29 °C Budapest

Féltucatnyi üzletlánc már bedobta a törülközőt! Ki lesz a következő?

Pénzcentrum
2011. november 6. 15:33

Az elmúlt egy évben a kiskereskedelmi forgalom évek óta tartó folyamatos csökkenése miatt több mint féltucatnyi nagynevű kereskedelmi vállalkozás fejezte be a tevékenységét Magyarországon. mivel a jövő év sem ígérkezik könnyebbnek a kereskedők szempontjából, a fő kérdés az, melyikük lehet a következő áldozat?

Sajtóhírek szerint új gazdára találhatnak a Cora, a Match és a Profi boltjai. A francia-belga tulajdonú Delhaize-csoport a Napi Gazdaság piaci híreken alapuló értesülései szerint ugyanis eladná magyar érdekeltségeit. A lépés érthető lenne, hiszen a statisztikák szerint a magyar kiskereskedelmi forgalom 2007 és 2010 között folyamatosan csökkent. A forgalom növekedése idén az első nyolc hónapban sem indult meg, a kiskereskedelem stagnál.

A forgalom csökkenése megviselte a piaci szereplőket. Csak idén féltucatnyi neves kiskereskedelmi vállalkozás kényszerült felhagyni tevékenységével. Legutóbb nagy nyilvánosságot kapott az Electro World háztartási elektronikai üzletlánc csődje. Eltűnt a vidéki városokból piacról a patinás Skála üzletlánc is, miután kínai tulajdonosai 100 millió forintot meghaladó adótartozást halmoztak fel. A nyáron jelentették be, hogy bezár az egykoron szebb napokat látott Domus bútorbolt hálózat legnagyobb üzlete, Budapesten, a Róbert Károly körúton. Tavaly év végén pedig kivonult a magyar piacról a korábbi Azúr boltok egy részét átvevő Schlecker drogérialánc.

A vásárlók elmaradása tehát a nagy, akár több évtizede is működő kereskedelmi vállalkozásokat is megviselte, így nem csoda, hogy a kisebb méretű cégek közül is szedett szép számmal áldozatokat. Nem létezik a 100 százalékban magyar termékeket kínáló Koppány bolthálózat, bezárt a Photo Hall műszaki áruházlánc, megfeleződött a két éve indult szociális bolthálózat üzleteinek száma. Felszámolás alá került a Vasedény nevet használó vállalkozás, a VE-Falko Kft. És akkor még nem is beszéltünk a sok névtelen kis- és közepes vállalkozásról, akik ugyancsak kénytelenek voltak lehúzni a rolót. Elég csak végigsétálni egy-egy bevásárlóközpontban, mert szinte alig akad olyan közülük, ahol ne lenne kiadó üzlet.

A kiskereskedelmi piacon tapasztalható drámai átrendeződésnek vannak nyertesei is. Ilyen a három legnagyobb forgalmú hazai lánc a Tesco, a CBA és a Coop, melyek forgalma a válság ellenére még növekedni is tudott. hasonló teljesítményre voltak képesek az úgynevezett kemény diszkont hálózatok, az Aldi és a Lidl is. Ezek a piaci szereplők még arra is képesek voltak, hogy újabb boltokat nyissanak, ezzel is hozzájárulva forgalmuk növeléséhez.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jövő évi kilátásokat illetően nem túl rózsás a helyzet a kiskereskedők szempontjából. Nem elég, hogy a válság elhúzódása miatt nem várható a kereslet növekedése, de az áfa és a jövedéki adó emelése miatt a vásárlók terhei nőnek, így már a forgalom megőrzési is elismerésre méltó eredmény lehet a szektorban. Ilyen helyzetben a fő kérdés az lehet: ki lesz a következő, aki bedobja a törölközőt?

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?