12 °C Budapest

Mégis vége lehet a vasárnapi bevásárlásnak?

2011. július 27. 15:42

Ötven százalékos bérpótlékot kellene fizetniük a munkáltatóknak minden, vasárnap, rendes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalójuknak, kivéve a kizárólag hétvégén dolgozó részmunkaidősöknek - derül ki a Munka törvénykönyvének tervezett módosításából. Ez a rendelkezés különösen a kiskereskedelmi üzletláncokat érintheti érzékenyen.

Bevezetné a nemzetgazdasági tárca a vasárnapi munkavégzésre vonatkozó általános bérpótlékot. A tervezett törvénymódosítás szerint a "vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzésre kötelezett munkavállalót - a kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalót kivéve - ötven százalék bérpótlék illeti meg". 

A jelenlegi szabályozás alapján nem kell pótlékot fizetni a rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltatónál, illetve munkakörben foglalkoztatottaknak. A törvény szerint egyebek között akkor lehet vasárnap rendeltetése folytán működő munkáltatóról, illetve munkakörről beszélni, ha a tevékenység során nyújtott szolgáltatás e napon történő rendszeres igénybevételére általánosan elfogadott társadalmi szokásokból eredő igény alapján kerül sor.

Általánosan elfogadott társadalmi szokás-e a vasárnapi bevásárlás?

Magyarországon társadalmilag elfogadott szokásokból eredő igénynek számít a vasárnapi bevásárlás. Ezt támasztja alá a TNS Hoffmann piackutató cég által nemrégiben végzett országos felmérés. Eszerint a magyarok 48 százaléka, 1,9 millió család vásárol vasárnap. A vasárnap vásárlók 59 százaléka (mintegy 650-850 ezer ember) elutasítja a vasárnapi zárva tartást.

A vasárnapi vásárlók előfordulási aránya Forrás: TNS Hoffmann

Egyes értelmezések szerint emiatt a kereskedelemben dolgozóknak sem kellene jelenleg vasárnapi bérpótlékot fizetni. A munkaügyi bíróságok határozataikban azonban nem támasztották alá azt, hogy a vasárnapi bevásárlás általánosan elfogadott társadalmi szokásokból eredő igény lenne - mondta el lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Így a kereskedelemben jelenleg is meg kell fizetni a bérpótlékot.

Véleménye szerint több helyen úgy oldották meg a munkáltatók, hogy ne jelentsen pluszköltségeta pótlékot, hogy alacsonyabban határozták meg a dolgozók alapfizetését. A kereseteket ugyanis legfőképpen nem a pótlékok, hanem a munkaerőkínálat mozgatja.

Az új Munka törvénykönyvében is szerepel, hogy a munkaszüneti napon rendes munkaidőben dolgozóknak 100 százalék bérpótlékot kellene fizetni. Ugyanez vonatkozna a húsvét-, illetve pünkösdvasárnap, továbbá a vasárnapra eső munkaszüneti napokon történő munkavégzésre is.

Az említett bérpótlékok a munkavállalót a rendes munkaidőre járó munkabérén felül illetnék meg. A számítás alapja a munkavállaló alapbére, kivéve, ha megállapodás ettől eltérően rendelkezik. A törvényjavaslat viszont azt is megengedné, hogy a munkáltató bérpótlék helyett havi átalányban állapítsa meg a pluszjuttatást.

Egyelőre csak pihentetik a vasárnapi nyitva tartás eltörlésének kérdését

Mint azt a Pénzcentrum.hu korábban megírta, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője két párttársával még tavaly decemberben nyújtotta be a parlamentnek "A munkavállalók szabad vasárnapjának biztosításához szükséges egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés célja az volt, hogy a vasárnap ismét valódi általános pihenőnap legyen, és csak azok dolgozzanak e napon, akiknek a munkájára ténylegesen alapvető társadalmi szükséglet van.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A törvénymódosítás szerint az üzletek közül elsősorban a kisboltok tarthatnának nyitva a hét utolsó napján (280 négyzetméterig, a turisztikailag kiemelt helyeken). A nagyobb alapterületű üzletekre viszont vasárnapi bezárás vár, illetve évente csak 12 alkalommal lehetnének nyitva.

Miniszterelnöki vétó

Orbán Viktor miniszterelnök idén június elején, a kormány egyéves évfordulója alkalmából tartott, Gazdasági fordulat című konferencián közölte: nagyon szeretné, ha Magyarországon heti ötnapi munkából meg lehetne élni, de nem lehet. "Amint meg lehet majd élni heti öt napnyi munkából, akkor én is azok közé tartozom majd, akik támogatni fogják a vasárnapi zárva tartást. Addig azonban úgy érzem, erre nincsen lehetőségünk".

Harrach Péter erre azt reagálta az MTI kérdésére, hogy megértette, és elfogadja a miniszterelnök üzenetét, noha a véleménye nem változott a kérdésben. Hozzátette: bízik abban, hogy lesz alkalom a miniszterelnök által jelzett alkalmas időben a szabad vasárnap megvalósítására.

Benne van a levegőben, hogy még nincs lezárva a kérdés

A magyar gazdaság fellendülése esetén visszatér az üzletek vasárnapi bezárásának témája a közéletbe - nyilatkozta a Pénzcentrum.hu kérdésére a miniszterelnöki bejelentést követően Gillemot Katalin, az Auchan Magyarország szóvivője. Úgy vélte, hogy a vasárnapi kötelező zárva tartás elsősorban a nem-élelmiszer kereskedelemmel foglalkozó üzletláncokat (például műszaki boltokat, barkácsáruházakat) érintené fájdalamasan. Ezeket a boltokat ugyanis előszeretettel látogatják a vevők a hétvégi napokon, mivel ilyenkor jobban ráérnek válogatni, eladói szaktanácsot kérni.

Helyesbítés

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?