Cseh és szlovák tejeket vonnak ki a forgalomból: mi áll a háttérben?

Cseh és szlovák tejeket vonnak ki a forgalomból: mi áll a háttérben?

Pénzcentrum
2014. augusztus 14. 14:35

Több mint 37 ezer liter tej forgalmi korlátozását rendelték el összesen négymillió forint értékben. Több termék esetén laboratóriumi vizsgálatra is szükség van.

24 rajtaütésszerű ellenőrzést tartottak múlt héten az ország több megyéjében a külföldi UHT tejeket forgalmazó nagykereskedőknél és áruházláncoknál a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a kormányhivatalok élelmiszerbiztonsági ellenőrei. A razziára az országos főállatorvos által elrendelt kiemelt ellenőrzés-sorozat részeként került sor. A forgalmi korlátozás alá vont tételek értéke eléri a 4 millió forintot - tájékoztatta lapunkat a NÉBIH.


A 24 helyszínen több mint 37 000 liter cseh és szlovák UHT tej forgalmi korlátozását rendelték el a szakemberek.

 Az eljárást egy esetben a termék nem megfelelő jelölése, a többinél pedig a nem megfelelő nyomonkövetési dokumentumok miatt kezdeményezték az ellenőrök. A tételek értéke eléri a 4 millió forintot.

Több terméknél - azok ismeretlen eredete miatt - laboratóriumi vizsgálatokhoz is mintát vettek a szakemberek. A NÉBIH laboratóriumaiban mikrobiológiai vizsgálatokat végeznek, de nézik a tejek fehérje tartalmát, idegen víz, nehézfémek, valamint peszticidek jelenlétét is. Az adatok feldolgozása folyamatban van.

Az ellenőrzés-sorozat az következő hetekben is folytatódik.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?