13 °C Budapest

Így vegyél e-könyv olvasót karácsonyra

2014. november 17. 15:01

Az e-olvasók népszerűsége az utóbbi években rohamosan nőtt, így egyre több gyártó és készülék jelenik meg a piacon. A nagy választékot tekintve sokakban felmerül a kérdés, hogy milyen jellemzők alapján érdemes kiválasztani a számukra ideális e-könyv olvasót.

Az e-olvasók növekvő népszerűsége az elmúlt időben nyomon követhető a digitális könyvek piacának fejlődésén, melynek értéke már 2012-ben átlépte a 4,4 milliárd dollárt. Ugyanebben az évben Amerikában 10-ről 19 százalékra nőtt a készülékek penetrációjának aránya - míg az európai a világ második legnagyobb és rohamosan fejlődő piaca, az Egyesült Királysággal és Németországgal az élen.

A növekedés velejárója, hogy egyre több gyártó és egyre több készülék érhető el a piacon. A nagy választékot tekintve sokakban felmerül a kérdés, hogy milyen jellemzők alapján érdemes kiválasztani a számukra ideális e-könyv olvasót.

Fontos tudni, hogy a mai e-olvasók E Ink technológián alapuló kijelzővel rendelkeznek, melynek legnagyobb előnye, hogy nem bántja a szemet, így nincs káros hatással a látásra. Egy E Ink kijelző ugyanúgy hat, mint a papír, hosszan tartó olvasás után sem fárasztja el a szemeket. Segítségükkel tűző napfényben és mesterséges fény mellett is könnyedén olvashatunk. Előnyük továbbá, hogy minimális mennyiségű energiát fogyasztanak, így egy feltöltött e-könyv olvasó hetekig vagy akár hónapokig is üzemel.

Az E Ink kijelző alapvető jellemzője egy e-könyv olvasónak, de emellett is számos tényező játszik szerepet abban, hogy maximális olvasásélményt nyújt-e egy készülék. A megfelelő olvasó kiválasztásakor érdemes először a gyártó, majd a készülék mellett dönteni.

A gyártó kiválasztása

Fontos, hogy a gyártó által forgalmazott e-olvasók menüje könnyen értelmezhető, kezelhető legyen, és hogy egyes elemei magyar nyelven szerepeljenek. A használati utasításoknak szintén elérhetőnek kell lenni magyarul, hogy bárki megérthesse az egyes funkciók használatát.

Mielőtt elköteleznénk magunkat egy gyártó mellett, győződjünk meg róla, hogy hazánkban is nyújt garanciális és garancia utáni szervizszolgáltatásokat. Ugyanilyen fontos, hogy a készülékekre adott garancia hossza ne legyen kevesebb 24 hónapnál - ez az EU-ban elfogadott norma, és a minőség egyik biztosítéka.

A készülék kiválasztása

Méret szempontjából három fő kategóriába sorolhatjuk az e-könyv olvasókat. A 6 inchnél nagyobb kijelzővel rendelkező készülékek hasznosak, ha technikai irodalmat, szakirodalmat olvasunk rajtuk. A 6 inches kijelző a legnépszerűbb, ez áll legközelebb a hagyományos könyvformátumához, míg a 6 inchnél kisebb kijelzőt a fiatalok és a gyakran utazók részesítik előnyben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Minden modern e-reader rendelkezik érintőképernyővel, amit sokszor nyomógombok egészítenek ki a kényelem érdekében‒- a csak gombbal vezérelhető készülékek már idejétmúltnak számítanak.

Fontos, hogy egy készülék minél több formátumot támogasson, hiszen a könyvek átkonvertálása rengeteg időt vehet igénybe. A legnépszerűbb fájl formátumok a következők: EPUB, PDF, FB2, DJVU, HTML, DOC, DOCX, MOBI (PRC), TXT, RTF. 13 vagy több formátum támogatása az ideális, a PocketBook készülékei például 20 szöveg- és 4 grafikai formátumot támogat.

A DRM a digitális jogok védelmének leggyakoribb eljárása, ezért alapvető, hogy a készülék a legnépszerűbb védelmi és titkosítási eljárásokat is felismerje, mint az EPUB DRM vagy a PDF DRM.

A beépített memória optimális esetben 4 GB, de a legjobb, ha microSD bemenettel is rendelkezik a készülék, ez az új tartalmak telepítését is megkönnyíti. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy van-e előre telepített tartalom az olvasón, egyes gyártók ugyanis akár 500 könyvet is elérhetővé tesznek ilyen módon a felhasználók számára.

Egyéni igények szerint fontos funkciók lehetnek továbbá a beépített világítás, az előre telepített szótárak, a Wi-Fi, a böngésző vagy a Text-to-Speech funkció, amivel a nem audiokönyv-formátumú olvasmányokat is meghallgathatjuk.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem