2 °C Budapest

A maffia keze a magyar kertekig is elér

Pénzcentrum
2012. március 15. 12:00

Sokan talán épp ezekben a napokban kezdik a tavaszi kerti munkákat. Érdemes azonban résen lenni, hiszen évről évre egyre nagyobb arányban kerülnek forgalomba a hamisított és illegális úton forgalmazott növényvédő szerek - ezek pedig veszélyesek lehetnek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Évről évre egyre nagyobb arányban kerülnek forgalomba a hamisított és illegális úton forgalmazott növényvédő szerek a hatóságok tapasztalatai alapján. A hamisított növényvédő szerek kereskedelme és alkalmazása számos súlyos következménnyel jár, különösen, ami a fogyasztók egészségének veszélyeztetését illeti - tájékoztat a Növényvédőszer-gyártók és Importőrök Szövetsége Egyesület (NSZ).

2011 tavaszán például két, több száz tonnás szállítmányt állítottak meg kelet-európai hatóságok. Ezekben a szállítmányokban olyan vegyi anyagokat találtak, amelyek a terhes nőkre való veszélyességük okán az Európai Unióban forgalmazási tilalom alatt állnak.

A hamisított növényvédő-szerek forgalmazása és felhasználása akár tudatosan, akár csak jó szándékúan eredetiként vásárolva, egész Európában általános. Sajátos módon az északkelet-európai régióban különösen jelentős a probléma. Egyes uniós tagállamokban a hamisítványok piaci aránya elérheti akár a 25 százalékot, ami azt jelenti, hogy minden negyedik felhasznált növényvédő szer hamisítvány vagy illegális úton került forgalomba.

Magyarországon a hamisított és illegálisan forgalmazott növényvédő szerek arányát az összforgalom 3-4 százalékára becsülik, ami az éves növényvédőszer-értékesítést figyelembe véve több milliárd forintos összeg.

A hamisítvány-kereskedelmet a szervezett bűnözés bonyolítja, az értékesítéssel évente több milliárd eurós haszonra tesznek szert ezek a bűnözői csoportok.

A törvénytelen forgalmazással elméletben együtt járó alacsony rizikó és magas profit különösen vonzóvá teszi a növényvédő szerek hamisítását és illegális kereskedelmét. Ezt elősegíti az az áldatlan állapot, hogy jelenleg az uniós tagállamok vonatkozó szabályai nincsenek kellő mértékben összehangolva és a hatósági fellépés sem kellően hatékony. Tipikus helyzet a schengeni határon például, hogy a Hamburgba hajórakomány számra Kínából vagy Indiából beérkező, látszólag szabályos okmányokkal érkező növényvédőszer-szállítmányokat csak abban az esetben ellenőrzik alaposan, ha azok Németországi címre érkeznek. Az EU egyéb országaiba érkező anyagok részletes átvizsgálására - tranzitszállítmányok lévén - a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt nem kerül sor.

Az engedélyezett növényvédő szerek és hatóanyagaik a világon legszigorúbban szabályozott anyagok közé tartoznak. Az EU tagországokban forgalmazott hatóanyagoknak és a belőlük készülő késztermékeknek rendkívül szigorú ellenőrzésen kell keresztül menniük, amíg a piacra kerülhetnek. A kutatások akár tíz vagy több éven keresztül folynak és több százmillió dolláros költséggel járhatnak. Ráadásul új, hatásos és minden szempontból megfelelő növényvédő szerek feltalálásának a valószínűsége egyre csökken, jelenleg a találati arány alapján százezer vizsgált molekulából egy lesz olyan, ami piacképes. Mindezen nehézségek mellett is az innovatív növényvédőszer-gyártók támogatják a szigorú engedélyezési rendszert, mert ez segíti elő a késztermékek magas minőségét és felhasználhatóságát.

A hamisított és illegális úton forgalmazott növényvédő szerek veszélyei:

A fejlesztések során biztonságosnak bizonyult termékek helyett használt hamisított, ismeretlen összetételű növényvédő szerek veszélyt jelentenek a felhasználóra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A többéves biológiai kísérletekben hatásosnak bizonyult, legális termés helyett használt hamisítvány hatástalan lesz.

A fejlesztési vizsgálatok során nagy gondot fordítanak arra, hogy a növényvédő szerek ne károsítsák a környezetet, a hasznos élő szervezeteket, vizeket és megőrizzék a biodiverzitást. A hamisított termékeknél a környezetkárosítás ellen nincs semmilyen biztosíték.

A hamisított vagy illegálisan forgalmazott termékek bizonytalan összetétele, ellenőrizetlen felhasználási tulajdonságai valamint alkalmazásukkal járó, nem ismert veszélyek miatt a betakarított termés ismeretlen és bizonytalan mennyiségű szer maradékot vagy olyan vegyi anyagokat tartalmazhat, amely komoly mértékben veszélyeztetheti a fogyasztók egészségét. Az élelmiszerbiztonsági kockázat különösen magas olyan mezőgazdasági termékeknél, amelyeket kisgyermekek vagy terhes anyák fogyasztanak.

A hamisítás és a hamisított szerek forgalmazása kereskedelmi és gazdasági veszteségeket eredményez, az innovációt és a versenyképességet gátolja. Mindezek mellett az állam a hamisított és illegális úton forgalmazott termékek utáni adóbevételektől is elesik.

A hamisítás az ipar minden területén sérti az adatvédelmet és a szellemi tulajdonhoz való jogot - különösen érinti ez az új, hatékonyabb és biztonságosabb növényvédőszer-kutatást és eredményeit.

A hamisítás nyilvánvaló együtt járója a szabadalom és védjegy sértés, ami közvetlenül sérti a fejlesztéssel foglalkozó ipar és közvetve valamennyi fogyasztó érdekeit.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20