12 °C Budapest

Bosszantó! Évekig nem lesz olcsó magyar cukor

2011. május 11. 09:32

Nagyon jó lenne új cukorgyárat építeni, de erre most nincs 50-100 milliárd forint - reagált a Népszavának Fischer Béla a Cukor Terméktanács elnöke a kapuvári gazdák új cukorgyárra vonatkozó építési ötletére.

Használt berendezésekkel is több tízmilliárd forintba kerülne egy új gyár létesítése - mondta el Fischer Béla. A szakember úgy látja: egy bizonyos üzemméret alatt nem gazdaságos a cukorgyártás.

A kapuvári gazdák azt tervezik, hogy cukorrépát termesztenek, és szövetkezeti cukorgyárat nyitnak. Tarthatatlannak érzik ugyanis, hogy importálnunk kell a cukrot.
A kapuvári gazdák új cukorgyárra vonatkozó építési ötletet kommentálva Raskó György, az ismert agrárközgazdász elmondta: nehezen tudná elképzelni, hogy érdemes lenne új cukorgyárat építeni, mert a jelenlegi uniós cukorszabályozás és kvóta 2014-ig érvényben marad. Ráadásul a kvóták visszavételét Brüsszel már kifizette, semmi sem indokolja, hogy most újraosszák. Három év múlva újratárgyalják a cukorkvótákat, akkor kiderül, Magyarország növelheti-e jelenlegi termelését.

Egyelőre csak az egyetlen hazai cukorgyárban bízhatnak a fogyasztók. Hájos László, a kaposvári üzem vezérigazgató-helyettese korábban közölte, hogy hétmilliárd forintos fejlesztésbe kezd a gyár, amely a világ vezető cukorgyára kíván lenni. A tervek szerint két év múlva már saját maguk állítják elő a gyártáshoz szükséges energiát, s nyerscukor-finomítóval bővítik az üzemet.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06