3 °C Budapest

Ezek a legjobb borok 2012-ben - itt a lista!

Pénzcentrum
2012. december 26. 17:00

A Wine Spectator legfrissebb TOP100-as listájának első 10 helyére jórészt amerikai és francia borok kerültek, egy-egy ausztrál, olasz és argentin versenyző tudott még beférkőzni a legfelső osztályba. A teljes listán 54 helyet birtokolva szintén dominálnak az Egyesült Államok és Franciaország borászatai.

A top1 pozícióban egy kaliforniai (Napa-völgy) Syrah díszlik, amely valójában egy házasítás: kis részben Petite Syrah, többségében Syrah. A bor neve Relentless, vagyis könyörtelenség, a név állítólag tisztelgés a pincészet főborásza, a kőkemény profizmusáról és elkötelezettségéről híres Elias Fernandez előtt.

Top2-ben egy Rhone-völgyi francia, a dobogó harmadik helyén pedig egy ausztrál Shiraz fényeződik, vagyis a syrah/shiraz fajta idén beégette magát a lista elejére, hiszen a francia tétel is tartalmaz syrah-t, igaz, többségében Grenache és Mourvèdre fajtákból áll össze.

Az első 10 helyezett között egyetlen árva száraz fehéret sem találunk, az egy nem vörös csúcsbor egy édes tétel (Sauternes, naná...), ez az 5. pozíciót tudta elcsípni. A Wine Spectator nyugodt szívvel nevezhető (amerikai) trendszetternek, így kijelenthetjük, hogy a nagymenők számára a bor továbbra is a vörös színnel azonos... Azt persze nem lehet nem észrevenni, hogy a cabernet-mentesítési irányzat továbbra is meghatározó: az első cabernet csak a 6. helyen bukkan fel (Chateau Léoville Barton), és a top10-ben összesen ketten szerénykednek, a másik egy kaliforniai, nyolcadikként (Beringer).

Ha a fajtákat nézzük, a Syrah-Grenache-Mourvèdre trió az első négy helyet foglalja el, hiszen a top4-es versenyző egy Châteauneuf-du-Pape. A legjobb 10 között található még egy Pinot noir (Oregonból, nem burgundi...), egy argentin Malbec, és egy olasz Sangiovese, hiszen a 9. helyezést elcsípő bor egy Brunello di Montalcino, amely Itália híres és neves fő fajtájából, a Sangiovese szőlőből születik.

Matek szempontjából a 2012-es Wine Spectator toplista hozza a megszokott formát: az első 10-ben, illetve az első 30-ban kizárólag drága (prémium) borok találhatók, hátrébb azonban akadnak 15, vagy akár 10 dollár alatti tételek. Az első harmadban ugyanakkor nincs mese, az itteni nedűk palackára 50 és 120 dollár, vagyis egy üveg bor fogyasztói ára ebben a tartományban 10 ezer és 25 ezer forint között szaladgál.

A top1-es bor egyetlen palackjának ára mintegy 13 ezer forint, de a második helyezett megvásárolható 8800 forint körüli áron. A negyedik helyre befutó francia tétel egyben az egész lista legdrágább bora: magyar fordításban mintegy 28 ezer forintba kerül egy palack.

Távolban egy fehér

Az első száraz fehérbor a 100-as lista 26. helyén villan be, meglepő módon egy kaliforniai Chardonnay képében. Összesen 28 önálló szőlőfajta bora került a listára, ebből a 28-ból 12 a fehér, de a 100 kiválasztott bor között csupán 20 száraz fehér fajtabort találunk.

A Syrah lealázza a teljes mezőnyt: a fajtaborok között 12 tétel található a divatfajtából, és a 15 vörös házasítás jelentős részében is felbukkan, gyakori például a syrah-grenache párosítás. A fajták rangsorában a pinot noir büszkélkedik a második hellyel, de egyik sem képviseli Burgundiát, a híres francia borvidék ugyanis csak egyetlen tétellel fért be a 100-ba, ám az a régió másik fajtája, egy chardonnay.

A fajták elemzése közben vessünk még egy pillantást az országok listájára: a száz legjobbnak tartott bor 70 százaléka 3 országban terem: Egyesült Államok, Franciaország és Olaszország. Feltűnő például, hogy csupán két-két német és argentin, valamint egyetlen osztrák bor került a listára, pedig ezekről az országokról meglehetősen gyakran, és sok jót ír a Wine Spectator.

 

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?