A maffia keze a magyar kertekig is elér

Pénzcentrum
2012. március 15. 12:00

Sokan talán épp ezekben a napokban kezdik a tavaszi kerti munkákat. Érdemes azonban résen lenni, hiszen évről évre egyre nagyobb arányban kerülnek forgalomba a hamisított és illegális úton forgalmazott növényvédő szerek - ezek pedig veszélyesek lehetnek.

Évről évre egyre nagyobb arányban kerülnek forgalomba a hamisított és illegális úton forgalmazott növényvédő szerek a hatóságok tapasztalatai alapján. A hamisított növényvédő szerek kereskedelme és alkalmazása számos súlyos következménnyel jár, különösen, ami a fogyasztók egészségének veszélyeztetését illeti - tájékoztat a Növényvédőszer-gyártók és Importőrök Szövetsége Egyesület (NSZ).

2011 tavaszán például két, több száz tonnás szállítmányt állítottak meg kelet-európai hatóságok. Ezekben a szállítmányokban olyan vegyi anyagokat találtak, amelyek a terhes nőkre való veszélyességük okán az Európai Unióban forgalmazási tilalom alatt állnak.

A hamisított növényvédő-szerek forgalmazása és felhasználása akár tudatosan, akár csak jó szándékúan eredetiként vásárolva, egész Európában általános. Sajátos módon az északkelet-európai régióban különösen jelentős a probléma. Egyes uniós tagállamokban a hamisítványok piaci aránya elérheti akár a 25 százalékot, ami azt jelenti, hogy minden negyedik felhasznált növényvédő szer hamisítvány vagy illegális úton került forgalomba.

Magyarországon a hamisított és illegálisan forgalmazott növényvédő szerek arányát az összforgalom 3-4 százalékára becsülik, ami az éves növényvédőszer-értékesítést figyelembe véve több milliárd forintos összeg.

A hamisítvány-kereskedelmet a szervezett bűnözés bonyolítja, az értékesítéssel évente több milliárd eurós haszonra tesznek szert ezek a bűnözői csoportok.

A törvénytelen forgalmazással elméletben együtt járó alacsony rizikó és magas profit különösen vonzóvá teszi a növényvédő szerek hamisítását és illegális kereskedelmét. Ezt elősegíti az az áldatlan állapot, hogy jelenleg az uniós tagállamok vonatkozó szabályai nincsenek kellő mértékben összehangolva és a hatósági fellépés sem kellően hatékony. Tipikus helyzet a schengeni határon például, hogy a Hamburgba hajórakomány számra Kínából vagy Indiából beérkező, látszólag szabályos okmányokkal érkező növényvédőszer-szállítmányokat csak abban az esetben ellenőrzik alaposan, ha azok Németországi címre érkeznek. Az EU egyéb országaiba érkező anyagok részletes átvizsgálására - tranzitszállítmányok lévén - a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt nem kerül sor.

Az engedélyezett növényvédő szerek és hatóanyagaik a világon legszigorúbban szabályozott anyagok közé tartoznak. Az EU tagországokban forgalmazott hatóanyagoknak és a belőlük készülő késztermékeknek rendkívül szigorú ellenőrzésen kell keresztül menniük, amíg a piacra kerülhetnek. A kutatások akár tíz vagy több éven keresztül folynak és több százmillió dolláros költséggel járhatnak. Ráadásul új, hatásos és minden szempontból megfelelő növényvédő szerek feltalálásának a valószínűsége egyre csökken, jelenleg a találati arány alapján százezer vizsgált molekulából egy lesz olyan, ami piacképes. Mindezen nehézségek mellett is az innovatív növényvédőszer-gyártók támogatják a szigorú engedélyezési rendszert, mert ez segíti elő a késztermékek magas minőségét és felhasználhatóságát.

A hamisított és illegális úton forgalmazott növényvédő szerek veszélyei:

A fejlesztések során biztonságosnak bizonyult termékek helyett használt hamisított, ismeretlen összetételű növényvédő szerek veszélyt jelentenek a felhasználóra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A többéves biológiai kísérletekben hatásosnak bizonyult, legális termés helyett használt hamisítvány hatástalan lesz.

A fejlesztési vizsgálatok során nagy gondot fordítanak arra, hogy a növényvédő szerek ne károsítsák a környezetet, a hasznos élő szervezeteket, vizeket és megőrizzék a biodiverzitást. A hamisított termékeknél a környezetkárosítás ellen nincs semmilyen biztosíték.

A hamisított vagy illegálisan forgalmazott termékek bizonytalan összetétele, ellenőrizetlen felhasználási tulajdonságai valamint alkalmazásukkal járó, nem ismert veszélyek miatt a betakarított termés ismeretlen és bizonytalan mennyiségű szer maradékot vagy olyan vegyi anyagokat tartalmazhat, amely komoly mértékben veszélyeztetheti a fogyasztók egészségét. Az élelmiszerbiztonsági kockázat különösen magas olyan mezőgazdasági termékeknél, amelyeket kisgyermekek vagy terhes anyák fogyasztanak.

A hamisítás és a hamisított szerek forgalmazása kereskedelmi és gazdasági veszteségeket eredményez, az innovációt és a versenyképességet gátolja. Mindezek mellett az állam a hamisított és illegális úton forgalmazott termékek utáni adóbevételektől is elesik.

A hamisítás az ipar minden területén sérti az adatvédelmet és a szellemi tulajdonhoz való jogot - különösen érinti ez az új, hatékonyabb és biztonságosabb növényvédőszer-kutatást és eredményeit.

A hamisítás nyilvánvaló együtt járója a szabadalom és védjegy sértés, ami közvetlenül sérti a fejlesztéssel foglalkozó ipar és közvetve valamennyi fogyasztó érdekeit.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm