Törvényt sértett a TV2? Újra vizsgálja a GVH a Megasztárt

Pénzcentrum
2012. augusztus 6. 12:07

Versenyhivatali eljárás folyik a TV2 televízióadót működtető vállalkozás, az MTM-SBS Zrt. ellen - értesült a Pénzcentrum.hu. A hatóság azt gyanítja, a csatorna egyik legnépszerűbb műsora, a tehetségkutató Megasztár 6. szériájának reklámozásakor megtévesztette nézőit.


Információink szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több reklámszöveg igazságtartalmát is vizsgálja. Úgy tudjuk, "A Megasztár kezdete óta a hazai könnyűzenei élet közel háromnegyedét a Megasztár tehetségei adják", "Az Euróvíziós Dalfesztivál idei magyarországi döntőjében a résztvevő előadók felét a Megasztár indította el a siker útján", illetve "A Megasztár minden idők legnézettebb magyar, zenés tehetségkutató sorozata" mondatok szúrják a hatóság szemét.

Az eljárás megindítása önmagában persze nem jelenti azt, hogy a fenti állítások nem felelnek meg a valóságnak. A GVH a felmerült gyanút igyekszik tisztázni. A TV2-nek azonban nem lesz könnyű dolga. A versenytörvény szerint ugyanis a reklámok állításait minden esetben a hirdetőnek, azaz most a TV2-nek kell adatokkal alátámasztva, minden kétséget kizáróan igazolnia.

Ha ez nem sikerül, az azt jelenti, hogy a reklámok megtévesztették a nézőket, amit viszont törvényt tilt. A jogszabály megsértése miatt bírságot kell fizetni, ami egy olyan nagy árbevételű vállalkozás, mint a TV2 esetében több tízmillió forintra is rúghat. A GVH legkorábban ezév októberének közepére dönthet az ügyben.

Ilyesmi egyébként megesett már korábban a TV2-vel. A GVH 2006-ban 40 millió forintra büntette a társaságot egyik műsorának reklámja miatt. A csatorna ugyanis 2005-ben úgy hirdette a Született Feleségek című sorozatát, hogy az "2005 legnépszerűbb sorozata". Csakhogy ezt az állítását a TV2 akkor nem tudta hitelt érdemlően igazolni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A versenyhivatal 2009-ben vizsgálódott már a Megasztár miatt is. A tehetségkutató 4. szériájában ugyanis a csatorna menet közben megváltoztatta a telefonos szavazás szabályait, anélkül, hogy erről előre értesítette volna a nézőket. Emiatt sokan feleslegesen szavaztak. A TV2 abban az eljárásban nem kapott bírságot, mivel kötelezettséget vállalt arra, hogy a hoppon maradt nézők végül feleslegesnek bizonyuló SMS-es vagy telefonos szavazatainak árát visszafizeti.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem