GVH: eljárás a Mastercard ellen

Pénzcentrum
2012. augusztus 3. 18:35

A Gazdasági Versenyhivatal eljárást indított a MasterCard Europe Sprl vállalkozással szemben gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt - jelentett be pénteken a GVH. A Portfolio.hu csütörtökön számolt be az eljárás tényéről és ma a GVH közleménye által is megerősített, lehetséges okairól.

A GVH közleménye szerint "A Gazdasági Versenyhivatal észlelte, hogy a MasterCard Europe Sprl (MasterCard) erőfölényes helyzetben lehet a magyarországi kártya piacon, hiszen azon túl, hogy a piaci részesedése meghaladja a 75%-ot, egyetlen komolyabb versenytársa van, a Visa, amely azonban az Európai Bizottság által korábban lefolytatott versenyfelügyeleti eljárás eredményeként árazási korláttal szembesül a betéti kártyák tekintetében. A MasterCard-ot ugyanakkor nem köti ilyen árazási korlát, és felmerült annak a gyanúja, hogy a MasterCard által alkalmazott árak (bankközi jutalékok) a versenytárs kiszorítására lehetnek alkalmasak.

A MasterCard a fenti magatartásával valószínűsíthetően megsértette a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény 21. §-ában és az Európai Unió működéséről szóló szerződés 102. cikkében foglalt tilalmakat. A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A versenytörvény alapján az eljárás befejezésének határideje 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, egyenként legfeljebb 6 hónappal meghosszabbítható."

MasterCard-ügy: megszólalt a GVH


A MasterCard ma délelőtt az alábbi módon reagált az ügyre, nem részletezve a GVH gyanújával kapcsolatos álláspontját:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"A MasterCard értesült arról, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a kártyatársaság ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése ügyében. A MasterCard cáfolja, hogy gazdasági erőfölényben lenne, és azt is, hogy bármilyen módon sértette volna a vonatkozó szabályokat. Azon túl, hogy a MasterCard a bankok és fogyasztók kedvelt betéti- és hitelkártya márkája,a MasterCard bankkártyáit fogadják el a legtöbb helyen, melynek oka, hogy a társaság folyamatosan vezeti be a legkorszerűbb fejlesztéseket a hazai piacra.Többek között a MasterCard újításaként jelent meg Magyarországon az érintésnélküli bankkártyás fizetés, a PayPass, a mobilfizetés és az internetes vásárlást segítő biztonsági rendszer,a SecureCode. A kártyatársaság hozta létre az Európában is első MasterCard Premium Lounge várót a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, és közreműködésének köszönhető számos légitársasággal és kereskedővel közös társmárka-kártya megjelenése.Ezek az újítások biztonságosabbá, egyszerűbbé és kényelmesebbé tették a fizetést minden piaci résztvevő számára. Mindemellett a MasterCard szándéka, hogy teljes mértékben együttműködjön a versenyhivatallal az eljárás során. A kártyatársaság célja, hogy a GVH eljárásának eredményétől függetlenül a fogyasztók, a kártyabirtokosok és a kereskedők továbbra is ugyanazt a magas színvonalú szolgáltatást kapják, amit az eddigiekben már megszoktak."

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45