Most tényleg sokat bukhatsz a hitelkártyáddal, ha nem figyelsz

Pénzcentrum
2013. november 27. 05:33

Nem csak a karácsonyi vásárlásnál érdemes figyelni arra, hogy a bankok több ezer forinttal is büntethetik, ha valaki túllépi hitelkártyája hitelkeretét.

A karácsony jellemzően a nagy értékű fogyasztási cikkek vásárlásának időszaka. Sok családi ilyenkor ruház be több százezer forint értékű műszaki cikkre, jellemzően televízióra, házimozira, laptopra, konyhai gépekre.

Sokan ilyenkor a kényelmesebb utat választják, és hitelkártyával fizetik ki az ajándékot, ezzel a következő hónapokra tolva a konkrét kifizetést. Nem csak nekik fontos figyelni arra, hogy komoly ezreseket bukhatnak, ha túllépik kártyájuk hitelkeretét, hiszen ezt a bankok - ha nincs a keret megfelelően "szélesre" állítva - akár több ezer forinttal is "büntethetik. Összeszedtük, a legnépszerűbb kártyák esetén ez mennyit is jelent:

Sokan, főleg a most következő karácsonyi időszakban szorítkoznak a hitelkártyájukra. De azzal sokan nincsenek is tisztában, hogy a hitelkeretüket túlléphetik. Sőt, ha ez megtörténik, akkor díjat számol fel a bank. A hitelkeretünket általában a jövedelmünkhöz viszonyítva határozzák meg a bankok, de sok esetben alapból alacsony értéket kérnek az ügyfelek, hogy saját költekezésüknek is határt szabjanak.

A limit azonban bizonyos mértékig átléphető. A bankok ilyen esetben figyelmeztető sms-t küldhetnek, de sok esetben ez már késő. Súlyos ezresekkel kell már ilyenkor többet visszafizetni a hó végén. Figyeljünk tehát a hitelkeretünkre a karácsonyi vásárlás megtervezésekor.

A fentiekkel csak a hitelkártya valós költségeire akarjuk felhívni az olvasóink figyelmét. Valójában a hitelkártyák hasznos társai lehetnek a hétköznapjainknak. Egy fix éves díjért cserébe minden költésünk után több százalékos jóváírást kaphatunk, miközben saját pénzünk egy bankszámlán kamatozik. A bank pénzét pedig általában 45 napig ingyen használhatjuk. Azonban csak akkor lehet nyerni ezzzel a termékeken, ha minden díjjal tisztában vagyunk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha a legjobb hitelkártyát pedig itt a Pénzcentrum.hu-n is megkeresheted. Az összehasonlítónk segítségével az éves díj vagy a kedvezmények alapján is számolhatsz.

Hogyan kereshetsz te is a hitelkártyával? Itt a válasz!


NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem