12 °C Budapest

Vigyázz! Mindenkit megmérgezhet a házi befőtted

Pénzcentrum
2012. július 28. 12:00

Bénulással járó betegséget (botulizmust) is okozhatnak a nem megfelelően tartósított élelmiszerek, amiért egy baktérium által termelt méreganyag (toxin) felelős. A nem kellő körültekintéssel végzett otthoni befőzés tökéletes táptalaja lehet a baktériumos fertőzéseknek és a megbetegedéseknek - figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Nagyanyáink korában a befőzés szükségszerű volt, hiszen a nyár ízeit és értékeit így tudták a vitaminszegény téli hónapokra átmenteni. Napjainkban újra előtérbe került a házi tartósítás, mert így biztosak lehetünk benne, mit fogyaszt a családunk, és hasznosítani tudjuk a szezonálisan megtermelt, esetleg nagy mennyiségben megvásárolt javainkat. A befőzési praktikákat azonban nem minden esetben sikerült maximálisan átmenteni egyik nemzedékről a másikra. A nem megfelelő eljárás viszont akár ételmérgezést is okozhat - figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉbiH).

Az első legfontosabb szempont, hogy az alapanyagok mindig jó minőségűek legyenek. A tartósításra szánt termékeket mielőbb fel kell dolgozni. Ha mégis tárolni kell a zöldségeket, gyümölcsöket, akkor ahhoz a 10-15 °C az ideális. Sérült, rothadó, penészes, szokatlan szagú, állagú alapanyagot ne használjunk a befőzéshez. A sérült, romlott termékeken ugyanis nagy számban találhatóak romlást okozó mikrobák, amelyek az ép darabokra is rákerülnek.

A befőzés megkezdése előtt a helyiséget ki kell takarítani, az edényeket, eszközöket alaposan elmosni, fertőtleníteni vagy kiforrázni. A befőzéshez lehetőleg csak erre a célra tartott kanalat és lábast használjunk. Az üvegeket mosogatószeres vízzel mossuk el, meleg vízzel öblítsük, forrázzuk ki vagy mikrohullámú sütőben forrósítsuk át, majd tiszta, átvasalt konyharuhára borítsuk le, hogy a víz kicsöpögjön belőlük. A csavaros tetőket dobjuk pár másodpercre forró vízbe, majd szárítsuk le.

Az eltenni kívánt zöldséget, gyümölcsöt át kell válogatni, ki kell vágni a hibás részeket és alaposan meg kell mosni. Javasolt két percig tiszta vízben áztatni, többször váltott hideg vízben átmosni, majd szűrőedényben erős vízsugárral leöblíteni. A nyersanyagok tisztítása és a befőzés megkezdése előtt, illetve között is alaposan mossunk kezet.

A fokozott tisztasággal megelőzhetjük, hogy az edényekkel, eszközökkel, illetve a kézzel mikrobák kerüljenek be a termékbe. A terményeken szabad szemmel sokszor nem is látható szennyeződések, növényvédőszer-maradékok lehetnek jelen. Az élelmiszerek romlását a bekerülő és ott elszaporodó, szabad szemmel nem látható mikrobák (baktériumok, penész-és élesztőgombák) okozzák. Alapos mosással a mikrobák nagy része is eltávolítható a zöldségek, gyümölcsök felületéről.

A házi tartósítás módjai
- Hőkezelés (főzés, felforralás, száraz vagy nedves dunsztolás)
- Szárítás
- Savanyítás erjesztéssel (kovászos uborka, savanyú káposzta)
- Savanyítás ecettel
- Tartósítás cukorszirupban
- Sózás

A zöldségeket, gyümölcsöket többféle módszerrel tartósíthatjuk, melyek lényege a romlást okozó mikrobák elpusztítása, vagy szaporodásuk meggátlása. Az alapos hőkezelés (főzés, dunsztolás) elpusztítja a mikrobákat. A megfelelő arányban adagolt cukor, méz, só, ecet vagy alkohol - rum, bor, tiszta szesz - is tartósít, megakadályozva szaporodásukat. Néhány zöldségféle hasznos tejsavbaktériumok közreműködésével, erjesztéssel tartósítható (pl. savanyú káposzta, kovászos uborka).

A tartósítás során engedélyezett, kereskedelmi forgalomban kapható tartósítószerek is alkalmazhatóak, a használati utasítás betartásával. Ügyelni kell azonban arra, hogy a mesterséges tartósítószerek arra érzékeny személyeknél allergiás vagy allergiaszerű tüneteket okozhatnak, ilyen esetekben fokozott figyelmet kell fordítani a tartósítás módjára.

