12 °C Budapest

10 dolog, amit biztosan nem tudtál az IKEA-ról

Pénzcentrum
2014. április 13. 08:05

Néhány hete számoltunk be itt, a Pénzcentrum.hu-n arról, hogy Soroksáron épülhet a harmadik magyarországi IKEA-áruház. A hír igazi komment-cunamit indított el Facebook-oldalunkon, olvasóink tömegesen háborodtak fel azon, hogy ismét Budapest térségében terjeszkednek. Az biztos, hogy kevés olyan márka van a kiskereskedelemben, ami ennyire megosztja (és ennyire érdekli) az embereket: most 10 olyan tényt mutatunk az IKEA-ról, amelyek talán tovább árnyalják a képet.

1. A szupergazdag cégalapító profi spóroló is egyben
Ingvar Kamprad, az IKEA alapítója a világ egyik leggazdagabb embere. 2012-ben 42 milliárd dollárra (mai árfolyamon 9200 milliárd forint) becsülték a vagyonát (igaz, azóta állítólag pénzének jelentős részét jótékony célokra fordította). Kampradról azt beszélik, meglehetősen spórolós életet él: tömegközlekedéssel (nyugdíjas jeggyel), vagy egy ezer éves Volvóval jár, olcsó szállodákban lakik, sőt, a legdurvább pletykák szerint a minibárból elfogyasztott italokért sem fizet, inkább megveszi őket egy boltban.

Ingvar Kamprad


2. Kamprad diszlexiás, ezért a bútoroknak nem számuk, hanem nevük van
Sörensen, Karlstad, Billy: az IKEA híres arról, hogy termékeit nem (csak) számokkal "nevezi el". Kamprad diszlexiás, ezért kezdett el földrajzi-vagy keresztneveket használni, leginkább Svédországból és Finnországból.

Bővebben: Mit jelent az IKEA szó? Búcsúzik a cég legendás vezetője - KATTINTS!


3. Az IKEA egy mozaikszó
Az IKEA név az alapító monogramjából (I.K.) és Elmtaryd (E), vagyis a farm, ahol született, valamint Agunnaryd (A), vagyis a falu, ahol Ingvar felnőtt, kezdőbetűiből tevődik össze.

4. Az IKEA a harmadik legnagyobb fa-felhasználó
Két másik lakberendezési áruházlánc, a Home Depot és a Lowe's után az IKEA használja fel a legtöbb fát bútoraihoz. A világ éves fakitermelésének 1 százaléka a svéd áruházlánc üzleteiben köt ki.

5. Nem Kínában van a legnagyobb boltjuk
A második, harmadik és negyedik legnagyobb IKEA Kínában található, az első helyezett azonban (természetesen) Svédországban, Stockholm Kungens kurva nevű külvárosában épült, 55 200 négyzetméteren.

6. Népszerűbbek a Bibliánál
1951 óta nyomtatják az áruházlánc legendás éves katalógusát, amit ingyenesen kapnak meg a vásárlók és a klubtagok (az IKEA marketing-költségvetésének 70 százalékát teszi ez ki). A katalógusból több példát nyomtatnak, mint a Bibliából.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

7. Az első meleg TV-hirdetés a nevükhöz fűződik
1994-ben nagy visszhangot váltott ki az IKEA hirdetése: ők voltak az elsők, akik TV-reklámjukban egy homoszexuális párt szerepeltettek.

8. Sötét foltok a múltból
Az évtizedek óta a globális kiskereskedelem meghatározó szereplőjének számító IKEA múltjában akadnak sötét foltok. Kampradot rendszeresen támadják azzal, hogy tagja volt a svéd náci pártnak. Az áruházláncról pedig néhány éve kiderült, hogy több bútorcsaládjuk kelet-német munkatáborban készült az 1970-es, 1980-as években.

9. Konkrétan gyerekcsináló ágyaik vannak
A becslések szerint minden tizedik európai gyerek IKEA-ágyban fogan. nagy Britanniában pedig minden ötödik...

10. Az élelmiszeriparban sem teljesítenek rosszul
Az IKEA legendás húsgolyójából évente 150 millió darab fogy világszerte. Ez nagyjából 4200 tonnányi húsgolyót jelent.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?