15 °C Budapest

Botrányos lesz az idei karácsony is?

Pénzcentrum
2012. november 18. 08:04

Az ígéretek szerint idén szigorúbb ellenőrzésekre számíthatnak az élelmiszer-forgalmazók az ünnepek előtt. Az egyik legfontosabb változás, hogy az ellenőrök akciókat a korábbi gyakorlattal ellentétben nem jelentik majd be.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkára a Kossuth Rádió Hajnal-táj című magazinműsorában elmondta, valóban megszaporodtak a problémák a nagybani piacokon (például Németországból érkező, de magyar trikolórral eladott répa, lengyel tojás hamis bélyegzővel, ismeretlen eredetű gesztenye) de a gyakoribb esetszámot az egyre szigorúbb ellenőrzés is magyarázza. A finomodó csalásokkal szemben a hatóság keményebb kontrollal készül, az élelmiszer-ellenőrök rendőrökkel és vámkommandókkal járják az élelmiszer-árusító helyeket, mert gyakran csak így lehet hatékony a fellépésük.

Az államtitkár a papír nélküli árukereskedelmet, azaz a nem bizonyítható származású árukat mondta a legnagyobb gondnak, hangsúlyozva eközben, hogy a fogyasztók egészségét veszélyeztető élelmiszer-biztonsági problémával, szermaradványokkal szerencsére nem találkoztak. Az ellenőrzések természetesen folyamatosak maradnak, vagy úgy, hogy azokat tervezetten, előre, napra pontosan bejelentik, de sok lesz az eseti mintavétel, és természetesen reagálnak a zöld számot tett bejelentésekre is.

Jönnek az ünnepek, jönnek az ellenőrzések

Az ünnepek előtt kiemelt, kampány jellegű akciók is lesznek, ezeket azonban a korábbi gyakorlattal ellentétben nem jelentik majd be előre, mert az a tapasztalat, hogy így hatékonyabb. Most is szokásos termékköröket - édességek, szaloncukrok, süteményféleségek, húsok, virslik - figyelik majd.

"Zsiványok, szabálytalanságok mindig lesznek, de a hatóságok próbálják kiszűrni ezeket, hogy a fogyasztók minél kevesebb ilyen problémával találkozhassanak" - mondta a Hajnal-tájban a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkára.

Az év első szaloncukor-botrányán már túl vagyunk

Úgy tűnik, az ellenőrzésekre szükség is van, hiszen a trükközők sorra próbálkoznak: az első szaloncukor-ügy már szeptemberben napvilágot látott. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nemzeti Adó- és Vámhivatal Igazgatósága és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága együttes ellenőrzése során közel 6650 kg mennyiségű lejárt édességet foglalt le egy mándoki üzemben.

A NAV és a NÉBIH évente több alkalommal végeznek együttes ellenőrzéseket. A 2012. szeptember 27-én végzett közös ellenőrzés során a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mándokon lévő, PRO TEAM KFT. só- és cukorcsomagoló üzemének raktárában 6644,7 kg mennyiségben lejárt minőségmegőrzési idejű különböző édességet (főleg szaloncukrot) találtak.


A tárolt termékeken megkülönböztető felirat nem volt, ezért a tételek raktáron tartása forgalomba hozatalnak minősül. A szaloncukrokon 2011.04.30-i lejárati dátum szerepelt, de találtak 2010.09.12-i minőségmegőrzési idejű mikulás figurákat és egyéb édességeket is. A Magyarországon gyártott édességek a raktárba a lejáratuk előtt egy hónappal, román nyelvű jelöléssel érkeztek, így feltételezhetően exportra szánt termékek voltak.

Szükség van a szigorra

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jelek szerint egyértelműen szükséges az élelmiszerek szigorúbb ellenőrzése. Bizonyítja ezt az is, hogy a napokban 160 kg, mintegy 1000 adag étel készítéséhez elegendő ismeretlen eredetű, jelöletlen, fagyasztott terméket tiltott el a forgalmazástól és rendelte el az azonnali megsemmisítését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kiemelt ellenőrzéseket folytató akciócsoportja.

Gyomorforgató képek a kőbányai büféről: KATTINTS!

Az ellenőrzésre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Főigazgatóságával közösen folytatott felderítés során került sor a Budapest X. Kőbányai út 21. szám alatt található távol-keleti vendéglátóipari egységben. A termékek között fagyasztott csirkelábat, kacsanyelvet, valamint tőkehús termékek találtak. Az egységben az alapanyagok egy részét a földön tárolták, a konyha és az előkészítő higiéniai állapota semmilyen jogszabályi előírásnak sem feleltek meg.

Az elrettentő állapotot jellemzi például, hogy a helyiségben csótányok voltak, a szellőző berendezésen szárították a sertés bőrkét, a mosogatóban pedig csirkelábat áztattak. Az egység működését azonnali hatállyal megtiltotta és bezáratta az eljáró hatóság. A várható bírság összegének megállapítása jelenleg még folyamatban van - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a NÉBIH.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00