25 °C Budapest

Sosem találnád ki, hol csökkennek az árak a boltokban...

2011. augusztus 23. 17:02

Jelentős élelmiszerár-csökkentést helyeztek kilátásba svájci üzletláncok: a rendkívül erős frank miatt ugyanis sok vásárló Németországban vagy Franciaországban költi pénzét.

A Wall Street Journal információi szerint akár 20 százalékkal is csökkentheti árát több, Svájcban is működő üzletlánc. A rendkívül erős svájci frank miatt ugyanis sokan a szomszédos országokban, például Németországban, Ausztriában, vagy Franciaországban költik el jövedelmük jelentős részét. A gazdasági lap prognózisa szerint az élelmiszerek mellett a háztartási cikkek, a vegyiáruk és a kozmetikai termékek ára is csökkenhet.

Egyes láncok, mint például a Migros és a Coop szupermarket-hálózat, vagy a Denner diszkontlánc már lejjebb vitte a fogyasztói árakat, míg más láncok a közeljövőben folyamodhatnak ehhez a megoldáshoz.

A kereskedelmi láncok folyamatosan tárgyalnak a beszállítókkal - köztük olyan gyártókkal, mint a Nivea vagy a Ferrero- az árak csökkentésének módjáról. Múlt héten ugyanakkor a svájci Coop rendkívüli lépést tett üzletei polcairól eltávolította több olyan nagy nemzetközi gyártó termékeit, amelyek nem voltak hajlandók áraik csökkentésére. A feketelistán olyan márkák találhatók, mint például a Danone.

Emlékezetes, néhány napja arról érkeztek hírek, hogy az alpesi deviza erősödése miatt jelenleg Svájcban a legdrágább a svájci óra. Az ország más iparágai -például a turizmus- már jó ideje megszenvedik a frank erősödését.

Kemény lépéseket sürgetnek a svájciak

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A SonntagsZeitung nevű hetilap által augusztus 18. és 20. között készített felmérés eredményei szerint a svájci fogyasztók panaszkodnak arra, hogy a frank erősödése nem jelentkezik a belföldi árakban. Harmaduk úgy válaszolt, hogy felhagyott drágább termékek vásárlásával, hasonló arányban vélekedtek úgy, hogy külföldre járnak vásárolni.

A svájci hetilap egy másik cikkében arról számolt be, hogy Svájc üzletláncai már most érzik az erős frank hatását, mivel az alpesi deviza drágulása miatt felerősödött a bevásárlóturizmus. Az ország legnagyobb hálózata, a Migros létszámleépítést tervez, a Coop pedig gyengébb idei évre figyelmeztetett.

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?