20 °C Budapest

Vége az Explorer egyeduralmának

Pénzcentrum
2011. november 3. 16:31

Az internet forgalmát mérő és elemző Net Applications legfrissebb, októberi adatai szerint az Internet Explorer történelmi határt lépett át: 50 százalék alá csökkent a részesedése az összes internetező között. A Microsoft böngészője 1998 óta uralt nagyobb szeletet a piacon, mint az összes konkurense együttvéve. A csúcson 2004-ben járt, akkor 95 százalék körül, gyakorlatilag egyeduralkodó volt. Azóta lassan, de biztosan csökken a részesedése, eleinte a Firefox, az utóbbi években pedig a Chrome szipkázza el a felhasználóit.

Az októberi összesített adatok szerint az asztali számítógépek és notebookok felhasználói között még 52 százalékos részesedése volt az Explorernek, azonban ez a szegmens már csak a web forgalmának 94 százalékát adja, a maradék hat százalékért felelős mobileszközökön pedig elenyésző a Microsoft jelenléte. (Itt egyébként a Safari, az Opera Mini, és az Android Browser uralkodik, hárman 90 százalék fölötti részt fednek le a piacon.) Így az összesített webforgalomnak már csak a 49,6 százaléka származik az Internet Explorer felhasználóitól, a Firefox 21,1, a Chrome 16,6, a Safari 8,7, míg az Opera 2,5 százalékkal bír.


A trendek a Chrome dinamikus előretörését (havonta egy-másfél százalékpontot javít az eredményén), az Explorer visszaesését és a Firefox stagnálását mutatják az élmezőnyben.
hirdetés

A jelentés kitér az egyes böngészőkön belül az új verziókra való áttérés jelenségére is. A gyors frissítés főleg a Chrome felhasználóira jellemző, míg a Firefoxnál még mindig jelentős a 2010 januárjában megjelent 3.6-os verzió tábora, az Internet Explorerből pedig máig mérhető a tíz éves 6.0 változatot használók rétege.

Az Index olvasói egyébként messze megelőzik a világátlagot a böngészőpiaci trendek követésében, nálunk már a firefoxosok vannak a legtöbben (45,6 százalék), a 24,4 százalékos Internet Explorert pedig hamarosan utoléri a most 21 százalékon álló, de gyorsan növekvő chrome-os felhasználói réteg.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?