3 °C Budapest

Nagy változás jön a magyar boltokban heteken belül

Pénzcentrum
2015. február 16. 11:30

Az előre nem csomagolt élelmkiszerek esetében áprilistól fel kell majd tüntetni a boltokban ha édesítőszerrel készült, vagy például ha olyan színezékeket tartalmaz, ami a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat - ezekből van egy jó pár.

Számos változás lépett életbe az utóbbi időszakban annak érdekében, hogy a fogyasztók könnyebben tájékozódhassanak az élelmiszerek összetevőivel kapcsolatban. Tavaly év vége óta kötelező részletezni az adott termék allergén anyagait, és jól olvasható kötelező betűméretűnek kell lennie a címkének. 2016 decemberétől pedig a tápértéket is jelölni kell majd a termékeken. Ezek mellett egy új uniós tervezet is napvilágot látott, amely szerint a feldolgozott késztermékekben lévő hús származási helyét is jelezni kellene. Így például nem lenne kérdéses, milyen hús van a mirelit lasagne-ban.

Április elsejétől pedig az előre nem csomagolt termékekkel kapcsolatos tájékoztatás szabályai is megváltoznak. December óta az allergéntartalmukkal kapcsolatos információt kellett csak hivatalosan a vásárló számára elérhetővé tenni, akár írásban (papíralapú listán, vagy táblagépeken) vagy szóban abban az esetben, ha:

  • a létesítményben folyamatosan jelen van a szóbeli tájékoztatás megadásáért felelős személy,
  • a fogyasztó - kérésére - a tájékoztatást haladéktalanul megkapja az élelmiszer átadásának helyén, a vásárlást megelőzően, és
  • a szóbeli tájékoztatás a létesítményben elérhető írásos dokumentumon alapul.

Ezt egészíti ki az a rendelkezés, amely szerint április elsejétől a jelölési adatokat, például a termék összetevőit, a lejárati idejét, vagy a gyártóra és a forgalmazóra vonatkozó adatokat a vásárlás helyén a fogyasztó kérésére meg kell adni - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Így ha előre nem csomagolt élelmiszert (például zsemle a boltban) veszünk, vagy a vásárlás helyén, csomagoltatunk (például párizsit a csemegepultból), akkor április elsejéig még csak a termék megnevezését kell jól látható módon feltüntetni. Viszont április elsejétől az eladás helyén jól látható módon ki kell írni

  • az élelmiszer nevét,
  • édesítőszerrel készített termékek esetén a megnevezéshez kötődően az "Édesítőszerrel (édesítőszerekkel)" illetve a "Cukorral (cukrokkal) és édesítőszerrel (édesítőszerekkel)" kifejezést,
  • valamint az azoszínezékek csoportjába tartozó színezékek [Narancssárga S (E 110), Kinolinsárga (E 104), Azorubin (E 122), Alluravörös (E 129), Tartrazin (E 102), Neukokcin (E 124)] használata esetén a következő feliratot például egy táblán az adott termék megnevezése mellett fel kell tüntetni: "...színezék(ek) megnevezése vagy E száma...: a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat."

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?