Törvényt sértett a TV2? Újra vizsgálja a GVH a Megasztárt

Pénzcentrum
2012. augusztus 6. 12:07

Versenyhivatali eljárás folyik a TV2 televízióadót működtető vállalkozás, az MTM-SBS Zrt. ellen - értesült a Pénzcentrum.hu. A hatóság azt gyanítja, a csatorna egyik legnépszerűbb műsora, a tehetségkutató Megasztár 6. szériájának reklámozásakor megtévesztette nézőit.


Információink szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több reklámszöveg igazságtartalmát is vizsgálja. Úgy tudjuk, "A Megasztár kezdete óta a hazai könnyűzenei élet közel háromnegyedét a Megasztár tehetségei adják", "Az Euróvíziós Dalfesztivál idei magyarországi döntőjében a résztvevő előadók felét a Megasztár indította el a siker útján", illetve "A Megasztár minden idők legnézettebb magyar, zenés tehetségkutató sorozata" mondatok szúrják a hatóság szemét.

Az eljárás megindítása önmagában persze nem jelenti azt, hogy a fenti állítások nem felelnek meg a valóságnak. A GVH a felmerült gyanút igyekszik tisztázni. A TV2-nek azonban nem lesz könnyű dolga. A versenytörvény szerint ugyanis a reklámok állításait minden esetben a hirdetőnek, azaz most a TV2-nek kell adatokkal alátámasztva, minden kétséget kizáróan igazolnia.

Ha ez nem sikerül, az azt jelenti, hogy a reklámok megtévesztették a nézőket, amit viszont törvényt tilt. A jogszabály megsértése miatt bírságot kell fizetni, ami egy olyan nagy árbevételű vállalkozás, mint a TV2 esetében több tízmillió forintra is rúghat. A GVH legkorábban ezév októberének közepére dönthet az ügyben.

Ilyesmi egyébként megesett már korábban a TV2-vel. A GVH 2006-ban 40 millió forintra büntette a társaságot egyik műsorának reklámja miatt. A csatorna ugyanis 2005-ben úgy hirdette a Született Feleségek című sorozatát, hogy az "2005 legnépszerűbb sorozata". Csakhogy ezt az állítását a TV2 akkor nem tudta hitelt érdemlően igazolni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A versenyhivatal 2009-ben vizsgálódott már a Megasztár miatt is. A tehetségkutató 4. szériájában ugyanis a csatorna menet közben megváltoztatta a telefonos szavazás szabályait, anélkül, hogy erről előre értesítette volna a nézőket. Emiatt sokan feleslegesen szavaztak. A TV2 abban az eljárásban nem kapott bírságot, mivel kötelezettséget vállalt arra, hogy a hoppon maradt nézők végül feleslegesnek bizonyuló SMS-es vagy telefonos szavazatainak árát visszafizeti.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45