A helyesen eltett, átforralt és kidunsztolt termék tartósítószer nélkül is eltartható. A hőkezeléssel történő tartósítás az egyik legelterjedtebb és leghatékonyabb befőzési módszer. Minél magasabb hőmérsékleten, minél tovább történik a hőkezelés, annál biztonságosabb a termék.
A főzés, hőkezelés szinte teljesen elpusztítja a baktériumokat. 75 Celsius fok felett a romlást, megbetegedést okozó mikróbák többsége elpusztul. A hőntartás, vagyis a dunsztolás biztosítja, hogy a lezárt befőttes üveg és annak tartalma hosszabb ideig maradjon a mikrobák pusztulását segítő hőmérsékleti tartományban.

Száraz dunszt esetén az alaposan kimosott és kiszárított befőttes üvegekbe belemerjük a forrón készült terméket (lekvárt, gyümölcsöt, lecsót), majd lezárjuk. Először mindig csak egy kicsit tegyünk az üvegbe és rázogassuk meg benne az anyagot. Egyrészt így elejét vehetjük a hirtelen hősokk okozta üvegtörésnek, másrészt nem maradnak az üvegben légbuborékok, amelyek kedvezhetnek a mikróbák későbbi elszaporodásának.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vizes dunsztot (gőzölést) akkor alkalmazunk, ha a termék jellege a főzést nem teszi lehetővé. Ilyenkor a jól kimosott üvegekbe beleszedjük az eltevésre szánt zöldséget, gyümölcsöt, rátesszük a felöntő levet és lezárjuk. Egy edénybe annyi vizet öntünk, amennyi körülbelül kétujjnyi híján az üvegek pereméig ér, majd az edényt melegíteni kezdjük. Amikor a víz forrni kezd, onnantól számítjuk a dunsztolási időt. A befőttnek teljes mélységében át kell forrósodnia.

Mindkét esetben az üvegeket jó hőszigetelő réteggel (papír vagy textil) vesszük körül esetleg dobozba, hűtőtáskába helyezve. A termékeket addig hagyjuk a dunsztban, amíg ki nem hűlnek.

Az üvegek légmentes zárása a házi tartósítás kulcsfontosságú eleme. Amennyiben az üveg lezárása nem megfelelő, úgy a befőtt élelmiszer megromlik, megpenészedik. A befőttes üvegek lezárásához érdemes minden évben új, ép fedeleket beszerezni. Biztonsági okokból a csavaros tetőre is lehet kívülről celofánt vagy fóliát tenni. A zárás hibáin könnyedén bejutnak a romlást vagy megbetegedést okozó mikrobák az üveg belsejébe, és ott elszaporodnak.

A befőtteket hűvös, szellős, száraz helyen, napfénytől védett helyen tárolja. Penészesedő helyiség az üveg penészesedését is okozhatja, a nyirkos levegő pedig a fémfedelek rozsdásodásához vezethet, ami a fedél kilyukadását, az élelmiszer romlását okozhatja.

Gyanús jelek a terméken
- púposodás (baktérium szaporodására, gázképződésére utalhat);
- szivárgás (termék szennyeződhet);
- horpadás szegély, fedél mentén (ezeken keresztül levegő és kórokozó baktériumok juthatnak a termékbe);
- penészesedés (a látható penészfonalak ugyan eltávolíthatók, azonban a penészes befőtt a penészgomba káros méreganyagait is tartalmazhatja).

A felbontott házi konzerveket, befőtteket hűtőben javasolt tárolni felnyitásuk után, és lehetőség szerint 2-3 napon belül el kell fogyasztani. Ezért is érdemes a befőzéskor olyan kiszerelésű üvegeket választani, melyek tartalmát a felbontást követően a család pár napon belül el tud fogyasztani.

A romlás jelei a penészedés, szín-és szagelváltozás, felpuhulás, habzás, gázképződés. Fontos, hogy romlott élelmiszert soha ne fogyasszunk! Előfordulhat azonban, hogy a romlás látható jelei nélkül is betegséget okoz a helytelenül tárolt élelmiszer. Emiatt be kell tartani a tartósítás alapvető szabályait!

A házilag tartósított élelmiszerekhez kapcsolható legsúlyosabb ételmérgezés a botulizmus. Ha valaki a betegség tüneteit (homályos látás, kettős látás, nyelési és beszélési nehézség, szájszárazság, bénulásos tünetek) észleli magán, azonnal forduljunk orvoshoz! - hangsúlyozza a NÉbiH.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem