29 °C Budapest

VIP bankszámlák kiválasztottaknak: na ők járnak igazán jól

2011. június 3. 04:44

Az ember azt gondolná, hogy egy vállalkozás profilja nem befolyásolja, hogy milyen bankszámlát nyisson. Pedig rengeteget spórolhat havi szinten egy kkv, ha a bankolási szokásaihoz leginkább illeszkedő számlacsomagra sikerül szerződést kötnie. A bankok szegmentálják a vállalkozásokat, és általában a különböző méretkategóriákhoz és igényekhez illeszkedő számlacsomagokat és kedvezményeket alakítanak ki. Így nem meglepő, hogy ma már szinte az összes pénzintézet kínálatában megtalálhatóak a vállalkozások egy-egy szegmense számára kialakított számlacsomagok is.

Az egyedi vállalkozói igényeket figyelembe véve alakították ki az egyes pénzintézetek a hagyományosnak mondható konstrukcióik mellett a speciális vállalkozásoknak szóló számlacsomagjaikat. Így például ma már lehetősége van az ügyvédeknek, egészségügyi dolgozóknak, könyvelőknek, adótanácsadóknak, közjegyzőknek, művészeknek vagy éppen újságíróknak is speciálisan az ő igényeikhez illeszkedő számlacsomagot választaniuk.

Bármelyik szakma képviselőjét kérdeznénk bankolási szokásaikról, igen eltérő válaszokat kapnánk, főként a tranzakcióikat illetően. Éppen ezért az adott szegmensre, iparágra jellemző tranzakciós szokások és szolgáltatási igények alapján azonosítanak a bankok homogén igényű és viselkedésű szegmenseket és számukra releváns csomagokat alakítanak ki. Ez azt jelenti, hogy azokban a díjakban és szolgáltatásokban adnak kedvezményt vagy nyújtanak extra szolgáltatásokat, ami az adott célcsoportnak fontos, meghatározó lehet.

Kérdezz Te is a szakértőtl! KATTINTS!

Számos egyéni preferenciával is bírnak a speciális tevékenységet folytató vállalkozások. Így például egy ügyvédi iroda pénzügyeinek, illetve a letéti számlák kezelésének elkülönítése elengedhetetlen fontossággal bír. Mint azt banki forrásokból megtudtuk, az ügyvédeknek fontos a magas látra szóló kamat, az alacsony összegű havi díj és nem utolsó sorban a dombornyomott kártya, mely elengedhetetlen kelléke az internetes illetékfizetésnek. A bankok ajánlatában ezért jellemzően korlátlan számú letéti számla, elengedett vagy alacsony összegű tranzakciós díj - legyen szó forint- és/vagy devizautalásokról -, ingyenes vagy alacsony éves díjú kártya és sávos látra szóló kamat szerepel. Ezen konstrukciókkal a letéti összegek függvényében havi szinten akár több tízezer forintot is megspórolhat egy-egy ügyvédi iroda.

Egy ügyvédi irodához hasonlóan a könyveléssel, könyvvizsgálattal foglalkozó vállalkozások is egyedi paraméterekkel rendelkeznek pénzügyeik terén. Éppen ezért nekik is ajánlott lehet kifejezetten az ő igényeikhez illő számlacsomag-konstrukciót választaniuk. Mint azt szakemberektől megtudtuk, a könyvelők számára a legnagyobb jelentőséggel az egyszerű internetes bankolás, illetve az kedvező ár bír. Így elsősorban e szolgáltatások terén találkozhatnak a szakma képviselői a bankok kínálatában kedvezményekkel és extra szolgáltatásokkal.

Az egészség minden pénzt megér. A gyakorló patikusok, orvosok viszont azt is látják, hogy valóban milyen bonyolult pénzügyi apparátus szükséges egy egészségügyi vállalkozás jövedelmező működtetéséhez. A patikákban végzett felelősségteljes munka nagy precizitást, sok adminisztrációt és többszörös ellenőrzést igényel a patikusok részéről, s ez bizony rengeteg időbe kerül. Ezért például a gyógyszertáraknak kínált számlacsomagokkal a bankolás egyszerűbbé és gyorsabbá válik, így több idő juthat a vásárlókra.

 


Egyedi számlacsomag: mégis mire figyeljünk?

Egy kisvállalkozás számára az egyik legnagyobb állandó költséget a bankszámlával kapcsolatos kiadások jelentik. Ennek ellenére a banki tapasztalatok azt mutatják, hogy a cégek elsősorban a számlavezetés alapdíjára, illetve a csomagok díjára fókuszálnak, holott számos más tényezőtől sokkal inkább függ, hogy mekkora lesz a havi bankköltségük

Mérlegelendő szempontok
- Hajlandó elektronikusan utalni, vagy ragaszkodik a bankfióki ügyintézéshez?

- Készpénzes forgalom aránya a vállalkozásban?

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- Mennyire használja aktívan a számlát; mekkora a havi forint és deviza tranzakciók száma, illetve volumene?

- Kártyahasználati szokások: inkább vásárlás vagy készpénzfelvétel, csak belföldön vagy esetleg külföldön is fontos a kártyahasználat?

- Egyéb vállalkozói szolgáltatások, amelyekre esetlegesen nem azonnal, de a jövőben szükség lehet (kártyaelfogadás, hitellehetőségek, munkavállalói számlavezetés, kereskedelemfinanszírozás, devizakitettség csökkentésének igénye)?

- A vállalkozói csomagon túl további szolgáltatások (privátbanki szolgáltatás, lakossági számlavezetés) kihasználása?

- Vevők és szállítói partnerek hol vezetik számláikat?

A banknak fizetett pénzek tetemes részét ugyanis leginkább a tranzakciós költségek adják, tehát elsősorban a cégek bankolási volumenétől függ - vagyis hogy havonta hányszor, milyen devizában és milyen összeget utalnak, milyen módon kezdeményezik a tranzakciókat -, melyik bankot és annak melyik termékét éri meg választani. A magasabb havidíjú számlacsomagok általában több szolgáltatást és kedvezményt tartalmaznak, s a tranzakciós költségek is kisebbek.

Mérlegelni kell azt is, hogy alapvetően papíralapon vagy elektronikusan intézik-e a pénzügyeket. Az utóbbit a pénzintézetek kivétel nélkül honorálják: az interneten keresztül adott megbízások után átlagosan 20 százalékkal kevesebbet kell fizetni, de egyes bankok a telefonos és papír alapú megbízásokat többszörös tranzakciós díjjal terhelik az internetes tranzakciókhoz képest. Ezen kívül az időmegtakarítás is költségtényező lehet.

Szempont az is, hogy a vállalkozásnak van-e szabad, leköthető megtakarítása, mekkora a partnerhálózata, vagy hogy milyen gyakran használ bankkártyát. Vannak bankok, amelyek ingyenesen kínálnak üzleti kártyát, míg mások bizonyos számú ATM-es készpénzfelvételért nem számítanak fel pluszdíjat.

Számos pénzintézet a honlapján online kalkulátort is működtet, ami az érdeklődők számára - bankolási szokásaik megadása után - automatikusan ajánlja az optimális számlacsomagot. Így könnyen összehasonlítható, hogy egy-egy számlacsomag használata mekkora megtakarítást jelentene az adott vállalkozásnak a jelenleg használt számlacsomagjához képest. A megtakarítás mértéke éves átlagban akár tíz-húsz százalékos havi banki költségcsökkentést is eredményezhet. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy új számlacsomaggal a jelenlegi számlavezetési díj többszöröse is megtakarítható.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?