13 °C Budapest

Kiskorúak nem vásárolhatnak több energiaitalt?

Pénzcentrum
2012. június 29. 12:35

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szerint a minisztérium megkezdte a törvényi előkészítését annak, hogy 18 éven aluliaknak ne lehessen eladni energiaitalt - írja a dehir.hu. A miniszter Baráth Zsolt jobbikos képviselő kérdésére válaszolva hozzátette, hogy a tavaly bevezetett népegészségügyi termékadó (közismert nevén chipsadó) is azt a célt szolgálja, hogy a bizonyítottan egészségügyi kockázatot hordozó élelmiszerek, például a jelentős koffeintartalmú, illetve metil-xantint és taurint tartalmazó energiaitalok fogyasztását visszaszorítsák.

Szakorvosok szerint az energiaitalok rendszer és túlzott fogyasztása hosszú távon cukorbetegség kialakulásához, kiszáradáshoz, vesebajokhoz, szívritmuszavarokhoz vezet, alkohollal vagy gyógyszerrel kombinálva pedig halált is okozhat. A dehir idézi dr. Zacher Gábor toxikológust, aki szerint a fiatalok mit sem törődnek az energiaitalok káros hatásaival, pedig a kimerültség, hányás, remegés, szívritmuszavar, magas vérnyomás és anyagcsere problémák már néhány hét rendszeres fogyasztás után jelentkezhetnek, nem kell éveket várni a negatív hatások megjelenésére.

Az ÁNTSZ legfrissebb összesítése szerint tavaly november 1-je és december 31-e között 123 embernél idézett elő rosszullétet, illetve kellemetlen testi tüneteket az energiaitalok fogyasztása, többségük 18 évesnél fiatalabb volt, negyedük még a 15-öt sem töltötte be.

A népegészségügyi termékadót 2011 szeptember 1-től kell fizetni a gyártóknak az üdítőitalok, energiaitalok, előrecsomagolt édességek, a sós snackek és ételízesítők után. A chipsadóként ismert új adóval az volt a kormány célja, hogy minél kevesebb egészségtelen élelmiszert fogyasszon a társadalom, de a lassú növekedés miatt bajban lévő költségvetésnek sem jött rosszul.

A kormány 2011-re ötmilliárdos bevételt irányzott elő, a 2012-es költségvetés pedig húszmilliárdos chipsadó-bevétellel számolt. A 2011-es nyomtatványcsomagokon bevallott összegek alapján a terv majdnem teljesült, 4,6 milliárd forint jött össze.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Áprilisig azonban a gyártók csak 5,8 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe ezen a címen, ezt figyelembe véve nem biztos, hogy teljesül a népegészségügyi termékadó 2012-es előirányzata is. Bár a chipsadóval terhelt termékkör 2012-től kibővült (bekerült a cukrozott kakaópor, az ízesített sör, az alkoholos üdítő és a szörp), illetve egyes adótételek emelkedtek, a teljes bevétel csökkent.

A törvény szerint üdítőitalok után akkor kell adót fizetni, ha 25 százaléknál kisebb a gyümölcstartalmuk és deciliterenként 8 grammnál több cukrot tartalmaznak, energiaitalok után pedig akkor, ha több mint 10 milligramm koffein van egy deciliterben. Az új adót sokan kritizálták, például azért, mert az energiaitalokat nem a korábban etalonnak számító Red Bull betiltását is eredményező taurintartalom, hanem a koffein miatt adóztatják - noha az évezredek óta fogyasztott koffein hatásai jóval ismertebbek, ráadásul egyre inkább jó antioxidánsként tekintenek rá.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem