0 °C Budapest

Egyre többen teszik a pénzüket az államhoz

Pénzcentrum
2013. október 10. 17:32

Minden idők legerősebb értékesítési hónapját tudhatjuk magunk mögött a lakossági állampapírok terén, hiszen az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) ma közzétett adatai szerint szeptemberben 108,5 milliárd forinttal emelkedett a magyar háztartásoknál lévő állampapírok értéke. Ez új történelmi csúcs, 1567,4 milliárd forint.

A legintenzívebben továbbra is a Kamatozó Kincstárjegyet veszik a magyar háztartások, ebből az értékpapírból 94,5 milliárd forinttal több van a háztartásoknál. Talán azért ilyen népszerű ez a kötvény, mert a mélybe zuhanó banki betéti kamatok mellett ezzel az értékpapírral mintegy 1 százalékponttal több kamatot tudnak elérni a megtakarítók. Részben viszont technikai okai is lehetnek az emelkedésnek, mivel a hónap végi jegyzéshez kapcsolódó törlesztés már október elejére tolódott át.

Féléves kincstárjegyekből 3,2 milliárddal lett több szeptemberben a magyar lakosságnál. Emellett az egy- és kétéves Kincstári Takarékjegyek állománya 4,6 milliárddal, az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvények teljes állománya pedig 6,2 milliárd forinttal növekedett. Ezek együttesen tehát azt eredményezték, hogy szeptemberben 108,5 milliárd forinttal ugrott a lakossági állampapírok állománya, ami minden idők legerősebb hónapjának számít.

Az év első kilenc hónapjában 580,8 milliárd forinttal nőtt lakossági állampapír-állomány. Ebből a Kamatozó Kincstárjegyekre 471,9 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 9,1 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvényre 67,2 milliárd, az egy- és kétéves Kincstári Takarékjegyekre pedig összesen 32,7 milliárd forint jutott. A szeptember végi állományi adatok alapján elmondható, hogy az összes lakossági állampapír állomány 1567,4 milliárd forintot tett ki, ami új rekord.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 5. 15:22
Sitcom csatornává alakul az RTL KETTŐ. Olyan sorozatok érkeznek majd a csatornára mint a Kockafejek,...
Bankmonitor  |  2023. december 5. 12:53
Bizonyára te is szeretnéd, hogy a gyermekednek jó szakmája legyen, ahol sokat keres és a környezete...
Holdblog  |  2023. december 5. 12:18
Egy nagy beruházási és egy szabad szemmel nagy, de az előbbin belüli lakóingatlan-fejlesztés buborék...
Kiszámoló  |  2023. december 4. 09:53
Megjelent egy amerikai felmérés, ami az ősi kérdést firtatja: boldogok lennénk-e, ha több pénzünk le...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 5. kedd
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem