Telefont karácsonyra? Erre mindenképp figyelj

2011. december 12. 16:02

Tavaly decemberben több mint 100 ezerrel emelkedett a magyarországi mobil előfizetők száma - nem nehéz megjósolni, hogy az idei karácsony egyik slágerterméke is a mobiltelefon lesz. Van azonban, amire fontos figyelnünk, mielőtt belevágnánk a telefonvásárlásba.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2010 decemberben 111 ezerrel emelkedett a három hazai mobiltelefon-szolgáltató teljes előfizető-száma: a fenti adat is jól mutatja, hogy a mobiltelefon a karácsonyi vásárlás egyik slágerterméke, a mobilszolgáltatók és a telefonokat is értékesítő műszaki boltok számára pedig ez jelenti az év csúcsszezonját.

Az idei év azonban speciálisnak számít telefonvásárlási szempontból: januártól ugyanis árat emelnek a szolgáltatók, így figyelnünk kell arra, hogy a jelenlegi havidíjak és percdíjak magasabbak lesznek jövőre.

Mindenki drágít, figyelj az új díjakra!

Mindhárom mobilszolgáltató emeli árait januártól - ez a legfontosabb megállapítása azoknak az Általános Szerződési Feltétel (ÁFSZ) - módosításoknak, amelyek december elsején ( a Telenor és a Vodafone esetében), illetve november elején (a T-Mobile esetében) kerültek ki a mobilszolgáltatók hivatalos honlapjára. A szerződésváltozásokról (azaz az áremelésekről) szóló értesítéseket az elmúlt hetekben - elvileg- meg kellett kapniuk az előfizetőknek.


Az ÁFSZ-módosításokból kiderül, hogy alig van olyan előfizetéses csomag, amelynek ne nőne a díja néhány száz forinttal, a legtöbb percdíj is emelkedik 0,5-3 forinttal. A feltöltőkártyás ügyfelek sem örülhetnek, legtöbbjüknél szintén lesz percdíj-emelkedés. A Pénzcentrum.hu-nak nyilatkozó szolgáltatók az áfa 25-ről 27 százalékra történő emelésével, illetve az inflációval magyarázták a drágulást.

T-MOBILE előfizetéses tarifák változása - KATTINTS!
T-MOBILE feltöltőkártyás tarifák változása - KATTINTS!


TELENOR előfizetéses tarifák változása - KATTINTS!
TELENOR feltöltőkártyás tarifák változása - KATTINTS!

VODAFONE előfizetéses és feltöltőkártyás tarifák változása - KATTINTS!

A telefonvásárlás előtt állóknak azt javasoljuk, minden esetben érdeklődjenek arról, mennyibe kerül jövőre a havi-és percdíjuk (tapasztalataink szerint ezt a szolgáltatók maguk is közlik az új ügyfelekkel). Most különösen érdemes odafigyelni az apróbetűs részekre, és hasznos lehet, ha előzetesen elolvassuk az Általános Szerződési Feltételeket is - ezeket megtalálhatjuk az adott szolgáltató honlapján.

A jelenlegi ügyfeleknek ugyanakkor nincs túl sok lehetőségük, ha nem tetszik nekik az áremelés: az ÁSZF-ben meghatározott feltételek továbbra is érvényben maradnak, így ha váltani akarunk - és tart még hűségidőnk- csak kötbér fizetésével hagyhatjuk el szolgáltatónkat. Érdemes tehát elolvasni a szolgáltatótól kapott levelet, érdeklődni az információs telefonszámokon, vagy az ügyfélpontoknál: egy kötbéres szerződésbontás ugyanis akár több tízezer forintra is rúghat.

Van olcsóbb megoldás is

Az áremelés ugyanakkor spórolásra is ösztönözheti a fogyasztót: a legtöbb okostelefonra már elérhetőek olyan programok (Skype, Viber), amelyek segítségével "ingyen" telefonálhatunk azokkal az ismerőseinkkel, akiknek szinten fel van telepítve a program. A szolgáltató nem számít fel pénzt az adattovábbításért, sem a programért, így csak a mobilhálózat használatáért kell fizetnünk (vagy WiFi-t használva még azért sem). Érdemes tehát érdeklődni, hogy a kiválasztott telefon alkalmas-e ilyen programok használatára.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?