12 °C Budapest

Figyelem, újabb veszélyes játékokat találtak Magyarországon!

MTI
2013. augusztus 21. 14:31

Egészségi kockázatot rejthet a buborékfújókban lévő folyadék, a vizsgált kilenc mintából három buborékfújó esetében mikrobiológiai szennyezettséget mutattak ki a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) laboratóriumi vizsgálatai.

A közlemény szerint az NFH a nyár elején vonta ellenőrzés alá a nyári szezon kedvelt játékai közül például a labdákat és a buborékfújókat. Játéklabdák esetén tiltott lágyítószer-tartalmat, illetve tiltott azoszínezék-tartalmat vizsgált a hatóság, míg a buborékfújóknál a mikrobiológiai tisztaságot ellenőrizték.

Kiemelték: a tiltott azoszínezék-, valamint a tiltott lágyítószer tartalom a gyermekek szervezetébe kerülve rákkeltő hatású lehet, a buborékfújókban lévő folyadék is különböző egészségi kockázatokat jelent.

Az elvégzett vizsgálatok szerint valamennyi játéklabda megfelelt a vonatkozó előírásoknak.

A buborékfújóknál az összes élő mikrobaszám 2 terméknél magasabb volt, mint az európai uniós protokollban rögzített határérték, emellett 2 buborékfújónál Enterobacteriaceae és Pseudomonas aeruginosa baktériumot mutattak ki.

Az NFH közleménye szerint az összes élő mikrobaszám határértéknél nagyobb előfordulása a gyártási higiénia nem megfelelő betartására utal és az különböző típusú megbetegedéseket okozhat. A tünetek súlyossága egyéntől és kortól függően is változik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A játékok mikrobiológiai tisztaságának megfelelősége kiemelt kérdés, a felsorolt okok miatt az NFH a jövőben is nagy hangsúlyt fektet a hasonló ellenőrzésekre a gyermekek biztonsága érdekében - írták.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem