3 °C Budapest

Mit keres ez a füves csoki a CBA-ban: ettől tép majd be a gyerek?

2015. április 15. 11:31

Számos kérdést vet fel az a szójás, kakaós energiaszelet, amelyet egy budapesti CBA-ban találtunk. A termék ugyanis nemcsak a csomagolásával hívja fel magára a figyelmet, hanem valóban kenderszármazékot tartalmaz. Utánajártunk, hogy lehet ez.

Fontosnak tartjuk már az elején kiemelni, hogy senki sem fog betépni (higgyétek el, kipróbáltuk) az egyébként legálisan árusítható szójás szelettől; és bár mi a CBA-ban találtuk, minden bizonnyal más kiskereskedőknél, akár nemzetközi láncoknál is megtalálható a termék.

Egy budapesti CBA-ban vettük 169 forintért az alábbi galériában látható, "combo cannabis" fantázianevet viselő szójás kakaós energiaszeletet. Ahogy a bolti árcédulán, úgy a blokkon, sőt a csomagolás mintázatán (cannabis levelek) is egyértelmű utalás van arra, hogy a szelet kenderszármazékot tartalmaz. Ezt a csomagoláson feltüntetett összetevők is igazolják, amely szerint a termékben 6% kendermag van.

Kíváncsiak lettünk, lehet-e Magyarországon kiskereskedelmi forgalomban ilyen termék, ezért a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatalhoz (NÉBIH) fordultunk. Érdeklődésünkre elmondták, Magyarország területén élelmiszert abban az esetben lehet forgalmazni, ha azt jogszerűen állították elő és a termék megfelel az élelmiszerekre vonatkozó Európai Uniós és nemzetközi jogszabályoknak.

Hazánk területén közel 9 ezer éve termesztenek - főként rostjáért, tehát nem táplálkozási céllal - kendert. Jelenleg a termesztését a kábítószer előállítására alkalmas növények termesztésének, forgalmazásának és felhasználásának rendjéről szóló kormányrendelet szabályozza csakúgy, mint az ipari és az étkezési mák termesztését is

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága.

A rendelet többek között rögzíti, hogy szabadföldön, valamint fedett termesztő berendezésben kizárólag alacsony THC (tetrahidrocannabinol: egyes fajtákra jellemző pszichoaktív hatóanyag) tartalmú kender termeszthető. Alacsony THC tartalmú rost- és magkenderfajtának pedig az minősül, amelynek szabad THC tartalma, a növény meghatározott részeiben és érettségi állapottól függetlenül sem éri el a 0,2 százalékot. Amelyik növénynek 0,2 százalék felett van a THC tartalma, azt viszont tilos termeszteni.

A legális és a tiltott növényeket a NÉBIH a Nemzeti Fajtajegyzékben, az Európai Bizottság pedig a Közösségi Fajtajegyzékben rögzíti.

Fontos azt is tudni, hogy ezeknél a növényeknél a THC elsősorban a nőivarú növények virágjában található, illetve a virágot körülvevő leveleken. A kender magjából például étolajat is gyártanak, amely teljesen THC-mentes. Hasonlóképpen a mák magja sem tartalmaz alkaloidokat (például morfint), a mák növény is szabadon, de szigorúan ellenőrzötten termeszthető és a növénynek csak egy része (a gubó) tartalmaz kábító hatású anyagot.

Összefoglalva, a Cannabis megnevezés, illetve a kendermag tartalom önmagában még nem jelenti azt, hogy kábítószer hatású anyagot vagy összetevőt tartalmaz a kender-kivonattal dúsított termék, főként ha THC-mentessége garantált. Tehát a CBA-ban vásárolt termék is maximum erkölcsi aggályokat vethet fel egyesekben.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) egyébként létrehozott egy, az étrend-kiegészítőkben alkalmazásra nem javasolt növényeket tartalmazó listát. A listára valamennyi olyan növény felkerült, amely étrend-kiegészítőben történő alkalmazásának, alkalmazhatóságának kérdése felmerült, de élelmiszerként (tekintettel arra, hogy az étrend-kiegészítő, élelmiszer) történő használata veszélyes lehet. Ebben a listában megtalálhatóak a kender növény egyes részei (hajtás, levél, virág) a kannabionid hatóanyaguk miatt, viszont ezek között a kender magja nem szerepel.

Welcome To Tijuana! Tequila, Sexo & Marihuana!

Az tehát egyértelmű, mi a helyzet a kábítószer előállítására alkalmas növények termesztésével, illetve az azokból készült termékek forgalmazásával az EU-n belül. Felmerül ugyanakkor a kérdés, milyen szabály vonatkozik azokra az import termékekre, amelyek az unión kívülről érkeznek?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nos, az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országból az unió területére élelmiszert behozni csak a hatályos állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelően lehet. Az állati eredetű összetevőt nem tartalmazó élelmiszer termékek behozatala a terméket kísérő kereskedelmi okiratokkal (számla, szállítólevél) történik, biztosítva az élelmiszer tételeinek megfeleltethetőségét, azonosíthatóságát, ezáltal a nyomonkövethetőségét.

Emellett biztosítani kell, hogy a behozott élelmiszerek legalább a EU-ban előállított élelmiszerek higiéniai szabványainak vagy azokkal egyenértékű szabványoknak megfeleljenek. A megfelelő kereskedelmi okiratokkal behozott élelmiszerek forgalomba hozatalt megelőző kötelező laboratóriumi vizsgálatát, engedélyeztetését jogszabály ugyanakkor nem írja elő.

Ennek ellenére a NÉBIH tapasztalatai szerint nem jellemző, hogy kiskereskedelmi láncok egy-egy termék forgalmazását megelőzően a hatóság véleményét kérik. Mint mondják,

a kereskedők tisztában vannak a vonatkozó jogszabályokkal, és a saját felelősségük súlyával is.
Néhány, az ügyfélszolgálaton keresztül érkező kérdés vonatkozott különféle termékek magyarországi forgalomba hozatalának lehetőségére, elsősorban magánszemélyek és kisebb vállalkozások részéről vagy éppen vállalkozás indításának tervezése kapcsán

- foglalta össze tapasztalatait az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?