11 °C Budapest
Ez a cég bukhatja a legnagyobbat a vasárnapi zárva tartással

Ez a cég bukhatja a legnagyobbat a vasárnapi zárva tartással

2015. január 15. 05:58

A hazai házhoz szállítós piac emblematikus szereplője, a Family Frost lehet a legnagyobb vesztese, ha március közepétől már kiszállítani sem lehet vasárnaponként az élelmiszereket. Ha általános érvényű lesz az NGM legfrissebb állásfoglalása, akár több magyar település is mozgóbolt nélkül maradhat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A sajtóban megjelent hírekre reagálva nemrég állásfoglalást tett közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). E szerint az online vagy egyéb formában leadott megrendeléseket sem lehet vasárnap kiszállítani:

Az NGM értelmezése szerint a törvény hatálya a kiskereskedelmi tevékenységre vonatkozik, ezalatt pedig termékek forgalmazását, valamint az ezzel összefüggő szolgáltatások nyújtását kell érteni - így például az áruk összekészítését és kiszállítását is.

Mint írták, a törvény nem határozza meg a kivételek körében az online rendelés utáni kiszállítást, csak az úgynevezett kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységet. A rendelés utáni kiszállítás tehát nem tartozik a kivételek körébe, csak az a szállítás, ami ahhoz kell, hogy az üzlet nyitvatartási időben működni tudjon.

Az NGM friss állásfoglalása természetesen több, az online megoldások felé (is) nyitó multit meglepetésként ért. Ezzel ugyanis bezárult az a kiskapu, amivel vasárnaponként is biztosíthatnák szolgáltatásaikat a kereskedők. A Tesco például nemrég úgy nyilatkozott:

Egyelőre megpróbáljuk felmérni, hogy mit enged a törvény, és mit nem. Elég egyértelműen azt látjuk, hogy a vasárnapi házhoz szállítás teljesen elterjedt Magyarországon rengeteg termék értékesítésénél

- mondta rendhagyó videóüzenetében Nigel Jones, a Tesco magyarországi vezérigazgatója.

A sajtóban több kiskapu is megjelent, amelyekkel elvileg ki lehet játszani a rendszert. Az egyik, hogy jogilag mi bízunk meg egy fuvarozócéget, amely elhozza a kereskedő által egy raktárba lepakolt árut, és minden legális lesz. Azaz ha a Tesco honlapján feltüntetett fuvarozócégek egyikét mi keressük meg, az jogilag más, mintha maga a kereskedőlánc tenné ezt.

Bár a vasárnapi házhoz szállítás lehetősége kapcsán eddig többnyire csak a Tesco hangját lehetett hallani - a G-Roby legutóbb úgy nyilatkozott, az elmúlt 14 évben sem szállítottak házhoz vasárnap -, mégis a legnagyobb érvágást valószínűleg az olyan, kifejezetten erre a piacra szakosodott vállalkozásoknak okozza majd az intézkedés, mint a Family Frost Kft.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A cég 19 depóval és több mint 300 mozgóbolttal van jelen a magyar piacon; a Pénzcentrum értesülései szerint a forgalom mintegy 25 százaléka vasárnaponként generálódik.

Félix Miklós, a Family Frost Kft. ügyvezető igazgatója a Pénzcentrum megkeresésére elmondta:

Az NGM állásfoglalása szerinti házhoz szállítás kategóriáját jelenleg is vizsgálják jogászaink; csak a szakvélemény birtokában tudunk majd arról beszélni, hogy a továbbiakban is fenn tudjuk-e tartani szolgáltatásainkat vasárnaponként.

Az ügyvezető meglátása szerint amennyiben a tárca állásfoglalása általános érvényű, az a Family Frost jövedelmezőségét és így természetesen munkavállalóikat is igen negatívan érintené. Bár Félix Miklós prognózisa szerint ez esetben sem lenne elbocsájtásokra, illetve a szolgáltatási terület drasztikus csökkentésére szükség, azonban a munkaerő-átcsoportosítást, valamint bércsökkentést már nehezen kerülhetnék el. Az ügyvezető meglátása szerint mindemellett rengeteg fogyasztónak is kellemetlen lenne az intézkedés.

A cég sárga autói - és szignálja - sok olyan magyar településen megfordulnak, ahol más lehetőség egyáltalán nincs a vásárlásra. A mozgóboltban nemcsak jégkrémet, hanem fagyasztott élelmiszereket is árulnak.

Egyelőre azonban semmi sem biztos, hiszen van egy újabb csavar is a történetben. Sajtóértesülések szerint ugyanis az NGM-ben is áll a bál az állásfoglalás miatt. A tárcánál elvileg jelenleg is nyomozzák, ki közölte mindezt, mivel arról házon belül is az a vélemény, hogy végrehajthatatlan.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06