Tényleg jön a filléres mobilszámlák kora?

Pénzcentrum
2012. május 4. 11:12

Az állami mobilcég létrehozásával a kormány nem titkolt célja az, hogy erősítse a versenyt a hazai mobilpiacon, ezen keresztül pedig megpróbálja letörni az árakat. Orbán Viktor tegnapi kijelentése is erre utal, a miniszterelnök ugyanis az index.hu információi szerint abban bízik, hogy az állami mobilszolgáltató akkora versenyt generál majd a mobilpiacon, hogy az az árakat is a mélybe rántja majd.

Ki az új szereplő?

A negyedik hazai mobilszolgáltató a Magyar Postából, a Magyar Fejlesztési Bankból és a Magyar Villamos Művekből álló konzorcium, alaptőkéje 500 millió forint, a vállalatban a Magyar Posta Zrt. tulajdoni hányada 10 százalék, míg az MVM Zrt. és az MFB Invest Zrt. 45-45 százalékkal rendelkezik. Eddigi szakértői vélemények szerint az MVM részvételét a konzorciumban részben az indokolja, hogy a kormány a kormányzati szervek kommunikációját biztosító gerinchálózatot áttereli a Magyar Telekomtól bérelt hálózatról az MVM hálózatára. A Magyar Posta részvétele mögötti racionalitás az, hogy országos hálózattal rendelkezik, és azon keresztül könnyen el tudja érni az ügyfeleket, de az is a Posta részvétele mellett szól, hogy 2013 januárjától a hazai postai piac megnyílik az európai szolgáltatók előtt, az erősödő piaci verseny mellett a vállalatnak a telekommunikációs szolgáltatásokkal új profilt kívántak adni. Az MFB Invest segíthet az új cég finanszírozásában.

Mi a társaság célja?

A hivatalos indoklás szerint a negyedik mobilszolgáltató célja, hogy hatékonyan és eredményesen működjön, és fokozza a versenyt a hazai mobilpiacon. Az erősödő verseny nyertesei a felhasználók lehetnek, akik magasabb szolgáltatási színvonalat és kedvezőbb felhasználási feltételeket várhatnak.

A hazai mobilpiacon 100 százalék feletti a penetráció, az új szolgáltató azonban úgy gondolja, hogy a telített piacon is van helye egy negyedik szereplőnek, ezt nemzetközi példák is alátámasztják. A vállalat a telekommunikációs szolgáltatások teljes palettáját kínálná, tehát hang, az adat és az SMS szoláltatásokat, a mobilszolgáltatások területén 3G és 4G szolgáltatást is nyújtanak. Olyan új megoldásokat is fejlesztenek, amelyeket jelenleg versenytársak még nem kínálnak. A társaság elsősorban a hazai szakembergárdára támaszkodna, a Budapesti Műszaki Egyetem biztosíthatja a szakemberek utánpótlását.

Az idei év végére Budapest belső kerületeiben már saját hálózatán kezdi meg a sugárzást a vállalat, és amíg nem rendelkezik saját országos lefedettséggel, addig a versenytársak hálózatát bérli.

Brutális verseny jöhet

Korábbi lapértesülések alapján az állami mobilcég azzal számol, hogy a főként adatátviteli szolgáltatást nyújtó cég 2017-re előfizető-számban 11 százalékos piaci részesedést szerez, bevétele azonban piaci súlyához képest arányaiban jóval nagyobb is lehet. Az állami mobiltársaság elsősorban új szolgáltatásokkal és a versenytársakénál alacsonyabb árakkal kívánja magához csábítani a T-Mobile, a Telenor és a Vodafone ügyfeleit.

Orbán: az állami mobilcég megjelenése a mélybe ránthatja az árakat


Az új mobilcég első ügyfelei az önkormányzatoknál és az állami vállalatoknál dolgozók lehetnek, de kompetitív árazással a három nagy szolgáltatótól is szerezhetnek ügyfeleket. A negyedik mobilszolgáltató létrehozásával a kormány nem titkolt szándéka az volt, hogy valamelyest felkavarja az állóvizet, hiszen a piacon lévő szolgáltatók részesedése a hazai mobilpiacon gyakorlatilag bebetonozódott. A várható versennyel kapcsolatban jó indikáció Orbán Viktor tegnapi kijelentése, az index.hu információi alapján egy fideszes képviselő laptársunknak a szerdai frakcióülés után azt mondta, Orbán Viktor abban bízik, hogy az állami mobilszolgáltató akkora versenyt generál majd a mobilpiacon, hogy az az árakat is a mélybe rántja majd, így az új, fogyasztókra kivetett sarc alig lesz érezhető. 

A Portfolio.hu-nak korábban Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója elmondta, egy negyedik szereplőnek igen nehéz lenne érvényesülnie a hazai mobilpiacon abban az esetben, ha üzleti alapon működik és profitcélokat követ. Ezt a véleményt erősíti az is, hogy az állami mobilcég hatalmas, több tízmilliárd forintos hálózatfejlesztési beruházások mellett képes lehet a versenytársakénál alacsonyabb árakkal dolgozni.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?