Tényleg jön a filléres mobilszámlák kora?

Pénzcentrum
2012. május 4. 11:12

Az állami mobilcég létrehozásával a kormány nem titkolt célja az, hogy erősítse a versenyt a hazai mobilpiacon, ezen keresztül pedig megpróbálja letörni az árakat. Orbán Viktor tegnapi kijelentése is erre utal, a miniszterelnök ugyanis az index.hu információi szerint abban bízik, hogy az állami mobilszolgáltató akkora versenyt generál majd a mobilpiacon, hogy az az árakat is a mélybe rántja majd.

Ki az új szereplő?

A negyedik hazai mobilszolgáltató a Magyar Postából, a Magyar Fejlesztési Bankból és a Magyar Villamos Művekből álló konzorcium, alaptőkéje 500 millió forint, a vállalatban a Magyar Posta Zrt. tulajdoni hányada 10 százalék, míg az MVM Zrt. és az MFB Invest Zrt. 45-45 százalékkal rendelkezik. Eddigi szakértői vélemények szerint az MVM részvételét a konzorciumban részben az indokolja, hogy a kormány a kormányzati szervek kommunikációját biztosító gerinchálózatot áttereli a Magyar Telekomtól bérelt hálózatról az MVM hálózatára. A Magyar Posta részvétele mögötti racionalitás az, hogy országos hálózattal rendelkezik, és azon keresztül könnyen el tudja érni az ügyfeleket, de az is a Posta részvétele mellett szól, hogy 2013 januárjától a hazai postai piac megnyílik az európai szolgáltatók előtt, az erősödő piaci verseny mellett a vállalatnak a telekommunikációs szolgáltatásokkal új profilt kívántak adni. Az MFB Invest segíthet az új cég finanszírozásában.

Mi a társaság célja?

A hivatalos indoklás szerint a negyedik mobilszolgáltató célja, hogy hatékonyan és eredményesen működjön, és fokozza a versenyt a hazai mobilpiacon. Az erősödő verseny nyertesei a felhasználók lehetnek, akik magasabb szolgáltatási színvonalat és kedvezőbb felhasználási feltételeket várhatnak.

A hazai mobilpiacon 100 százalék feletti a penetráció, az új szolgáltató azonban úgy gondolja, hogy a telített piacon is van helye egy negyedik szereplőnek, ezt nemzetközi példák is alátámasztják. A vállalat a telekommunikációs szolgáltatások teljes palettáját kínálná, tehát hang, az adat és az SMS szoláltatásokat, a mobilszolgáltatások területén 3G és 4G szolgáltatást is nyújtanak. Olyan új megoldásokat is fejlesztenek, amelyeket jelenleg versenytársak még nem kínálnak. A társaság elsősorban a hazai szakembergárdára támaszkodna, a Budapesti Műszaki Egyetem biztosíthatja a szakemberek utánpótlását.

Az idei év végére Budapest belső kerületeiben már saját hálózatán kezdi meg a sugárzást a vállalat, és amíg nem rendelkezik saját országos lefedettséggel, addig a versenytársak hálózatát bérli.

Brutális verseny jöhet

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Korábbi lapértesülések alapján az állami mobilcég azzal számol, hogy a főként adatátviteli szolgáltatást nyújtó cég 2017-re előfizető-számban 11 százalékos piaci részesedést szerez, bevétele azonban piaci súlyához képest arányaiban jóval nagyobb is lehet. Az állami mobiltársaság elsősorban új szolgáltatásokkal és a versenytársakénál alacsonyabb árakkal kívánja magához csábítani a T-Mobile, a Telenor és a Vodafone ügyfeleit.

Orbán: az állami mobilcég megjelenése a mélybe ránthatja az árakat


Az új mobilcég első ügyfelei az önkormányzatoknál és az állami vállalatoknál dolgozók lehetnek, de kompetitív árazással a három nagy szolgáltatótól is szerezhetnek ügyfeleket. A negyedik mobilszolgáltató létrehozásával a kormány nem titkolt szándéka az volt, hogy valamelyest felkavarja az állóvizet, hiszen a piacon lévő szolgáltatók részesedése a hazai mobilpiacon gyakorlatilag bebetonozódott. A várható versennyel kapcsolatban jó indikáció Orbán Viktor tegnapi kijelentése, az index.hu információi alapján egy fideszes képviselő laptársunknak a szerdai frakcióülés után azt mondta, Orbán Viktor abban bízik, hogy az állami mobilszolgáltató akkora versenyt generál majd a mobilpiacon, hogy az az árakat is a mélybe rántja majd, így az új, fogyasztókra kivetett sarc alig lesz érezhető. 

A Portfolio.hu-nak korábban Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója elmondta, egy negyedik szereplőnek igen nehéz lenne érvényesülnie a hazai mobilpiacon abban az esetben, ha üzleti alapon működik és profitcélokat követ. Ezt a véleményt erősíti az is, hogy az állami mobilcég hatalmas, több tízmilliárd forintos hálózatfejlesztési beruházások mellett képes lehet a versenytársakénál alacsonyabb árakkal dolgozni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem