A Nébih most összeszedte, hogy mit is kell tudnunk a rovarfogyasztás aktuális szabályairól.
Egyre többet étkezünk útközben, vásárolunk gyorsbüfékben, vagy utcai árusoktól. Az utcai árusokat a hatóságok is ellenőrzik, az igazi visszajelzést azonban tőlünk, a fogyasztótól kapják. Nem látunk be a színfalak mögé, a sok apró jel alapján azonban eldönthetjük, megvesszük-e, megesszük-e az ételt. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) blogján ahhoz ad tanácsokat, mire figyeljünk, ha lángost, gyrost eszünk.
Egy jó lángosos környékén nem lehet átható, égett olajszagot érezni. Az erős, kellemetlen olajszagból arra következtethetünk, hogy a sütéshez használt olajat nem cserélik rendszeresen. A lángost a megbízható helyen mindig frissen készítik. Ha nem forró, hanem nyúlós, langyos lángost kapunk, az bizony már jó ideje kisült.
Nézzük meg, mit látunk a pulton: ott csak kis mennyiségű feltétet szabad tartani, tiszta edényben, s ahhoz csak a kiszolgáló személy nyúlhat. A többi feltétet, hozzávalót a hűtőszekrényben kell tárolni, hogy ne melegedjenek fel és ne szennyeződjenek.
A GfK 2012-es felmérése szerint a büfék és pizzériák egyaránt népszerűek a magyarok körében, hiszen gyakorlatilag minden második ember legalább évente egyszer jár ilyen helyekre.
A nemzetközi konyha (kínai, török, stb.) fő kedvelői a legfiatalabbak és a budapestiek, ami nyilván összefügg az ilyen éttermek fővárosi elterjedtségével is. Arányuk a teljes lakosságon belül 32 százalék.
A nyers gyros-nyárson baktériumok lehetnek, az ideális gyrossütő ezért gyakran mos kezet, aki a vendégeket kiszolgálja. Figyeljük meg, hogy a gyros-nyársat folyamatosan forgatják-e! Minden oldalát egyenletesen át kell sütni, nem éghet oda és nem maradhat nyers egyik oldala sem. Bizalommal lehetünk a hely iránt, ha a húst csak a rendeléskor vágják le. Így kerülhető el, hogy a tálcára lehulló hús a nyársból kicsepegő, esetleg még nyers húslével szennyeződjön.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%, a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ne fogadjuk el, ha üzletnyitáskor a már megkezdett nyársról származó hússal akarnak minket kiszolgálni, mert tilos előző napi húst felhasználni. A köretet megfelelő hőmérsékletre beállított melegen tartó pultban, forrón kell tárolni, a salátákat, önteteket pedig hidegen.
Tippek a gyorsbüfékhez
- Csak megbízható helyen vásároljunk
- Ne vegyünk ételt elhanyagolt higiénéjű, rendetlen helyen
- Az ételt csak tiszta kézzel, vagy tiszta szalvétával fogjuk meg! A kézen baktériumok, vírusok lehetnek.
- A frissen készült, forrón tálalt étel biztonságos.
- Étkezés előtt mossunk kezet! Ha kézmosásra nincs lehetőségünk, használjunk fertőtlenítő kéztörlő kendőt
- Csak forrón tálalt meleg-ételt, hűtőben tárolt hideg-ételt fogadjunk el
- Utcán árult, előre szeletelt gyümölcsöt vagy gyümölcsből facsart levet nem ajánlatos venni. A tojásos, darált húst tartalmazó, vagy töltelékes ételek fogyasztásának nagyobb a kockázata.
- A langyos helyen tárolt, vagy kellően át nem sült étel veszélyes.
- Ne fogyasszuk el az ételt, ha állott, romlásra gyanús, vagy szokatlan ízű!

Kegyetlen lesz a csirkemell, a tej és a tojás bosszúja: erre kell készülni, ha kivezetik az árstopot
Az ársapkák kivezetése 3-5 százalékot dob az élelmiszer-infláción, az árak pedig márciusban tetőzhetnek.
Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.
Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.
Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!
A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.
-
Alapanyagtól a vásárlóig: így áll a fenntarthatósághoz a piacvezető kiskerlánc
A Lidl Magyarország a környezettudatosság mellett érvel.
- Itt is a moldovai válasz az orosz bírálatra
- Nem vettek repjegyet a gyereknek, ott akarták hagyni
- Jobban izgatta a hal és a gyümölcs a Szegedi Vadaspark medvéit, mint az árnyékuk – videó
- Rendkívüli ülésen faggatná Szijjártó Pétert és Lantos Csabát az LMP
- Napelem-tilalom: fontos bejelentést tett az energiaügyi tárca
- Nagykövetnek kérték fel Dzsudzsák Balázst
Digital Transformation 2023
Sustainable Tech 2023
Biztosítás 2023


