1 °C Budapest

100 ezer forintodba is kerülhet a szilveszteri duhajkodás

Pénzcentrum
2011. december 30. 14:35

Holnapig lehet megvásárolni egyes pirotechnikai eszközöket, melyeket 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig lehet felhasználni. Bár a petárda nem tartozik az ideiglenesen legálisan forgalmazható termékek közé, ennek ellenére mégis van piaca.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A hatályos kormányrendelet szövege szerint a harmadik pirotechnikai osztályba tartozó eszközöket lehet beszerezni; ezek közepes kockázattal járó, a szabadban lévő nagy nyílt területen való használatra szánt tűzijátékok, amelyek zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre. A tűzijátékokat csak nagykorúak vásárolhatják meg, csak zárt csomagolásban tárolhatók, és tömegközlekedési eszközön tiltott a használatuk.

A fel nem használt vagy hibás eszközöket január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszavinni, az pedig köteles térítés díj nélkül visszavenni. Árusítani csak működési engedéllyel rendelkező, nyílt árusítású üzletből vagy forgalmazó raktárkészletéből lehet.

A rendőrség tájékoztatása szerint továbbra is érvényben van az a 2005-ben hozott szabály, amely szerint magánszemélyeknek tilos petárdát birtokolni, felhasználni. Aki ezt megszegi, 100 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják.

Tiltott, mégis van piaca

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Főigazgatóságának járőrei tegnap Budapest VIII. kerületében csíptek nyakon pirotechnikai termékekkel üzérkedő bűnözőket. A razzia során két autó került átvizsgálásra. Egy magyar rendszámú Fiat Bravo ellenőrzése során 82 csomag különféle pirotechnikai eszközt találtak a gépjármű csomagtartójában; az áru értéke meghaladja a 89 ezer forintot. Egy román rendszámú Volkswagen Passatban pedig 96 doboz, összesen 9600 darab, 96 ezer forint értékű PIRATE petárdát találtak a pénzügyőrök

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az összesen 185 ezer forint értékű petárdát, tűzijátékot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal visszatartotta, az elkövetők ellen pedig polgári felhasználású robbanóanyagokkal és pirotechnikai termékekkel kapcsolatos szabálysértés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt feljelentést tett a VIII. kerületi Rendőrkapitányságon.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 5. vasárnap
Vilma
48. hét
December 5.
Advent (2.)
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?