5 °C Budapest

Mérgeznek minket a világmárkák? Súlyos vádak a ruhagyárak ellen

2011. augusztus 27. 08:06

14 világmárka ruháiban mutatták ki mérgező vegyi anyagok nyomait - közölte a héten Pekingben a Greenpeace. A nemzetközi környezetvédelmi szervezet által felsorolt márkák között van az Adidas, a Calvin Klein, a H&M, a Lacoste, a Converse és a Ralph Lauren.

A Greenpeace 18 országban vásárolta meg e cégek - egyebek között Kínában, Vietnámban, Malajziában és a Fülöp-szigeteken gyártott - öltözékeit, majd a textileket elemzésnek vetették alá.

"A minták kétharmadában találtak nonilfenol-etoxilátot (NPE) - mondta el pekingi sajtótájékoztatóján Li Ji-fang, a környezetvédelmi szervezet szakértője a Dirty Laundry 2 (Piszkos mosoda) című jelentést ismertetve. Az nonilfenol-etoxilát számos ipari folyamatban, valamint a természetes és szintetikus textilanyagok előállításában használt tisztítószer. A csatornába öntve igen mérgező nonilfenol-vegyületre bomlik fel.

"A nonilfenol hormonális zavarokat okoz" - mutatott rá a szakértő, hozzátéve, hogy megfertőzheti az élelmiszerláncot is, ha élő szervezetekben gyűlik fel, veszélyeztetve a termékenységüket, a reprodukciós láncukat és a növekedésüket.

"Ez nem csupán a fejlődő országok problémája - fejtette ki Li Ji-fang. Tekintettel arra, hogy a ruhanemű mosásakor a maradék NPE felszabadul, a szer olyan országokba is beférkőzik, ahol egyébként tilos az alkalmazása.

A Greenpeace a múlt hónapban tette közzé Dirty Laundry című jelentését, amely szerint a nagy textilmárkák beszállítói vegyi hulladékaikkal egyes kínai folyók vizét szennyezik.

A jelentés megjelenése után a Puma és a Nike vállalta, hogy 2020-ig minden mérgező terméket eltávolít a gyártási folyamatából. Az Adidas viszont csak egy közleményre szorítkozott, és nem vállalt semmilyen kötelezettséget - mondta el Li Ji-fang.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06