Rosszabb minőségű kiszereléseket árulnak itthon sok termékből

Rosszabb minőségű kiszereléseket árulnak itthon sok termékből

2014. október 2. 09:32

Különböző minőségű, eltérő összetételű sok ugyanolyan márkájú termék attól függően, hogy Nyugat- vagy Kelet-Európában kerül eladásra. A gyártók ízlésbeli különbségekre hivatkoznak, de a visegrádi négyek vizsgálatot kezdeményeznek  - írja a Magyar Nemzet.

Szlovákiában egy 2011-es arra az eredményre jutott, hogy egyes multinacionális vállalatok a nyugat-európaihoz képest eltérő minőségű termékeket szállítanak az új uniós tagállamokba.

A Coca-Cola például Németországban és Ausztriában rendes répacukorral készül, a Szlovákiába, Magyarországra, Romániába és Bulgáriába szánt üdítőbe azonban már csak kukoricából kinyert, olcsó izoglükóz jut. A világcég szerint ebben nincs semmi különös, Amerikában is ez kerül az italba.

A svájci Nestlé, amelynek egy porkávéja csúszott el a teszten, azt nyilatkozta, hogy termékeiket a vevők ízlése alapján készítik el, így természetes, hogy azok országról országra eltérők. A szlovák felmérés szerint két másik kávétermék minősége is komoly szórást mutat aszerint, hogy melyik országba szánta a gyártója.

A 2011-es jelentést annak idején átadták az unió illetékes biztosának, hogy használja belátása szerint, de eddig semmi változás, előrelépés nem történt az ügyben. Szlovákia ezért azzal az ötlettel állt elő, hogy a minőségvizsgálatokat a visegrádi négyek szintjére kellene emelni, hogy azután közös megállapításokkal, együtt fordulhassunk Brüsszelhez. 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?