Most tényleg sokat bukhatsz a hitelkártyáddal, ha nem figyelsz

Pénzcentrum
2013. november 27. 05:33

Nem csak a karácsonyi vásárlásnál érdemes figyelni arra, hogy a bankok több ezer forinttal is büntethetik, ha valaki túllépi hitelkártyája hitelkeretét.

A karácsony jellemzően a nagy értékű fogyasztási cikkek vásárlásának időszaka. Sok családi ilyenkor ruház be több százezer forint értékű műszaki cikkre, jellemzően televízióra, házimozira, laptopra, konyhai gépekre.

Sokan ilyenkor a kényelmesebb utat választják, és hitelkártyával fizetik ki az ajándékot, ezzel a következő hónapokra tolva a konkrét kifizetést. Nem csak nekik fontos figyelni arra, hogy komoly ezreseket bukhatnak, ha túllépik kártyájuk hitelkeretét, hiszen ezt a bankok - ha nincs a keret megfelelően "szélesre" állítva - akár több ezer forinttal is "büntethetik. Összeszedtük, a legnépszerűbb kártyák esetén ez mennyit is jelent:

Sokan, főleg a most következő karácsonyi időszakban szorítkoznak a hitelkártyájukra. De azzal sokan nincsenek is tisztában, hogy a hitelkeretüket túlléphetik. Sőt, ha ez megtörténik, akkor díjat számol fel a bank. A hitelkeretünket általában a jövedelmünkhöz viszonyítva határozzák meg a bankok, de sok esetben alapból alacsony értéket kérnek az ügyfelek, hogy saját költekezésüknek is határt szabjanak.

A limit azonban bizonyos mértékig átléphető. A bankok ilyen esetben figyelmeztető sms-t küldhetnek, de sok esetben ez már késő. Súlyos ezresekkel kell már ilyenkor többet visszafizetni a hó végén. Figyeljünk tehát a hitelkeretünkre a karácsonyi vásárlás megtervezésekor.

A fentiekkel csak a hitelkártya valós költségeire akarjuk felhívni az olvasóink figyelmét. Valójában a hitelkártyák hasznos társai lehetnek a hétköznapjainknak. Egy fix éves díjért cserébe minden költésünk után több százalékos jóváírást kaphatunk, miközben saját pénzünk egy bankszámlán kamatozik. A bank pénzét pedig általában 45 napig ingyen használhatjuk. Azonban csak akkor lehet nyerni ezzzel a termékeken, ha minden díjjal tisztában vagyunk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha a legjobb hitelkártyát pedig itt a Pénzcentrum.hu-n is megkeresheted. Az összehasonlítónk segítségével az éves díj vagy a kedvezmények alapján is számolhatsz.

Hogyan kereshetsz te is a hitelkártyával? Itt a válasz!


NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?