33 °C Budapest

Féltucatnyi üzletlánc már bedobta a törülközőt! Ki lesz a következő?

Pénzcentrum
2011. november 6. 15:33

Az elmúlt egy évben a kiskereskedelmi forgalom évek óta tartó folyamatos csökkenése miatt több mint féltucatnyi nagynevű kereskedelmi vállalkozás fejezte be a tevékenységét Magyarországon. mivel a jövő év sem ígérkezik könnyebbnek a kereskedők szempontjából, a fő kérdés az, melyikük lehet a következő áldozat?

Sajtóhírek szerint új gazdára találhatnak a Cora, a Match és a Profi boltjai. A francia-belga tulajdonú Delhaize-csoport a Napi Gazdaság piaci híreken alapuló értesülései szerint ugyanis eladná magyar érdekeltségeit. A lépés érthető lenne, hiszen a statisztikák szerint a magyar kiskereskedelmi forgalom 2007 és 2010 között folyamatosan csökkent. A forgalom növekedése idén az első nyolc hónapban sem indult meg, a kiskereskedelem stagnál.

A forgalom csökkenése megviselte a piaci szereplőket. Csak idén féltucatnyi neves kiskereskedelmi vállalkozás kényszerült felhagyni tevékenységével. Legutóbb nagy nyilvánosságot kapott az Electro World háztartási elektronikai üzletlánc csődje. Eltűnt a vidéki városokból piacról a patinás Skála üzletlánc is, miután kínai tulajdonosai 100 millió forintot meghaladó adótartozást halmoztak fel. A nyáron jelentették be, hogy bezár az egykoron szebb napokat látott Domus bútorbolt hálózat legnagyobb üzlete, Budapesten, a Róbert Károly körúton. Tavaly év végén pedig kivonult a magyar piacról a korábbi Azúr boltok egy részét átvevő Schlecker drogérialánc.

A vásárlók elmaradása tehát a nagy, akár több évtizede is működő kereskedelmi vállalkozásokat is megviselte, így nem csoda, hogy a kisebb méretű cégek közül is szedett szép számmal áldozatokat. Nem létezik a 100 százalékban magyar termékeket kínáló Koppány bolthálózat, bezárt a Photo Hall műszaki áruházlánc, megfeleződött a két éve indult szociális bolthálózat üzleteinek száma. Felszámolás alá került a Vasedény nevet használó vállalkozás, a VE-Falko Kft. És akkor még nem is beszéltünk a sok névtelen kis- és közepes vállalkozásról, akik ugyancsak kénytelenek voltak lehúzni a rolót. Elég csak végigsétálni egy-egy bevásárlóközpontban, mert szinte alig akad olyan közülük, ahol ne lenne kiadó üzlet.

A kiskereskedelmi piacon tapasztalható drámai átrendeződésnek vannak nyertesei is. Ilyen a három legnagyobb forgalmú hazai lánc a Tesco, a CBA és a Coop, melyek forgalma a válság ellenére még növekedni is tudott. hasonló teljesítményre voltak képesek az úgynevezett kemény diszkont hálózatok, az Aldi és a Lidl is. Ezek a piaci szereplők még arra is képesek voltak, hogy újabb boltokat nyissanak, ezzel is hozzájárulva forgalmuk növeléséhez.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jövő évi kilátásokat illetően nem túl rózsás a helyzet a kiskereskedők szempontjából. Nem elég, hogy a válság elhúzódása miatt nem várható a kereslet növekedése, de az áfa és a jövedéki adó emelése miatt a vásárlók terhei nőnek, így már a forgalom megőrzési is elismerésre méltó eredmény lehet a szektorban. Ilyen helyzetben a fő kérdés az lehet: ki lesz a következő, aki bedobja a törölközőt?

 

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?