17 °C Budapest

Vége az Explorer egyeduralmának

Pénzcentrum
2011. november 3. 16:31

Az internet forgalmát mérő és elemző Net Applications legfrissebb, októberi adatai szerint az Internet Explorer történelmi határt lépett át: 50 százalék alá csökkent a részesedése az összes internetező között. A Microsoft böngészője 1998 óta uralt nagyobb szeletet a piacon, mint az összes konkurense együttvéve. A csúcson 2004-ben járt, akkor 95 százalék körül, gyakorlatilag egyeduralkodó volt. Azóta lassan, de biztosan csökken a részesedése, eleinte a Firefox, az utóbbi években pedig a Chrome szipkázza el a felhasználóit.

Az októberi összesített adatok szerint az asztali számítógépek és notebookok felhasználói között még 52 százalékos részesedése volt az Explorernek, azonban ez a szegmens már csak a web forgalmának 94 százalékát adja, a maradék hat százalékért felelős mobileszközökön pedig elenyésző a Microsoft jelenléte. (Itt egyébként a Safari, az Opera Mini, és az Android Browser uralkodik, hárman 90 százalék fölötti részt fednek le a piacon.) Így az összesített webforgalomnak már csak a 49,6 százaléka származik az Internet Explorer felhasználóitól, a Firefox 21,1, a Chrome 16,6, a Safari 8,7, míg az Opera 2,5 százalékkal bír.


A trendek a Chrome dinamikus előretörését (havonta egy-másfél százalékpontot javít az eredményén), az Explorer visszaesését és a Firefox stagnálását mutatják az élmezőnyben.
hirdetés

A jelentés kitér az egyes böngészőkön belül az új verziókra való áttérés jelenségére is. A gyors frissítés főleg a Chrome felhasználóira jellemző, míg a Firefoxnál még mindig jelentős a 2010 januárjában megjelent 3.6-os verzió tábora, az Internet Explorerből pedig máig mérhető a tíz éves 6.0 változatot használók rétege.

Az Index olvasói egyébként messze megelőzik a világátlagot a böngészőpiaci trendek követésében, nálunk már a firefoxosok vannak a legtöbben (45,6 százalék), a 24,4 százalékos Internet Explorert pedig hamarosan utoléri a most 21 százalékon álló, de gyorsan növekvő chrome-os felhasználói réteg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?