Digilakatot tesznek a szexfilmekre: így védik a gyerekeket a káros tartalmaktól

2011. június 30. 19:02

A Médiatanács elkészítette ajánlását a kiskorúakra káros médiatartalmak elérhetőségét korlátozó hatékony műszaki megoldásokról. Az ajánlás elsősorban a szolgáltatók számára készült, de az abban megfogalmazottak a szülők számára is értékes információt hordozhatnak. Folytatódik az új korhatár-besorolási rendszerről szóló ajánlás (klasszifikációs állásfoglalás) kidolgozása is.

A Médiatanács véglegesítette, elfogadta és honlapján közzétette a hatékony műszaki megoldásokról szóló ajánlását. A médiatörvény rendelkezik arról, hogy a kiskorúakra káros médiatartalmak - mint a pornográfia vagy az erőszak nyers, közvetlen, naturális ábrázolása - csak akkor lehetnek hozzáférhetők, ha elérésüket valamilyen hatékony műszaki megoldással korlátozzák.

A hatóság az ajánlás elkészítésekor az érdekelt szolgáltatókkal is együttműködött; e piaci szereplők részvétele mellett 2011. június 7-én nyilvános meghallgatást tartott. Szakértőink ezen túlmenően külföldi példákat is figyelembe vettek.

Az ajánlás minden megjelenési platformra - így a televíziózás valamennyi formájára és az internetre kiterjedően is - tartalmaz megoldást a szűrésre, és célja, hogy a kiskorúakat megóvja a káros "felnőtt tartalmak" elérésétől. A dokumentum részletesen kitér az analóg és a digitális kábeltelevíziós, digitális műholdas és internetprotokoll-alapú és a digitális földfelszíni televíziós szolgáltatások, valamint a mobilhálózatokon és az interneten nyújtott lineáris és lekérhető médiaszolgáltatások esetében alkalmazandó módszerekre, technikákra, megoldásokra.

A hatóság hangsúlyozza: a hatékony megoldások biztosítására felkészülési időt kell adni a szolgáltatóknak, hogy az ezzel kapcsolatos kötelezettségeiknek az előírásoknak megfelelően tudjanak eleget tenni. Az ajánlás rámutat arra is, hogy a műszaki megoldások akkor hatékonyak, ha a médiaszolgáltatók figyelik, mennyire sikeres egy adott módszer/alkalmazás, a tapasztalatok alapján folyamatosan fejlesztenek, illetve a szolgáltatások elérhetőségével, a kockázatokkal kapcsolatos információval látják el felhasználóikat. Szintén elengedhetetlen a kiskorúak médiatudatosságának fejlesztése, illetve a szülők, gondviselők aktív szerepvállalása.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az új médiatörvény korhatár-besorolási rendszere is átalakult - bővült például egy új elemmel, a hat éven aluliak számára nem ajánlott kategóriával, - ezért a tanácsnak új klasszifikációs szempontokat kell kidolgoznia. A Médiatanács a kiskorúak védelmét szolgáló teljes korhatár-besorolási rendszerre vonatkozó klasszifikációs ajánlásnak a kidolgozását is külső szakértők és a civil szféra bevonásával folytatja. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 29. 21:07
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem