13 °C Budapest

Szócska: Kibővítjük a chipsadót

Pénzcentrum
2012. július 6. 10:01

Hamarosan nyilvánosságra kerül az új termékek köre, amelyeket bevonna a kormány a népegészségügyi termékadó (közismertebb nevén chipsadó) hatálya alá - árulta el Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a HírTV Rájátszás című műsorában.

"A chipsadó két célt szolgál. Egyrészt, hogy küldjön egy erős népegészségügyi üzenetet, hogy mit nem szabad fogyasztani. A másik cél, hogy ha valamilyen termékhez egészségtani hatások kötődnek, akkor azoknak a fogyasztói járuljanak hozzá a költségekhez, tehát ez egy forrásteremtési mechanizmus is" - magyarázta a népegészségügyi termékadó tavaly szeptemberi bevezetésének okát az egészségügyért felelős államtitkár, aki elárulta: dolgoznak azon, hogy bővítsék az érintett termékek körét.

"A jelenlegi termékek közül csak azokat bolygatnánk, ahol egy ügyes termékszerkezet váltással kitrükközték magukat az adó hatálya alól, ilyenek az energiaitalok. Az egyik összetevőt úgy változtatták meg, hogy kikerüljenek az adó hatálya alól. Megyünk utána" - fejtette ki az államtitkár, aki azt is elárulta, hogy rövidesen nyilvánosságra kerül az új termékek köre, amelyekkel kibővítenék a chipsadót. "Próbálunk olyan, egészségteherrel járó termékeket bevonni a körbe, ahol a termék fogyasztása és a betegség kialakulása közötti kapcsolat egyértelmű" - nyilatkozta.

A kormány az idei költségvetésben 20 milliárd forintos bevételt remél a népegészségügyi termékadóból. Május végéig 7,4 milliárd forint folyt be chipsadóból.

Szócska Miklós beszélt arról is, hogy az idei egészségügyi béremelésre elkülönített 28 milliárd forintos tételt részben a népegészségügyi termékadóból, részben az átalakításokból származó megtakarításokból fedezik.

Átalakuló egészségügy

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A július elsejétől átalakuló egészségügyi rendszerről szólva az államtitkár azt mondta, hogy a szereplők elkezdték tanulni az új rendszert. Elmondása szerint a kormány számos biztosítékot rakott a rendszerbe, hogy ellátási zavar semmiképp se jelentkezzen.

A magyar egészségügyben vasárnap életbe lépett az új ellátási rend. Ebben az - Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) korábbi közlése szerint - oly módon határozták meg az egészségügyi szolgáltatók területi ellátási kötelezettségeit, hogy az országban ne legyen lefedetlen térség. A betegeknek elsősorban továbbra is háziorvosukat kell felkeresniük, ők a beutalási rend ismeretében a megfelelő intézménybe irányítják őket.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az új struktúrában a csaknem 44.400 aktív ágynak mintegy öt százaléka, 2150 ágy szűnik meg, míg a krónikus ellátásban a mintegy 27 ezres ágyszám szinte változatlan marad.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem