350 gyógyszer kerül majd többe júliustól

MTI
2011. június 23. 17:32

Július elsejétől csaknem hatszáz tb-támogatott gyógyszer térítési díja változik: csaknem kétszáz gyógyszer olcsóbb lesz, majdnem 350 készítmény viszont többe kerül majd - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) csütörtökön az MTI-vel.

Az árváltozás a jelenleg támogatott mintegy hatezer gyógyszer 10 százalékát érinti, többek között gyulladáscsökkentőket, vércukorszint és vérnyomás csökkentőket, antibiotikumokat és urológiai szereket.

Mint írták: a gyártók és forgalmazók által benyújtott árajánlatok alapján (normatív támogatás mellett) csaknem 200 gyógyszer esetében 6,5 százalékkal csökken a betegek által fizetendő térítési díj. Köztük számos készítmény esetében ennek mértéke eléri, sőt meghaladja a 40, vagy akár az 50 százalékot is.

Ugyanakkor csaknem 350 gyógyszer esetében a gyártók egyáltalán nem, vagy csak kisebb mértékű árcsökkentési ajánlattal éltek, így ezen készítmények esetében a betegtérítési díjak átlagosan 3,3 százalékkal emelkednek. "Ezen gyógyszerek térítési díja minden esetben azért emelkedik, mert rendelkezésre áll olcsóbb helyettesítő készítmény" - tette hozzá az OEP.

Ennek kapcsán kiemelték, hogy amennyiben például egy 100 forintos készítményhez 70 százalék támogatást ad a biztosító, s a készítmény helyettesíthető egy 110 forintos szerrel, az OEP ahhoz is csak 70 forint támogatást nyújt. Ha a beteg az olcsóbb helyett mégis a drágább terméket választja, a különbözet őt terheli. Ez az úgynevezett fix támogatás - írta az egészségbiztosítási pénztár.

Az OEP a hatályos jogszabályokban előírtak szerint a gyógyszergyártók és -forgalmazók árcsökkentési ajánlatai alapján negyedévente, így július elsejével is új referenciaárakat határoz meg azon gyógyszercsoportok esetében, amelynek készítményei azonos hatóanyagot tartalmaznak, vagy azonos terápiás csoportba tartoznak. Az a gyógyszer válhat referenciatermékké, amelynek meghatározott forgalma volt és ára a legalacsonyabb - hangsúlyozták.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kiemelték továbbá, hogy az egészségbiztosító a következő negyedévre érvényes referenciaárakat húsz nappal a kihirdetést megelőzően teszi közzé honlapján. Így az új referenciaárak ismeretében van lehetősége a gyártóknak, forgalmazóknak arra, hogy gyógyszereik árát csökkentsék, minél jobban közelítsék a referenciatermékhez - olvasható az OEP közleményében.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem