4 °C Budapest

Itt a nagy mobilkörkép: melyik telefont vegyem karácsonyra?

Pénzcentrum
2011. december 16. 05:27

Okosak és kevésbé okosak: 80 ezer forintig Az elmúlt évek tapasztalatai egyértelműen azt mutatják, hogy a mobiltelefon a karácsonyi vásárlás egyik legnagyobb slágere, és ahhoz sem fér kétség, hogy idén minden korábbinál nagyobb lesz az okostelefonok térnyerése. A Pénzcentrum.hu most azoknak segít, akik a következő napokban szeretnének telefont vásárolni: megmutatjuk az egyes árkategóriák legjobban felszerelt készülékeit, megnézzük, mely gyártók a legnépszerűbbek a világon, és hasznos tanácsokat adunk a vásárláshoz is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2010 decemberében 111 ezerrel emelkedett a három hazai mobiltelefon-szolgáltató teljes előfizető-száma: ez az adat is jól mutatja, hogy a mobiltelefon a karácsonyi vásárlás egyik slágerterméke, a mobilszolgáltatók és a telefonokat is értékesítő műszaki boltok számára pedig ez jelenti az év csúcsszezonját.


A nagyitelefon (Fotó: ZTE)


A hazai szolgáltatók kínálatát böngészve jól látszik, hogy mindhármuknak fontos az alacsony jövedelemmel rendelkező, telefonra, telefonálásra keveset költő ügyfelek megszerzése is. A legolcsóbb, feltöltőkártyás készülékek (ezek után nem kell havidíjat fizetnünk) 5 ezer forinttól indulnak - tudásuk pedig árukhoz hasonlóan alacsony - telefonálni, sms-t írni természetesen mindegyikkel tudunk, de többségük már zenelejátszásra, rádióhallgatásra is használható. Érdemes kiemelni, hogy a szolgáltatóknál is megjelentek az időseknek szánt telefonok: ezek a 10-15 ezer forint közötti készülékek rendkívül egyszerű használatukkal és nagy kijelzőjükkel hasznos ajándékot jelenthetnek például a nagyszülők számára.

A kínálatokban találunk már telefonokat (természetesen okostelefonokat is, méghozzá egyre többet) nulla forintért. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a készülékért nem kell fizetnünk, azonban általában 2 éves szerződést kötünk a szolgáltatóval, amelynek díját hónapról-hónapra fizetjük.

A T-Mobile ilyen, nulla forintért elvihető készülékként ajánlja például a HTC Wildfire S-t (havi díj 4990 forint 2 éven keresztül, igaz, ez lebeszélhető): a készülék kezdő okostelefonnak ajánlható, 3,2"-es érintőkijelzőjével, 5 megapixeles kamerájával, GPS-szel (műholdas navigációval) felszerelt, és WiFi-re is tud csatlakozni.

A Vodafone-nál 1 forintért elvihető az alsó-középkategóriás Samsung Galaxy Y: a szintén Android operációs rendszerrel működő készülék talán legnagyobb hátránya, hogy gyenge a kamerája - 2 megapixeles. 1 forintért elvihetjük, ha vállaljuk a 2 éves hűségnyilatkozatot és a 6000 forintos havidíjat (ez is lebeszélhető).


Fotó: Samsung


A Telenor kínálatában találunk felső-középkategóriás telefont, amit nulla forintért elhozhatunk: igaz, a 8 megapixeles kamerával, GPS-szel feleszerelt Sony Ericcson Xperia ray-hez 16 790 forintos havidíj párosul.

15-20 ezer forinttól kezdődnek az alsó kategóriás okostelefonok a hazai szolgáltatóknál - ebben az árkategóriában már felöltőkártyás és 2500-3000 forintos havi díjjal is találhatunk telefonokat. Aki feltöltőkártyával venne ilyen készüléket, annak fontos tudnia, hogy ezek a készülékek gyors és jó minőségű internetezésre is használhatóak - az adatforgalomért pedig szintén fizetnünk kell. Az okostelefonálásra kitalált előfizetéses tarifacsomagok viszont általában tartalmaznak felhasználható adatforgalmat is, így összességében szinte biztosan gazdaságosabban használhatók. Ugyanakkor érdemes olyan készüléket választani, amely Wifi-vel is működik, azaz úgy is tudunk netezni, ha rácsatlakozunk egy vezeték nélküli hálózatra (így tulajdonképpen ingyen internetezünk telefonunkon).

