Törvényt sértett a TV2? Újra vizsgálja a GVH a Megasztárt

Pénzcentrum
2012. augusztus 6. 12:07

Versenyhivatali eljárás folyik a TV2 televízióadót működtető vállalkozás, az MTM-SBS Zrt. ellen - értesült a Pénzcentrum.hu. A hatóság azt gyanítja, a csatorna egyik legnépszerűbb műsora, a tehetségkutató Megasztár 6. szériájának reklámozásakor megtévesztette nézőit.


Információink szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több reklámszöveg igazságtartalmát is vizsgálja. Úgy tudjuk, "A Megasztár kezdete óta a hazai könnyűzenei élet közel háromnegyedét a Megasztár tehetségei adják", "Az Euróvíziós Dalfesztivál idei magyarországi döntőjében a résztvevő előadók felét a Megasztár indította el a siker útján", illetve "A Megasztár minden idők legnézettebb magyar, zenés tehetségkutató sorozata" mondatok szúrják a hatóság szemét.

Az eljárás megindítása önmagában persze nem jelenti azt, hogy a fenti állítások nem felelnek meg a valóságnak. A GVH a felmerült gyanút igyekszik tisztázni. A TV2-nek azonban nem lesz könnyű dolga. A versenytörvény szerint ugyanis a reklámok állításait minden esetben a hirdetőnek, azaz most a TV2-nek kell adatokkal alátámasztva, minden kétséget kizáróan igazolnia.

Ha ez nem sikerül, az azt jelenti, hogy a reklámok megtévesztették a nézőket, amit viszont törvényt tilt. A jogszabály megsértése miatt bírságot kell fizetni, ami egy olyan nagy árbevételű vállalkozás, mint a TV2 esetében több tízmillió forintra is rúghat. A GVH legkorábban ezév októberének közepére dönthet az ügyben.

Ilyesmi egyébként megesett már korábban a TV2-vel. A GVH 2006-ban 40 millió forintra büntette a társaságot egyik műsorának reklámja miatt. A csatorna ugyanis 2005-ben úgy hirdette a Született Feleségek című sorozatát, hogy az "2005 legnépszerűbb sorozata". Csakhogy ezt az állítását a TV2 akkor nem tudta hitelt érdemlően igazolni.

A versenyhivatal 2009-ben vizsgálódott már a Megasztár miatt is. A tehetségkutató 4. szériájában ugyanis a csatorna menet közben megváltoztatta a telefonos szavazás szabályait, anélkül, hogy erről előre értesítette volna a nézőket. Emiatt sokan feleslegesen szavaztak. A TV2 abban az eljárásban nem kapott bírságot, mivel kötelezettséget vállalt arra, hogy a hoppon maradt nézők végül feleslegesnek bizonyuló SMS-es vagy telefonos szavazatainak árát visszafizeti.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16