25 °C Budapest

A legendás magyar üzletlánc drámája: itt a vég?

Pénzcentrum
2011. szeptember 10. 14:03

A kínai magánszemélyek tulajdonában lévő Skála Group Kft. ellen a napokban felszámolás indult. Ez a cég vette át jobbára a vidéki Skála áruházakat, és alakította át kínai üzletekké, de úgy tűnik, nem sikerült azokat nyereségesen működtetni. A Skála Group 180 napon túli 100 millió forintot meghaladó adótartozást halmozott fel.

Felszámolást kezdeményeztek a Skála Group Kft. ellen, amely több Skála áruház üzemeltetését végezte. A társaságot hét kínai magánszemély alapította 2007-ben. (A hét befektető közül ötnek kizárólag magyarországi lakcíme volt feltűntetve, mind az öten egy X. kerületi panelházban éltek, két lakásában.) - tudta meg a Gazdaság.hu.

A cég telephelyei között 13 vidéki címet tüntettek fel korábban (Debrecen, Nyíregyháza, Eger, Miskolc, Dunaújváros, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Kecskemét, Győr, Ózd, Szolnok és Gyöngyös), majd 2010-ben ezeket törölték, és egy részük másik cégbe került át.Tavaly a tulajdonosi körben is történt változás, a hét magánszemélyt törölték, és két új kínai befektető birtokába került a társaság.

Bár nyereséges sohasem volt a Skála Group, 2010-től több végrehajtás is indult ellene, és felkerült a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 180 napon túl 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkezők feketelistájára. Tavaly beszámolót már nem adott le a társaság, 2009-ben 8,4 milliárd forint árbevétel mellett 1,2 milliárd forint veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, miközben kötelezettségállománya meghaladta a 4,8 milliárd forintot.

A társaság jellemzően vidéki Skála áruházakat üzemeltetett (többnyire frekventált helyen, a belvárosban), amelyeket kínai áruházzá alakított át, egyes részeit pedig bérbe adta. A helyi lakosság ezt nem fogadta kitörő lelkesedéssel, erről számtalan fórum is indult a neten. A koncepció azonban nem vált sikeressé. Egy vidéki városban tevékenykedő kereskedő szerint irreálisan magas bérleti díjat szabtak, amit képtelenség volt kitermelni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szegedi Skála tavaly zárt be, akkor a Délmagyar.hu-nak a dolgozók úgy nyilatkoztak, hogy a tulajdonosok meglehetősen lazán követték a törvényben foglaltakat. Tavaly több üzlet - köztük a szegedi is - átkerült a C&L Focus Kft. nevű társaságba, amelyet két kínai magánszemély alapított (akik szintén ugyanabban a X. kerületi házban laknak). A vélhetően tűzoltásként lezajlott átszervezés azonban nem járt sikerrel, a rövid működése során folyamatos végrehajtás alatt álló cég augusztusban szintén felszámolás alá került.

A Skála Group kijelölt felszámolóbiztosa, Komondi Tamás a Gazdaság.hu-nak elmondta: egyelőre kapcsolatfelvétel céljából küldtek levelet a cégjegyzésre jogosult személynek, a határidő a válaszra még nem járt le. Ugyanakkor már több dolgozó felkereste a felszámolóbiztost, hogy a társaság nem fizette ki a neki járó juttatást, vagy a gyesről visszatérők nem kapták meg a szabadságmegváltást.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?