Meddig tartanak a leértékelések? Mikor csitul a plázaláz?

Pénzcentrum
2013. február 8. 13:06

Úgy tűnik, februárra is maradt még muníció a leárazásokban, sőt, az igazán nagy akciókkal ezekben a napokban lehet találkozni a bevásárlóközpontokban. Érdemes kihasználni a következő napokat, mert Valentin-napra várhatóan véget ér a karácsony utáni leértékelési szezon.

A jelek szerint a kereskedők megvárták a februári fizetéseket a téli leárazásokkal - legalábbis a budapesti bevásárlóközpontokban és a nagyobb vidéki városok plázáiban még ezekben a napokban is szép számmal akadnak leértékelt termékek, szinte kivétel nélkül az összes ruházati szaküzletben. Az akcióvadászoknak érdemes azonban sietni, mert - a Pénzcentrum.hu információi szerint - a leértékelések a legtöbb boltban már csak Valentin-napig, azaz február 14-ig tartanak ki. A kereskedők egy része azonban úgy számol, hogy minél tovább, akár március végéig is kinyújtja a leértékelési szezont, akár úgy is, hogy már csak egy-egy polcot tud megtölteni a vevőcsalogató akciós termékekkel.

Ugyanakkor - ahogy arra számítani lehetett - az árak februárra érték el mélypontjukat: a kirakatokban nem ritka a 60-70 százalékos kedvezmény, igaz, ez azt is jelenti, hogy a készletek gyorsan fogynak, sok esetben nehéz találni méretet a leértékelt ruhaneműkből. Jelentősen olcsóbbak most a cipők, bakancsok, csizmák, de akár alsóneműt, nadrágokat, és persze télikabátot is jó áron szerezhetünk be.

Persze vannak olyan boltok is, amelyek csak az elmúlt 1-2 hétben indították be az akciókat: tipikusan ilyenek a téli sportfelszerelést--és ruházatot forgalmazó túraboltok, amelyek csak január második felében kezdték el a leértékeléseket. Arra is számítani lehet, hogy a műszaki áruházláncok is komolyabb akciókkal jelentkeznek majd a követező hetekben.

Fontos tudni: az akciós termékre is van garancia!

Sokszor találkozhatunk azzal a kereskedői reakcióval, mely szerint akciós terméket nem váltanak vissza, nem cserélnek. Fontos tudnunk, hogy akciós termék esetén is ugyanazon jogokkal rendelkezünk, mintha nem leértékelt terméket vettünk volna. Azaz megilletnek bennünket a szavatossági, jótállási jogaink, függetlenül az árcsökkenéstől, mely meglehetősen gyakori karácsony táján. Mindez alól egyetlen kivétel van: ha azért akciós az áru, mert valamilyen hibája van, és ezt a vásárláskor a tudomásunkra hozzák, ezen hiba miatt nem reklamálhatunk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Szintén gyakorta találkozunk azzal a kereskedői módszerrel, melynek értelmében a hibás termék javítása, vagy ugyanolyan árura történő cseréje helyett egy másik, hasonló árucikket ajánlanak fel részünkre, akár plusz ráfordítás nélkül, akár további ráfizetés mellett. Azaz levásárolhatjuk a hibás termék árát, akár egy kapott kupon, vagy bón segítségével. Természetesen elfogadhatjuk ezen felkínált lehetőséget, de nem kötelezhet bennünket a kereskedő a levásárlásra, azt nem vagyunk kötelesek elfogadni, és ragaszkodhatunk szavatossági, jótállási jogainkhoz.

Azt is tudnunk kell, hogy tartós fogyasztási cikk esetén - melynek körét jogszabály határozza meg, ide tartoznak tipikusan a műszaki, háztartási cikkek többek között -, ha a vásárlástól számított három munkanapon belül élünk hibás termék miatt csereigénnyel, úgy nem hivatkozhat a kereskedő arra, hogy az esetleges aránytalan többletköltség miatt inkább javítja csere helyett a terméket. Végül, de nem utolsó sorban nagyon fontos: vásárlás előtt alaposan tájékozódjunk az egyes termékekről és lehetőségeinkről. Ha pedig hibásnak minősül az áru, ne féljünk élni lehetőségeinkkel, merjük jogainkat érvényesíteni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 25. vasárnap
Kristóf, Jakab
29. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35