21 °C Budapest

Nagy változás jön a magyar boltokban holnaptól

Pénzcentrum
2014. december 12. 06:00

Új címkékkel és tájékoztató táblákkal találkozhatunk a boltokban. December 13-án hatályba lép ugyanis az az uniós rendelet, amely egységesen szabályozza az élelmiszereken található jelzéseket, feliratokat. A cél, hogy ne lehessen megvezetni a vásárlókat.

Szombattól már hivatalosan is kötelezővé válik az élelmiszerek újfajta címkézése. Az elmúlt hetekben már lehetett látni a készülődés jeleit, sok terméken például már megtalálhatóak voltak a kiemelt allergén információk. Az új rendelet célja az, hogy ne lehessen félrevezetni a fogyasztókat. Nagyon fontos eleme így az olvashatóság.

Pontosan meg van határozva a csomagoláson alkalmazható legkisebb betűméret (1,2 mm), az éles kontraszt a háttér és a betű színe között, illetve a betűk közötti és a sortávolság is.

A termékek tápértékét is jelölni kell majd, de ez csak 2016 decemberétől lesz kötelező.

Emellett pedig a termékben található összes allergén anyagot is fel kell tüntetni a címkéken.

Ez egyszerű az előrecsomagolt termékeknél. Bonyolultabb a helyzet azonban abban az esetben, ha felvágottat szeleteltetünk a hentespultnál. Mivel az előre nem csomagolt élelmiszereknél is érvényes lesz a szabályozás, akkor kapjuk majd meg szóban a szükséges információt, amikor a szemünk előtt csomagolják az élelmiszert. Vagy épp kihelyezett tájékoztató füzetekből, táblagépekről, esetleg a mérleg információi alapján tájékozódhatunk.

KATTINTS! Orbán: azért kell fizetni, hogy kevesebbet fizessünk

Régóta készülnek a boltok

A SPAR a Földművelésügyi Minisztériummal, illetve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal folyamatosan egyeztetve több, mint egy éve készül az átállásra. Felülvizsgálták sajátmárkás csomagolt termékeiket, és ahol szükséges volt, gondoskodtak a már megfelelő információtartalmú csomagolás legyártásáról. Ugyanígy az Auchannak is  csak a sajátmárkás termékeken kellett csomagolást váltani. Az előre nem csomagolt termékeknél pedig, azaz a lédig, kimért termékek esetében minden adatot be kellett folyamatosan kérniük írásos formában, hogy a vásárlók rendelkezésére tudják majd azokat bocsátani.

A csomagolatlan élelmiszerek allergén jelölése egy teljesen új rendszer felállítását kívánta meg. Egy adatbázist hoztunk létre, melybe gyártó partnereink a receptúráik alapján feltöltik a megfelelő információkat, azokat folyamatosan karbantartják, szükség esetén módosítják. Ebből az adatbázisból kapják az áruházaink akár napi szinten az információt, melyek a csomagolatlan élelmiszerek mellet az árjelző címkén fognak megjelenni, hogy a vásárlóink már a vásárlási döntés pillanatában tájékozódni tudjanak.

- mondta el a Pénzcentrumnak Fehér István, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

A SPAR-nál a polcokon található árjelző cédulákról is lehet tájékozódni, ezen számok formájában láthatók az allergének, a hivatalos jelölés szerint:

  • 1.Glutént tartalmazó gabonafélék (azaz búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut, illetve hibridizált fajtái) és a belőlük készült termékek
  • 2.Rákfélék és a belőlük készült termékek
  • 3.Tojás és a belőle készült termékek
  • 4.Hal és a belőle készült termékek
  • 5.Földimogyoró és a belőle készült termékek
  • 6.Szójabab és a belőle készült termékek
  • 7.Tej és az abból készült termékek (beleértve a laktózt)
  • 8.Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia vagy queenslandi dió
  • 9.Zeller és a belőle készült termékek
  • 10.Mustár és a belőle készült termékek
  • 11.Szezámmag és a belőle készült termékek
  • 12.Kén-dioxid és bizonyos szulfitok
  • 13.Csillagfürt és a belőle készült termékek
  • 14.Puhatestűek és a belőlük készült termékek
Fotó: Erdei Ancsa

Azaz például egy szalagos fánk árcéduláján szerepelnie kell az 1,3,7 jelzésnek. De ez a paraszt kenyér például tartalmaz glutént, szóját(!) és tejet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fotó: Erdei Ancsa

Magán a terméken más színnel, vagy vastagított betűkkel kell kiemelni az allergéneket, például így:

KATTINTS! Így spórolj karácsonykor: 500 forintból vacsorát

Az, hogy meddig találkozhatunk a boltokban régi címkéjű termékekkel, sok tényezőtől függ. Mekkora a forgalom, mekkora a felhalmozott készlet abból az adott termékből, illetve:

Függ a termék lejárati idejétől, mert 2014. december 12-ig fel lehetett használni a régi jelölésű csomagolóanyagot, viszont december 13-tól már csak új jelölésűt lehet használni. Friss termékek esetében ez kb. 30 nap lesz, de tartós élelmiszerek esetén ez több év is lehet.

- tájékoztatta a Pénzcentrumot Gál Judit, az Auchan Magyarország kommunikációs igazgatója. A rendelet hatálybalépésétől számítva minimum három év áll a vállalkozások rendelkezése, így addig még előfordulhatnak régi címkék.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem