2 °C Budapest

A maffia keze a magyar kertekig is elér

Pénzcentrum
2012. március 15. 12:00

Sokan talán épp ezekben a napokban kezdik a tavaszi kerti munkákat. Érdemes azonban résen lenni, hiszen évről évre egyre nagyobb arányban kerülnek forgalomba a hamisított és illegális úton forgalmazott növényvédő szerek - ezek pedig veszélyesek lehetnek.

Évről évre egyre nagyobb arányban kerülnek forgalomba a hamisított és illegális úton forgalmazott növényvédő szerek a hatóságok tapasztalatai alapján. A hamisított növényvédő szerek kereskedelme és alkalmazása számos súlyos következménnyel jár, különösen, ami a fogyasztók egészségének veszélyeztetését illeti - tájékoztat a Növényvédőszer-gyártók és Importőrök Szövetsége Egyesület (NSZ).

2011 tavaszán például két, több száz tonnás szállítmányt állítottak meg kelet-európai hatóságok. Ezekben a szállítmányokban olyan vegyi anyagokat találtak, amelyek a terhes nőkre való veszélyességük okán az Európai Unióban forgalmazási tilalom alatt állnak.

A hamisított növényvédő-szerek forgalmazása és felhasználása akár tudatosan, akár csak jó szándékúan eredetiként vásárolva, egész Európában általános. Sajátos módon az északkelet-európai régióban különösen jelentős a probléma. Egyes uniós tagállamokban a hamisítványok piaci aránya elérheti akár a 25 százalékot, ami azt jelenti, hogy minden negyedik felhasznált növényvédő szer hamisítvány vagy illegális úton került forgalomba.

Magyarországon a hamisított és illegálisan forgalmazott növényvédő szerek arányát az összforgalom 3-4 százalékára becsülik, ami az éves növényvédőszer-értékesítést figyelembe véve több milliárd forintos összeg.

A hamisítvány-kereskedelmet a szervezett bűnözés bonyolítja, az értékesítéssel évente több milliárd eurós haszonra tesznek szert ezek a bűnözői csoportok.

A törvénytelen forgalmazással elméletben együtt járó alacsony rizikó és magas profit különösen vonzóvá teszi a növényvédő szerek hamisítását és illegális kereskedelmét. Ezt elősegíti az az áldatlan állapot, hogy jelenleg az uniós tagállamok vonatkozó szabályai nincsenek kellő mértékben összehangolva és a hatósági fellépés sem kellően hatékony. Tipikus helyzet a schengeni határon például, hogy a Hamburgba hajórakomány számra Kínából vagy Indiából beérkező, látszólag szabályos okmányokkal érkező növényvédőszer-szállítmányokat csak abban az esetben ellenőrzik alaposan, ha azok Németországi címre érkeznek. Az EU egyéb országaiba érkező anyagok részletes átvizsgálására - tranzitszállítmányok lévén - a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt nem kerül sor.

Az engedélyezett növényvédő szerek és hatóanyagaik a világon legszigorúbban szabályozott anyagok közé tartoznak. Az EU tagországokban forgalmazott hatóanyagoknak és a belőlük készülő késztermékeknek rendkívül szigorú ellenőrzésen kell keresztül menniük, amíg a piacra kerülhetnek. A kutatások akár tíz vagy több éven keresztül folynak és több százmillió dolláros költséggel járhatnak. Ráadásul új, hatásos és minden szempontból megfelelő növényvédő szerek feltalálásának a valószínűsége egyre csökken, jelenleg a találati arány alapján százezer vizsgált molekulából egy lesz olyan, ami piacképes. Mindezen nehézségek mellett is az innovatív növényvédőszer-gyártók támogatják a szigorú engedélyezési rendszert, mert ez segíti elő a késztermékek magas minőségét és felhasználhatóságát.

A hamisított és illegális úton forgalmazott növényvédő szerek veszélyei:

A fejlesztések során biztonságosnak bizonyult termékek helyett használt hamisított, ismeretlen összetételű növényvédő szerek veszélyt jelentenek a felhasználóra.

A többéves biológiai kísérletekben hatásosnak bizonyult, legális termés helyett használt hamisítvány hatástalan lesz.

A fejlesztési vizsgálatok során nagy gondot fordítanak arra, hogy a növényvédő szerek ne károsítsák a környezetet, a hasznos élő szervezeteket, vizeket és megőrizzék a biodiverzitást. A hamisított termékeknél a környezetkárosítás ellen nincs semmilyen biztosíték.

A hamisított vagy illegálisan forgalmazott termékek bizonytalan összetétele, ellenőrizetlen felhasználási tulajdonságai valamint alkalmazásukkal járó, nem ismert veszélyek miatt a betakarított termés ismeretlen és bizonytalan mennyiségű szer maradékot vagy olyan vegyi anyagokat tartalmazhat, amely komoly mértékben veszélyeztetheti a fogyasztók egészségét. Az élelmiszerbiztonsági kockázat különösen magas olyan mezőgazdasági termékeknél, amelyeket kisgyermekek vagy terhes anyák fogyasztanak.

A hamisítás és a hamisított szerek forgalmazása kereskedelmi és gazdasági veszteségeket eredményez, az innovációt és a versenyképességet gátolja. Mindezek mellett az állam a hamisított és illegális úton forgalmazott termékek utáni adóbevételektől is elesik.

A hamisítás az ipar minden területén sérti az adatvédelmet és a szellemi tulajdonhoz való jogot - különösen érinti ez az új, hatékonyabb és biztonságosabb növényvédőszer-kutatást és eredményeit.

A hamisítás nyilvánvaló együtt járója a szabadalom és védjegy sértés, ami közvetlenül sérti a fejlesztéssel foglalkozó ipar és közvetve valamennyi fogyasztó érdekeit.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 8. 11:03