24 °C Budapest

Gyanúsan olcsó eper a hiperekben: mi állhat a háttérben?

2014. április 1. 16:09

Gyanúsan alacsonynak találják hazai termelők azokat az árakat, amelyeken több élelmiszerlánc is árusítja a külföldi földiepret. Az Auchan például "indul az eperszezon" szlogennel hirdetett a közelmúltban olyan akciót, amellyel 778 forintos kilónkénti áron kínált spanyol epret, míg a magyar eper szezon eleji árai általában 2-3 ezer forint között mozognak. A termelőket most a "dömpingszerű" importárak mellett a meleg időjárás is idegesíti, mert a hazai szabadföldi eperszüret az idén nagyon korán, akár már május 10-e körül megkezdődhet, így egy komolyabb lehűlés hatalmas károkkal fenyegethet.

Fél kilónként 389 forintos áron hirdetett a közelmúltban az Auchan eperakciót, amelyet "indul az eperszezon" címmel óriásplakátokkal is megtámogatott. Az Auchan-áruházak spanyol epret értékesítettek, amelyet kilóra vetítve 778 forintos áron kínáltak, így a külföldi termék nettó ára - a 27 százalékos áfát leszámítva - 612 forint körüli lehetett. Hasonló árszinten jelent meg a spanyol eper más élelmiszerhálózatokban, így például a Sparban is.

Vevőcsalogatónak használhatják

Meglepően alacsony az az ár, amelyen az Auchan a spanyol epret árusította - fogalmazott Mártonffy Béla, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Szerinte az üzletlánc "jó beszállítót" találhatott, hogy a külföldi termékkel a magyar piacon ilyen olcsón tudott megjelenni. Arról lehet szó, hogy az Auchan az alacsony eperárat vevőcsalogatónak szánta a hazai gyümölcsfogyasztókért folytatott versenyben - vélte az elnök.

Az Auchan saját vállalata közvetlenül a termelőktől vásárolja meg Spanyolországban az epret - közölte ugyanakkor Gál Judit, az Auchan Magyarország Kft. kommunikációs menedzsere. A spanyol szabadföldi szezon már februárban megkezdődött és a magyarnál általában tovább is tart, így most a spanyol termelők már az ottani szezon közepén járnak.

Logisztikai költség és diszkont árpolitika

Mivel a spanyol piacon megfelelő mennyiségű és minőségű eper áll rendelkezésre, az ottani árak fokozatosan csökkennek. Emellett az Auchan beszerzési áraira rakódó kis logisztikai költség, illetve az üzletlánc diszkont árpolitikájának megfelelő szűk árrés tett lehetővé a 778 forintos kilónkénti fogyasztói árat a magyar piacon - tette hozzá a kommunikációs menedzser.

Magyar termésként ma csak fűtött fóliás földiepret lehet kapni, amelynek kilónkénti ára megközelíti a 3 ezer forint. Néhány hét múlva, várhatóan április közepe-vége körül érik be a fóliás eper, amelynek kilogrammonkénti ára 1200-1500 forint lehet, és ebből már az Auchan is kíván forgalmazni.

Fokozatosan csökkentik az importot

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A valódi hazai szezon azonban a szabadföldi eperrel kezdődik, az üzletlánc szerint előreláthatóan május közepén. A szabadföldi ár - közölte az Auchan - kilónként 800-900 forint lehet az időjárástól és a mennyiségtől függően. A hazai szabadföldi termés megjelenésekor az Auchan várhatóan már csak hazai epret kínál majd, addig pedig Gál Judit szerint az import mennyiségét fokozatosan csökkenti.

Más véleményen vannak a hazai termelők, akik szerint a legnagyobb mennyiséget adó, itteni szabadföldi epernél is legalább 1,5-2 ezer forintos kilónkénti induló árakra lehet számítani, így egy hatkilónyi epret tartalmazó láda ára 9-12 ezer forint között mozoghat. A szezon végére pedig a ládánkénti árak 2-3 ezer forintra eshetnek, vagyis a kilónkénti árak 300-500 forintra süllyedhetnek.

Milyen költségekkel termelnek a spanyol gazdák?

Az itteni önköltségből kiindulva tartják irreálisnak hazai termelők, hogy a spanyol eper 600 forint körüli nettó árakon jelenhet meg a magyar piacon, hiszen a beszerzési árat számos költségtényezőnek kell még növelnie, amíg az áru idáig eljut. Egyes hazai termelők szerint a spanyol gazdálkodóknak bukniuk kell az üzleten, hacsak nem "ingyenmunkások" vagy támogatások csökkentik költségeiket. Emellett nyilvánvaló, hogy az áruházláncok a már említett, vevőcsalogatói célzattal nem alkalmaznak árrést, vagy nagyon szűkre szabják azt, esetleg különböző trükköket is bevetnek az alacsony fogyasztói árak kialakítása érdekében - vélik a termelők.

A gazdálkodók szerint az importeper többnyire ízetlen a magyar terméshez képest, így a fogyasztók hamar rájönnek, hogy nem érdemes megvásárolni azt. Tavaly is voltak hasonló eperakciók, és a hazai termelők tartottak is ezektől, de a külföldi áru a magyar eperszüret idejére nagyrészt eltűnt. Így az import árletörő hatást nem igazán fejtett ki, a háziasszonyok pedig egyébként is a sokkal ízletesebb magyar földiepret keresték.

Idegesítő az időjárás is

A termelőket most a "dömpingáras importnál" jobban idegesíti, miként alakul majd az időjárás a következő hetekben, mivel ez a várható termés mennyiségét és minőségét is jelentősen befolyásolhatja. A szokatlan meleg miatt ugyanis valószínű, hogy az idei szabadföldi szüret rendkívül korán, akár már május 10-e körül, vagyis fagyosszentek környékén megkezdődhet. Ekkor pedig egy komolyabb lehűléssel járó fagy hatalmas károkat okozhat az érett termésben.

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?