3 °C Budapest

Százezreket is spórolhatsz az erős forinttal

Pénzcentrum
2012. augusztus 21. 14:32

A forint jelenlegi, erős árfolyamával több tízezret is spórolhatunk , amennyiben külföldről rendeljük meg a most kiszemelt tárgyakat, ajándékokat. Azonos termékek árai között ugyanis akár több mint 100 százalékos eltérés is lehet a különböző országokban. Nem árt azonban tudni, mire kell odafigyelnünk egy interneten keresztül lebonyolított vásárlás során, mire van jogunk, és milyen lehetőségeink vannak probléma esetén.

Több mint ötven online áruház kínálatát összehasonlítva a PayPal féléves árjelentése megállapította, hogy elképesztő arányú eltérések mutatkoznak a különböző termékek áraiban -írtuk már a karácsony előtti roham idején is, amikor még a gyenge forintárfolyam mellett is arra lyukadtunk ki, hogy érdemes külföldön vásárolni. Az összehasonlítás győztesei a feltörekvő piacok közül Kína és Hong Kong, valamint a tartósan alacsony dollárárfolyamnak és az online boltok közti erős versenynek köszönhetően az Egyesült Államok weáruházai voltak.

Gyakori, hogy egyes termékek akár az átlagos magyarországi ár feléért beszerezhetőek külföldi webshopokban, vagy akár a már magyar nyelven is elérhető Ebay-en keresztül is. Ez azt jelenti, hogy a forint jelenlegi viszonylag magas árfolyamával kalkulálva, a vám és szállítási költségekkel együtt is több tíz százalékos megtakarítás érhető el a vásárlások során. Abban az esetben pedig, ha valaki már rutinos netes vásárló, s gyakorlatilag szinte mindent a webáruházakból szerez be, rövid idő alatt akár százereket is megspórolhat.


NAGYÍTÁSHOZ KATTINTS A KÉPRE

Általánosságban elmondható, hogy az unión belül működő webáruházból történő rendelés esetén, az adott termék és annak szállítási (bruttó, áfás) díján kívül semmilyen további költsége nincs a vásárlónak. Más a helyzet viszont, ha az eurózónán kívülről, például a tengeren túlról rendelünk meg valamit. Ilyenkor a csomag érkezésekor vámeljárás alá vonják a csomagot, és a megállapított vámot és áfát az államkincstár felé be kell fizetni.

A gyakorlatban ez automatikus, külön utánajárást (papírmunkát) és költséget (maga a vámoltatás) nem jelent (kivétel ez alól nagyméretű, 1 méter vagy 30 kg feletti csomagoknál a konténeres, vagy légi gyűjtő szállítás, ott egyedi vámeljárás szükséges). Magyarországra történő érkezésekor először a vámhivatalhoz kerül rendelésünk, ott vámolják, majd értesítik a megrendelőt, hogy csomagja érkezett és a lakóhelye szerinti kézbesítő helyen átvételkor kell kifizetni a már megállapított és kiszabott vámot és áfát. A vám értéke tételenként változó, általában 3-7 százalék között van.

Ha szétnézünk tehát az egyes külföldi webáruházak kínálatában, s onnan rendeljük meg az áhított terméket, rengeteg pénzt spórolhatunk meg. A decemmberi árakkal számolva például a Samsung Galaxy Tab 10.1 tablet PC szolgáltatótól függetlenül a magyarországi 166 900 forintos átlagár helyett az Egyesült Államokból nettó 76 ezer forintért vásárolható meg online, míg egy klasszikus Levi's 501 farmernadrág 27 800 forint helyett akár 10 700 forintért is beszerezhető szintén az Egyesült Államokból. A technikai termékek piacán jelenleg elsősorban az Ázsiai és az Egyesült Államok-beli árak a leginkább versenyképesek, köszönhetően a még mindig stabilan gyenge árfolyamú dollárnak és az olcsó ázsiai előállítási költségeknek. Divatcikkek esetén pedig gyakran az Egyesült Királyság árai a legkedvezőbbek.

Míg az elektronikai termékek piacán egyértelmű az Európán kívüli árak előnye, úgy a kozmetikumok és divatcikkek esetében sok esetben az Egyesült Királyság-beli webshopok ajánlatai jóval a magyarországiak alatt maradnak. Egy Hunter Original gumicsizma itthon közel 32 ezer forintba kerül, addig Nagy-Britanniában már 20 ezer forint alatt is hozzájuthatunk az ikonikus ruhadarabhoz. Egy Dior Addict ajakrúzs pedig a magyarországi webshopok kínálatában 18 ezer forintos átlagáron szerepel, míg Kínából akár az ár töredékéért, már 3 600 forintért beszerezhető, de Németországban is található nagyon kedvező, nagyjából 4 800 forintos ajánlat. Tovább erősítheti az Európai árak versenyképességét az EU-n belüli vámmentesség és az alacsonyabb szállítási költségek is.

