GVH: eljárás a Mastercard ellen

Pénzcentrum
2012. augusztus 3. 18:35

A Gazdasági Versenyhivatal eljárást indított a MasterCard Europe Sprl vállalkozással szemben gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt - jelentett be pénteken a GVH. A Portfolio.hu csütörtökön számolt be az eljárás tényéről és ma a GVH közleménye által is megerősített, lehetséges okairól.

A GVH közleménye szerint "A Gazdasági Versenyhivatal észlelte, hogy a MasterCard Europe Sprl (MasterCard) erőfölényes helyzetben lehet a magyarországi kártya piacon, hiszen azon túl, hogy a piaci részesedése meghaladja a 75%-ot, egyetlen komolyabb versenytársa van, a Visa, amely azonban az Európai Bizottság által korábban lefolytatott versenyfelügyeleti eljárás eredményeként árazási korláttal szembesül a betéti kártyák tekintetében. A MasterCard-ot ugyanakkor nem köti ilyen árazási korlát, és felmerült annak a gyanúja, hogy a MasterCard által alkalmazott árak (bankközi jutalékok) a versenytárs kiszorítására lehetnek alkalmasak.

A MasterCard a fenti magatartásával valószínűsíthetően megsértette a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény 21. §-ában és az Európai Unió működéséről szóló szerződés 102. cikkében foglalt tilalmakat. A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A versenytörvény alapján az eljárás befejezésének határideje 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, egyenként legfeljebb 6 hónappal meghosszabbítható."

MasterCard-ügy: megszólalt a GVH


A MasterCard ma délelőtt az alábbi módon reagált az ügyre, nem részletezve a GVH gyanújával kapcsolatos álláspontját:

"A MasterCard értesült arról, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a kártyatársaság ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése ügyében. A MasterCard cáfolja, hogy gazdasági erőfölényben lenne, és azt is, hogy bármilyen módon sértette volna a vonatkozó szabályokat. Azon túl, hogy a MasterCard a bankok és fogyasztók kedvelt betéti- és hitelkártya márkája,a MasterCard bankkártyáit fogadják el a legtöbb helyen, melynek oka, hogy a társaság folyamatosan vezeti be a legkorszerűbb fejlesztéseket a hazai piacra.Többek között a MasterCard újításaként jelent meg Magyarországon az érintésnélküli bankkártyás fizetés, a PayPass, a mobilfizetés és az internetes vásárlást segítő biztonsági rendszer,a SecureCode. A kártyatársaság hozta létre az Európában is első MasterCard Premium Lounge várót a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, és közreműködésének köszönhető számos légitársasággal és kereskedővel közös társmárka-kártya megjelenése.Ezek az újítások biztonságosabbá, egyszerűbbé és kényelmesebbé tették a fizetést minden piaci résztvevő számára. Mindemellett a MasterCard szándéka, hogy teljes mértékben együttműködjön a versenyhivatallal az eljárás során. A kártyatársaság célja, hogy a GVH eljárásának eredményétől függetlenül a fogyasztók, a kártyabirtokosok és a kereskedők továbbra is ugyanazt a magas színvonalú szolgáltatást kapják, amit az eddigiekben már megszoktak."

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 26. 13:05
Az intézményi és nagy összegű lakossági betétekre érvényes kamatplafon 2022. november 22-én lépett é...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16