24 °C Budapest

Ezreket vernek át a kereskedők, így védheted meg magad

2011. augusztus 31. 13:10

A fővárosban augusztus végéig közel 2 ezer ügy, azaz fogyasztói panasz érkezett a testülethez, mintegy 600 cég ellen - hangzott el a Budapesti Békéltető Testület mai sajtótájékoztatóján. A fogyasztói panaszok száma országosan eléri a 7 ezret - csak az idei évben.  A fogyasztói csoportok ellen továbbra sincs megoldás.

A fogyasztók leginkább (43 százalék) kereskedelmi jellegű ügyekben reklamálnak, azaz vásárlásuk során felmerülő problémával keresik a testületet. Az ügyek negyede szolgáltatói jellegű, míg 17 százaléka a pénzügy, biztosítás területét érinti - mondta Baranovszky György,a Budapesti Békéltető Testület elnöke

A testület a fogyasztói csoportokkal szemben rendszeresen kap állampolgári panaszokat. A probléma átfogó megoldása azonban továbbra is várat magára - jelenleg szolgáltatói jellegű kérdésként kezelik.

Vannak olyan "notórius" cégek, amelyek iránt kifejezetten sok panasz érkezik: ilyen a telekommunikációs szektorból a Magyar Telekom vagy a Vodafone, sportruházatnál a nemrég bedőlt MBT cipőkereskedő, míg tartós fogyasztási cikkeknél például (a speciális értékesítési eljárással dolgozó) Zepter Kft. ellen érkezik sok bejelentés.

Tipikus panaszok

A szakértők tapasztalatai szerint tipikus hiba, hogy reklamációnál nem vesznek fel jegyzőkönyvet a vállalkozások - holott ez törvényi kötelezettség lenne. Utazási ügyeknél is gyakori ez a hiba. Sok esetben a javítási idő indokolatlan elhúzásával kell szembenézniük a fogyasztóknak, ez gyakran azért jelenik meg, mert külföldre küldik javítani a terméket.

Az üzleten kívüli vásárlásnál - tipikus példa erre az árubemutatók módszere - 8 napos "elállási jogot" biztosítanak a jogszabályok, ezt sok vállalkozás nem tartja be, gyakori, hogy a reklamáló vevőnek kell futnia a pénze után. Az internetes vásárlásnál tipikus módszer a visszaélésre, hogy a szerződési feltételeket utólag megváltoztatják. Ezért a szakértők szerint érdemes vásárláskor elolvasni, elmenteni, sőt, kinyomtatni az általános szerződési feltételeket - ez később sokat segíthet egy esetleges reklamációnál.

Megnövekedett az elmúlt időszakban a használt autókkal kapcsolatos panaszok száma is - korábban ez a szegmens sem volt fajsúlyos.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még mindig gyakori, hogy egy ingatlan felújításánál, átépítésénél nem kérnek számlát a tulajdonosok. Ennek részben adóelkerülési okai is vannak, ugyanakkor a szerződés hiányában szinte lehetetlen az utólagos reklamáció, a fogyasztói jogok érvényesítése.

A testület rendszeresen kap állampolgári bejelentéseket a fogyasztói csoportok megtévesztő magatartása miatt. A probléma átfogó megoldása azonban továbbra is várat magára. 

Szeptembertől a Budapesti Békéltető Testület elindítja pozitív listáját azokról a cégekről, amelyek teljesítik a testület ajánlásait - a beérkező ügyek tekintetében.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?