Olcsó alternatívák is vannak

Érdemes lehet körülnézni a távol-keleti piacokon is, itt ugyanis számos márkanév nélküli terméket is találunk. Ezek akár a drága és ismert márkák kedvező árú alternatívái is lehetnek, mivel az esetek többségében a minőségük ma már megközelíti az eredeti termékekét. Multimédiás eszközök között például jó ötlet az olyan ázsiai online piactereken szétnézni, mint a "dealextreme" vagy a "focalprice", ahol egy márka nélküli táblagép már akár 15 700 forinttól beszerezhető, a digitális kamerák pedig az ár 40 százalékáért is megvásárolhatók márkanév nélkül - nem is beszélve arról, hogy ezek a boltok általában az egész világon átvállalják a szállítási költségeket.

Divatcikkek között is érdemes Magyarországon kevésbé ismert márkák között szétnézni. Az Egyesült Királyság-beli ASOS például kedvező alternatívát jelenthet, mivel fiatal tervezők által megálmodott, kiváló minőségű áruit meglehetősen kedvező árfekvésben kínálja.

Egyre többen vásárolnak a neten

Látványosan megnőtt az online vásárlók aránya a 18-64 éves aktív internetezők körében. Míg 2010-ben a rendszeres internetezőknek csupán 48 százaléka vásárolt egy év alatt legalább egyszer a világhálón, addig 2011-re ez az arány 61 százalékra nőtt.


Az interneten történő vásárlás melletti legfontosabb érv általában a gyorsaság és az egyszerűség és a kényelem szokott lenni, s természetesen sokan a kedvező árak miatt használják vásárlási céllal a világhálót. Előfordul ugyanakkor az is, hogy a kiválasztott terméket csak online lehet beszerezni, így nem is marad más út a vásárlásra.

Felmérések szerint ugyanakkor sokakat még mindig vissza riaszt a netes kereskedelem. Sokan hanyagollják ezt a vásárlási metódust, mivel nem tudják a kezükbe venni a terméket a vásárlás előtt, s sokan még mindig a kártyaszám megadásától félnek a leginkább. A legjellemzőbb hátrányok a kézzelfoghatóság és a személyes kontaktus hiánya mellett az elhúzódó szállítási idő és a nehézkes reklamáció.

Légy körültekintő

Online áruházakban a bankkártyás fizetés más közvetítő (online pénztárca) az általános és javasolt. A Bankkártyás fizetéshez egy dombornyomott (tehát nem Electro) hitelkártya, vagy egy speciális, internetes fizetőkártya szükséges (ilyet ma már szinte minden kereskedelmi bank kínál, igénylése egyszerű bármely számlához, nincsenek külön feltételek és az egyik legbiztonságosabb megoldást is jelenti). Persze a bankártyás fizetésen túl lehetőség van úgynevezett online pénztárcákat használni a fizetésre (ezek szintén igen biztonságos készpénzkímélő fizetési módozatok). Ilyenek például a PayPal, a MoneyBookers, vagy éppen a Neteller. Nem árt azonban tudni, mire kell odafigyelnünk egy online vásárlás során, mire van jogunk, és milyen lehetőségeink vannak probléma esetén.

Az internetes és főleg külföldi vásárlással kapcsolatban gyakran felmerül a biztonság kérdése. Mindazokat, akik az Európai Unióban árut vagy szolgáltatást vásárolnak, megilletik bizonyos fogyasztói jogok, függetlenül attól, hogy az adott terméket telefonon, katalógusból vagy az interneten vásárolják-e meg. E jogokhoz az Európai Bizottság honlapján bárki szabadon hozzáférhet.

Más a tészta viszont, ha az eurózónán kívülről rendelnénk valamit. Ebben az esetben nagyon lényeges, hogy csak hitelesített és a vásárlói visszajelzések alapján pozitívan értékelt eladóktól vásároljunk. Nagyon alaposan gondoljuk át tehát, hogy honnan, milyen feltételekkel rendelünk meg egy adott terméket, mennyire megbízható az az oldal, vagy éppen kereskedő. Természetesen ehhez nem árt, ha beszélünk idegen nyelveket, hiszen a rendeléskor szükségünk lehet rá. Általánosságban elmondható, hogy egy alap szintű angol nyelvtudással egészen jól el lehet boldogulni világszerte. Ezzel, és a tudatossággal komoly problémáktól óvhatjuk meg magunkat.

 

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52