Bicskanyitogató: ezért foglaltak le többszázezer liter étolajat

Pénzcentrum
2012. december 3. 17:33

Több mint 250 ezer liter külföldről behozott étolajat és több mint 70 ezer kg kristálycukrot vont ki a forgalomból - nem bejelentett élelmiszer-kereskedelmi tevékenység miatt - a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A Fejér megyei ellenőrzés a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság (ÉbÁI) szakembereivel közösen zajlott.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A három szervezet összehangolt ellenőrzésére két székesfehérvári raktárépületben került sor. A vizsgálat során megállapították, hogy három helyi vállalkozás illegális, nem bejelentett kereskedelmi tevékenységet folytatott, valamint az általuk forgalmazott több százezer liter étolaj, valamint több tízezer kg cukor nyomonkövetése sem volt biztosított.

A vállalkozások a 3/2010. (VII. 5.) VM rendeletben előírt kötelezettségüknek sem tettek eleget, miszerint minden, első magyarországi tárolási helyet üzemeltető élelmiszer-vállalkozónak be kell jelenteni tevékenységét. A bejelentést a létesítmény helye szerint illetékes megyei kormányhivatal ÉbÁI kerületi hivatalánál kell megtenni a hatósági ellenőrzések biztosítása érdekében.

A hiányosságok miatt a hatóság azonnali hatállyal elrendelte a raktárépületekben talált élelmiszer-tételek forgalomból való kivonását, a forgalomba hozatalt megtiltotta és a raktárakat zárolta. A várhatóan több milliós nagyságrendű bírság kiszabása az eljáró hatóságnál folyamatban van.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07