4 °C Budapest

Így vernek át a termékbemutatókon: új trükkök

MTI
2012. szeptember 12. 14:02

Augusztus végéig 90 ellenőrzést végeztek árubemutatókon a fogyasztóvédelmi felügyelők, ebből 60 esetben találtak valamilyen jogsértést - közölte Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A szóvivő elmondta: ötödik éve folyamatosan vizsgálják az árubemutatókat, mert még mindig nagyon sok a szabálytalanság. Ezen a területen tavaly egész évben 87 ellenőrzést végzett a hatóság, és az esetek 72 százalékánál találtak jogsértést.

Az adatok szerint 2011-ben csaknem 400 írásos panasz érkezett a fogyasztóktól az árubemutatókkal kapcsolatban. Visszatérő probléma, hogy megtévesztő tájékoztatást adnak a fogyasztóknak a termékekkel, illetve a fogyasztói jogokkal kapcsolatban - tette hozzá Fülöp Zsuzsanna.

Összességében jól vizsgáztak viszont a koffein-, laktóz-, mesterséges színezék és tartósítószer-mentesként árult élelmiszerek, 30 ellenőrzött termékből háromnál találtak eltérést - közölte a szóvivő a legutóbb lezárult vizsgálat eredményeit ismertetve.

Új csalás! Ilyen könnyen lenyúlhatják a pénzed a számládról - KATTINTS!

Az NFH először ellenőrzött ilyen termékeket, miután egyre nő azoknak a fogyasztóknak a száma, akik egészségügyi okok miatt tudatosan kerülnek bizonyos összetevőket. A laboratóriumi vizsgálat során egy bizonyos habtejszínről, egy tejről és egy szilvalekvárról derült ki, hogy nem felelnek meg teljesen a csomagoláson található jelölésnek - közölte Fülöp Zsuzsanna. A hatóság kötelezte a gyártókat és forgalmazókat, hogy ezzel a jelöléssel ne árusítsák tovább a termékeket, illetve az egyik esetben bírságot is kiszabtak.

A folyamatban lévő fogyasztóvédelmi ellenőrzésekkel kapcsolatban a szóvivő ismertette: ősszel lezárul a gazdasági reklámtevékenység, az elektronikus kereskedelmi tevékenység, az árfeltüntetés, illetve a szavatossággal, jótállással kapcsolatos fogyasztói kifogások intézésének ellenőrzése.

Kiemelten vizsgálják a játszótéri eszközöket, a villamossági termékek biztonságosságát, illetve a 18 év alattiak védelmét szolgáló, az alkohol és dohánytermékek árusítását szabályozó rendelkezések betartását is. Még a karácsonyi vásárok előtt befejeződik a játékok forgalmazásának laboratóriumi vizsgálattal összekötött ellenőrzése - emelte ki Fülöp Zsuzsanna.

Kathi Attila, az NFH stratégiai kabinetvezetője közölte: lezárult a Nemzeti Fogyasztói Termékkosár "KosART" elnevezésű fotópályázata. A felhívásra 19-en küldtek be csaknem 100 képet, amelyen azt mutatták be, hogy mit tartanak valódi értéknek, minőségnek. A három legjobb kép készítője a Magyar Ízek Kereskedelmi Szövetség ajándékkosarát kapta.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58