7 °C Budapest

Ezek a legjobb borok 2012-ben - itt a lista!

Pénzcentrum
2012. december 26. 17:00

A Wine Spectator legfrissebb TOP100-as listájának első 10 helyére jórészt amerikai és francia borok kerültek, egy-egy ausztrál, olasz és argentin versenyző tudott még beférkőzni a legfelső osztályba. A teljes listán 54 helyet birtokolva szintén dominálnak az Egyesült Államok és Franciaország borászatai.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A top1 pozícióban egy kaliforniai (Napa-völgy) Syrah díszlik, amely valójában egy házasítás: kis részben Petite Syrah, többségében Syrah. A bor neve Relentless, vagyis könyörtelenség, a név állítólag tisztelgés a pincészet főborásza, a kőkemény profizmusáról és elkötelezettségéről híres Elias Fernandez előtt.

Top2-ben egy Rhone-völgyi francia, a dobogó harmadik helyén pedig egy ausztrál Shiraz fényeződik, vagyis a syrah/shiraz fajta idén beégette magát a lista elejére, hiszen a francia tétel is tartalmaz syrah-t, igaz, többségében Grenache és Mourvèdre fajtákból áll össze.

Az első 10 helyezett között egyetlen árva száraz fehéret sem találunk, az egy nem vörös csúcsbor egy édes tétel (Sauternes, naná...), ez az 5. pozíciót tudta elcsípni. A Wine Spectator nyugodt szívvel nevezhető (amerikai) trendszetternek, így kijelenthetjük, hogy a nagymenők számára a bor továbbra is a vörös színnel azonos... Azt persze nem lehet nem észrevenni, hogy a cabernet-mentesítési irányzat továbbra is meghatározó: az első cabernet csak a 6. helyen bukkan fel (Chateau Léoville Barton), és a top10-ben összesen ketten szerénykednek, a másik egy kaliforniai, nyolcadikként (Beringer).

Ha a fajtákat nézzük, a Syrah-Grenache-Mourvèdre trió az első négy helyet foglalja el, hiszen a top4-es versenyző egy Châteauneuf-du-Pape. A legjobb 10 között található még egy Pinot noir (Oregonból, nem burgundi...), egy argentin Malbec, és egy olasz Sangiovese, hiszen a 9. helyezést elcsípő bor egy Brunello di Montalcino, amely Itália híres és neves fő fajtájából, a Sangiovese szőlőből születik.

Matek szempontjából a 2012-es Wine Spectator toplista hozza a megszokott formát: az első 10-ben, illetve az első 30-ban kizárólag drága (prémium) borok találhatók, hátrébb azonban akadnak 15, vagy akár 10 dollár alatti tételek. Az első harmadban ugyanakkor nincs mese, az itteni nedűk palackára 50 és 120 dollár, vagyis egy üveg bor fogyasztói ára ebben a tartományban 10 ezer és 25 ezer forint között szaladgál.

A top1-es bor egyetlen palackjának ára mintegy 13 ezer forint, de a második helyezett megvásárolható 8800 forint körüli áron. A negyedik helyre befutó francia tétel egyben az egész lista legdrágább bora: magyar fordításban mintegy 28 ezer forintba kerül egy palack.

Távolban egy fehér

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az első száraz fehérbor a 100-as lista 26. helyén villan be, meglepő módon egy kaliforniai Chardonnay képében. Összesen 28 önálló szőlőfajta bora került a listára, ebből a 28-ból 12 a fehér, de a 100 kiválasztott bor között csupán 20 száraz fehér fajtabort találunk.

A Syrah lealázza a teljes mezőnyt: a fajtaborok között 12 tétel található a divatfajtából, és a 15 vörös házasítás jelentős részében is felbukkan, gyakori például a syrah-grenache párosítás. A fajták rangsorában a pinot noir büszkélkedik a második hellyel, de egyik sem képviseli Burgundiát, a híres francia borvidék ugyanis csak egyetlen tétellel fért be a 100-ba, ám az a régió másik fajtája, egy chardonnay.

A fajták elemzése közben vessünk még egy pillantást az országok listájára: a száz legjobbnak tartott bor 70 százaléka 3 országban terem: Egyesült Államok, Franciaország és Olaszország. Feltűnő például, hogy csupán két-két német és argentin, valamint egyetlen osztrák bor került a listára, pedig ezekről az országokról meglehetősen gyakran, és sok jót ír a Wine Spectator.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06