18 °C Budapest

A legendás magyar üzletlánc drámája: itt a vég?

Pénzcentrum
2011. szeptember 10. 14:03

A kínai magánszemélyek tulajdonában lévő Skála Group Kft. ellen a napokban felszámolás indult. Ez a cég vette át jobbára a vidéki Skála áruházakat, és alakította át kínai üzletekké, de úgy tűnik, nem sikerült azokat nyereségesen működtetni. A Skála Group 180 napon túli 100 millió forintot meghaladó adótartozást halmozott fel.

Felszámolást kezdeményeztek a Skála Group Kft. ellen, amely több Skála áruház üzemeltetését végezte. A társaságot hét kínai magánszemély alapította 2007-ben. (A hét befektető közül ötnek kizárólag magyarországi lakcíme volt feltűntetve, mind az öten egy X. kerületi panelházban éltek, két lakásában.) - tudta meg a Gazdaság.hu.

A cég telephelyei között 13 vidéki címet tüntettek fel korábban (Debrecen, Nyíregyháza, Eger, Miskolc, Dunaújváros, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Kecskemét, Győr, Ózd, Szolnok és Gyöngyös), majd 2010-ben ezeket törölték, és egy részük másik cégbe került át.Tavaly a tulajdonosi körben is történt változás, a hét magánszemélyt törölték, és két új kínai befektető birtokába került a társaság.

Bár nyereséges sohasem volt a Skála Group, 2010-től több végrehajtás is indult ellene, és felkerült a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 180 napon túl 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkezők feketelistájára. Tavaly beszámolót már nem adott le a társaság, 2009-ben 8,4 milliárd forint árbevétel mellett 1,2 milliárd forint veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, miközben kötelezettségállománya meghaladta a 4,8 milliárd forintot.

A társaság jellemzően vidéki Skála áruházakat üzemeltetett (többnyire frekventált helyen, a belvárosban), amelyeket kínai áruházzá alakított át, egyes részeit pedig bérbe adta. A helyi lakosság ezt nem fogadta kitörő lelkesedéssel, erről számtalan fórum is indult a neten. A koncepció azonban nem vált sikeressé. Egy vidéki városban tevékenykedő kereskedő szerint irreálisan magas bérleti díjat szabtak, amit képtelenség volt kitermelni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szegedi Skála tavaly zárt be, akkor a Délmagyar.hu-nak a dolgozók úgy nyilatkoztak, hogy a tulajdonosok meglehetősen lazán követték a törvényben foglaltakat. Tavaly több üzlet - köztük a szegedi is - átkerült a C&L Focus Kft. nevű társaságba, amelyet két kínai magánszemély alapított (akik szintén ugyanabban a X. kerületi házban laknak). A vélhetően tűzoltásként lezajlott átszervezés azonban nem járt sikerrel, a rövid működése során folyamatos végrehajtás alatt álló cég augusztusban szintén felszámolás alá került.

A Skála Group kijelölt felszámolóbiztosa, Komondi Tamás a Gazdaság.hu-nak elmondta: egyelőre kapcsolatfelvétel céljából küldtek levelet a cégjegyzésre jogosult személynek, a határidő a válaszra még nem járt le. Ugyanakkor már több dolgozó felkereste a felszámolóbiztost, hogy a társaság nem fizette ki a neki járó juttatást, vagy a gyesről visszatérők nem kapták meg a szabadságmegváltást.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?