A szolgáltatók kínálnak saját márkás telefonokat is: ezek jellemzően az alsóbb árkategóriákban mozognak, ám tulajdonságaik gyakran felveszik a versenyt a drágább készülékekkel is.

Sajátmárkás telefonok

A Pénzcentrum.hu az XXL GSM mobiltelefon szaküzlet segítségével összeszedte a legjobb ár/érték arányú készülékeket. A felsorolt árak innentől kezdve kártyafüggetlen, tehát bármelyik szolgáltató által kibocsátott SIM-kártyát befogadni képes telefonokra értendők. 

A belépő szint itt kezdődik, 30-50 ezer forintért mit kapok?

Kártyafüggetlenül 30 ezer alatt nem igazán lehet találni okostelefont. Az első két készülék tehát ennél kicsit drágább ugyan, de már mindkettő modern okostelefonnak nevezhető. Telepíthetünk rájuk saját alkalmazásokat, fényképezhetünk velük, böngészhetünk az interneten.

Samsung Galaxy Mini


Samsung Galaxy Mini
Forrás: Samsung

A Samsung Galaxy Minijét (S5570) azok keresik, akik a megbízható márkát preferálják, így még ebben az árszegmensben is csak azt hajlandók megvenni. A 2 év garanciával 30-34 ezer forintért hazavihető készülék mindent tud, amit egy belépő szintű készüléknek tudnia kell, ráadásul igen karcsú. Tömege nagyjából megegyezik a hagyományos telefonokéval, így ez sem lesz szokatlan elsőre. Zenehallgatásra, internetezésre ugyanúgy alkalmas, mint a nagyok, persze a képernyő felbontása és a multimédiás teljesítmény visszafogottabb. Egy kicsi és kellően komoly készülék azoknak, akik most ismerkednek az okostelefonokkal.

ZTE Blade


ZTE Blade
Forrás: ZTE

A másik készülék is megéri az árát. A szaküzlet elmondása szerint azok keresik leginkább, akik "utánaolvastak a témának" vásárlás előtt. Másokat könnyen elriaszthat a kevésbé ismert márka, pedig a kínai gyártó igen jó készüléket rakott össze a Blade személyében. Tudása szinte teljesen megegyezik a Samsung Minijével, de a képernyő felbontása nagyobb. Így a netezés és szinte minden alkalmazás során nagyobb élményt nyújt. A készülék 31 ezer forintba kerül.


50-80 ezer forintért már vannak különlegességek

HTC Cha Cha


HTC Cha Cha
Forrás: HTC

Sokakat elrémít a már jól megszokott nyomógombok hiánya, az ő számukra születtek meg az olyan torz készülékek, mint a Cha Cha. Az összenyomott kijelző mellett a telefonon elfér egy teljes billentyűzet is, ami sokat segít az üzenetek írásában és az e-mailezésben. Léteznek olyan telefonok is, mint például a Motorola Milestone, ahol ez el van rejtve a képernyű alól kihúzható lapon. A Cha Cha kisebb kijelzője viszont zavaró netezés, képnézegetés és filmezés közben is. Az 53 ezer forintba kerülő mobil tehát elsősorban azoknak jó választás, akik sokat írnak, vagy nehezen szoknák meg az érintőképernyőt.

Motorola Defy


Motorola Defy
Forrás: Motorola

A Cha Cha táncpartnere lehetne a Motorola törésálló telefonja, tudásuk legalábbis szinte teljesen megegyezik. A fizikai billentyűzet hiányát a nagyobb kijelző pótolja és egy kis plusz, amit más telefon nem tud a piacon. A Defy csepp, por és ütésálló. A katonai szabványnak is megfelelt készüléket kisebb tócsákba is beleejthetjük anélkül, hogy bármit is ártanánk neki. Jól bírja az ütéseket és a por sem telepszik meg benne. Az ára 62 ezer forint, 7 ezer forinttal olcsóbban a Samsung Galaxy ACE ugyanezt a teljesítményt kínálja az extra strapabírás nélkül, így ez is ugyanolyan jó választás. A felsőbb kategóriák, 80 ezer forinttól

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 18. kedd
Piroska
3. hét
Január 18.
Micimackó napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?