3 °C Budapest

Nem kell erre sokat költeniük a magyar anyáknak: az olcsó is lehet jó

2015. február 23. 14:30

Egyre több Magyarországon a túlsúlyos gyerek, akik egyre korábban válnak elhízottá, így hamarabb jelentkeznek a felnőttkori elhízással járó betegségek kockázatai - fejtette ki Antal Emese dietetikus az InfoRádiónak. A szakember nemcsak az egészséges táplálkozásra, hanem a mozgás fontosságára is felhívta a figyelmet.

Nagyon érinti a túlsúly problémája a magyar gyerekeket is. Eddig azt mondtuk, hogy minden negyedik, illetve ötödik magyar gyerek túlsúlyos vagy elhízott, most egy friss, 2014-es reprezentatív vizsgálatban a 4-10 éves budapesti és kecskeméti gyerekek közül már minden ötödik gyermek túlsúlyosnak vagy elhízottnak bizonyult

- hangsúlyozta Antal Emese.

A dietetikus szerint a tendencia rosszabbodást mutat. A gyerekek 20-25 százaléka plusz kilókkal küzd. Az is újra megerősítést nyert, hogy az energia, a kalóriabevitel kedvezőtlen összetétele is jellemző. Azok a kockázati tényezők, amelyek a felnőtt lakosságnál bizonyos betegségeknél megjelennek, a gyerekeknél is jelen vannak. Például a zsírok túlzott, míg bizonyos tápanyagok, a kalcium vagy a D-vitamin, hiányos bevitele. A rostbevitel nagyon alacsony, mert a zöldség-gyümölcs fogyasztása jóval alatta marad az ajánlottnál, teljes kiőrlésű gabonákból jóval kevesebbet fogyasztanak, a koleszterinbevitel viszont sokkal az ajánlás fölött van a gyerekek esetében.

A szülőknek nagy a felelőssége a gyerekek táplálásában, a gyártóknak is, amelyek bár egészségesnek hirdetnek olyan élelmiszereket, amelyek tele vannak cukorral és tápanyagot viszont nem nagyon tartalmaznak.

Nem bizonyos élelmiszereket kell kiragadni és stigmatizálni, hibásnak kikiáltani, hanem az étrendet és az életmódot kell átalakítani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Olcsón is lehet jól és drágán is lehet rosszul táplálkozni. Persze összefüggés van az anyagi helyzet és az elhízás között, hiszen az alacsonyabb szociális státuszúak inkább elhízottak, a változatosságot nem tudják megteremteni.

Az energia-egyensúly nagyon fontos, többet esznek a gyerekek, mint amennyit leadnak. A szülőknek az is feladatunk, hogy a leadási oldalt is elősegítsék, azzal, hogy példát mutatnak, együtt mozognak a gyerekekkel.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?