Ezek a legjobb borok 2012-ben - itt a lista!

Pénzcentrum
2012. december 26. 17:00

A Wine Spectator legfrissebb TOP100-as listájának első 10 helyére jórészt amerikai és francia borok kerültek, egy-egy ausztrál, olasz és argentin versenyző tudott még beférkőzni a legfelső osztályba. A teljes listán 54 helyet birtokolva szintén dominálnak az Egyesült Államok és Franciaország borászatai.

A top1 pozícióban egy kaliforniai (Napa-völgy) Syrah díszlik, amely valójában egy házasítás: kis részben Petite Syrah, többségében Syrah. A bor neve Relentless, vagyis könyörtelenség, a név állítólag tisztelgés a pincészet főborásza, a kőkemény profizmusáról és elkötelezettségéről híres Elias Fernandez előtt.

Top2-ben egy Rhone-völgyi francia, a dobogó harmadik helyén pedig egy ausztrál Shiraz fényeződik, vagyis a syrah/shiraz fajta idén beégette magát a lista elejére, hiszen a francia tétel is tartalmaz syrah-t, igaz, többségében Grenache és Mourvèdre fajtákból áll össze.

Az első 10 helyezett között egyetlen árva száraz fehéret sem találunk, az egy nem vörös csúcsbor egy édes tétel (Sauternes, naná...), ez az 5. pozíciót tudta elcsípni. A Wine Spectator nyugodt szívvel nevezhető (amerikai) trendszetternek, így kijelenthetjük, hogy a nagymenők számára a bor továbbra is a vörös színnel azonos... Azt persze nem lehet nem észrevenni, hogy a cabernet-mentesítési irányzat továbbra is meghatározó: az első cabernet csak a 6. helyen bukkan fel (Chateau Léoville Barton), és a top10-ben összesen ketten szerénykednek, a másik egy kaliforniai, nyolcadikként (Beringer).

Ha a fajtákat nézzük, a Syrah-Grenache-Mourvèdre trió az első négy helyet foglalja el, hiszen a top4-es versenyző egy Châteauneuf-du-Pape. A legjobb 10 között található még egy Pinot noir (Oregonból, nem burgundi...), egy argentin Malbec, és egy olasz Sangiovese, hiszen a 9. helyezést elcsípő bor egy Brunello di Montalcino, amely Itália híres és neves fő fajtájából, a Sangiovese szőlőből születik.

Matek szempontjából a 2012-es Wine Spectator toplista hozza a megszokott formát: az első 10-ben, illetve az első 30-ban kizárólag drága (prémium) borok találhatók, hátrébb azonban akadnak 15, vagy akár 10 dollár alatti tételek. Az első harmadban ugyanakkor nincs mese, az itteni nedűk palackára 50 és 120 dollár, vagyis egy üveg bor fogyasztói ára ebben a tartományban 10 ezer és 25 ezer forint között szaladgál.

A top1-es bor egyetlen palackjának ára mintegy 13 ezer forint, de a második helyezett megvásárolható 8800 forint körüli áron. A negyedik helyre befutó francia tétel egyben az egész lista legdrágább bora: magyar fordításban mintegy 28 ezer forintba kerül egy palack.

Távolban egy fehér

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az első száraz fehérbor a 100-as lista 26. helyén villan be, meglepő módon egy kaliforniai Chardonnay képében. Összesen 28 önálló szőlőfajta bora került a listára, ebből a 28-ból 12 a fehér, de a 100 kiválasztott bor között csupán 20 száraz fehér fajtabort találunk.

A Syrah lealázza a teljes mezőnyt: a fajtaborok között 12 tétel található a divatfajtából, és a 15 vörös házasítás jelentős részében is felbukkan, gyakori például a syrah-grenache párosítás. A fajták rangsorában a pinot noir büszkélkedik a második hellyel, de egyik sem képviseli Burgundiát, a híres francia borvidék ugyanis csak egyetlen tétellel fért be a 100-ba, ám az a régió másik fajtája, egy chardonnay.

A fajták elemzése közben vessünk még egy pillantást az országok listájára: a száz legjobbnak tartott bor 70 százaléka 3 országban terem: Egyesült Államok, Franciaország és Olaszország. Feltűnő például, hogy csupán két-két német és argentin, valamint egyetlen osztrák bor került a listára, pedig ezekről az országokról meglehetősen gyakran, és sok jót ír a Wine Spectator.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem