél magasabb az iskolázottsága a család fenntartójának, annál kisebb a valószínűsége a jövedelmi szegénységnek. Azonban megdöbbentő, hogy 100 szegényből még 4 így is diplomás, a legtöbben pedig azok vannak, akik legfeljebb általános iskolát végeztek.

Hol élnek a legszegényebbek?

A TÁRKI idén publikált felmérésében megfordult az eddigi évek trendje: 2014-ben több szegény élt a városokban, mint a községekben. 100 szegényből 51 városi és csupán 44-en vannak, akik községekben élnek. Míg a KSH háztartások fogyasztását vizsgáló előzetes adataiból régiókra lebontva láthatjuk, az egy főre jutó fogyasztási kiadásokat.

Forrás: KSH

Az egy főre jutó havi fogyasztási kiadások Pest megyében a legmagasabbak, utána kövezik Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, megye itt 8 százalékos javulás következett be az előző évhez képest. A legkevesebbet az Észak- Alföldön költöttek, ez a helyzet nem is változott.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A felmérés szerint tehát a legszegényebbek az Észak-Alföldön: Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élnek. Itt az egy főre jutó fogyasztási kiadás 55 373 forint, míg Közép-Magyarországon, azaz a Budapesten és Pest megyében ugyanez 82 814 forint.

A fogyasztás kiadásának szerkezetében nincsenek számottevő különbségek a régiókat illetően. A legtöbbet még mindig az élelmiszerekre és a lakásfenntartásra költik a magyar családok, ezek a kiadásaiknak több mint a felét teszik ki. Viszonylag keveset költöttünk élvezeti cikkekre, a legkevesebbet azonban az előző évekhez hasonlóan ruhára költöttük, ez a kiadásaiknak csupán 2,8 százalékát teszi ki.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 29. 16:06