31 °C Budapest

VIP bankszámlák kiválasztottaknak: na ők járnak igazán jól

2011. június 3. 04:44

Az ember azt gondolná, hogy egy vállalkozás profilja nem befolyásolja, hogy milyen bankszámlát nyisson. Pedig rengeteget spórolhat havi szinten egy kkv, ha a bankolási szokásaihoz leginkább illeszkedő számlacsomagra sikerül szerződést kötnie. A bankok szegmentálják a vállalkozásokat, és általában a különböző méretkategóriákhoz és igényekhez illeszkedő számlacsomagokat és kedvezményeket alakítanak ki. Így nem meglepő, hogy ma már szinte az összes pénzintézet kínálatában megtalálhatóak a vállalkozások egy-egy szegmense számára kialakított számlacsomagok is.

Az egyedi vállalkozói igényeket figyelembe véve alakították ki az egyes pénzintézetek a hagyományosnak mondható konstrukcióik mellett a speciális vállalkozásoknak szóló számlacsomagjaikat. Így például ma már lehetősége van az ügyvédeknek, egészségügyi dolgozóknak, könyvelőknek, adótanácsadóknak, közjegyzőknek, művészeknek vagy éppen újságíróknak is speciálisan az ő igényeikhez illeszkedő számlacsomagot választaniuk.

Bármelyik szakma képviselőjét kérdeznénk bankolási szokásaikról, igen eltérő válaszokat kapnánk, főként a tranzakcióikat illetően. Éppen ezért az adott szegmensre, iparágra jellemző tranzakciós szokások és szolgáltatási igények alapján azonosítanak a bankok homogén igényű és viselkedésű szegmenseket és számukra releváns csomagokat alakítanak ki. Ez azt jelenti, hogy azokban a díjakban és szolgáltatásokban adnak kedvezményt vagy nyújtanak extra szolgáltatásokat, ami az adott célcsoportnak fontos, meghatározó lehet.

Kérdezz Te is a szakértőtl! KATTINTS!

Számos egyéni preferenciával is bírnak a speciális tevékenységet folytató vállalkozások. Így például egy ügyvédi iroda pénzügyeinek, illetve a letéti számlák kezelésének elkülönítése elengedhetetlen fontossággal bír. Mint azt banki forrásokból megtudtuk, az ügyvédeknek fontos a magas látra szóló kamat, az alacsony összegű havi díj és nem utolsó sorban a dombornyomott kártya, mely elengedhetetlen kelléke az internetes illetékfizetésnek. A bankok ajánlatában ezért jellemzően korlátlan számú letéti számla, elengedett vagy alacsony összegű tranzakciós díj - legyen szó forint- és/vagy devizautalásokról -, ingyenes vagy alacsony éves díjú kártya és sávos látra szóló kamat szerepel. Ezen konstrukciókkal a letéti összegek függvényében havi szinten akár több tízezer forintot is megspórolhat egy-egy ügyvédi iroda.

Egy ügyvédi irodához hasonlóan a könyveléssel, könyvvizsgálattal foglalkozó vállalkozások is egyedi paraméterekkel rendelkeznek pénzügyeik terén. Éppen ezért nekik is ajánlott lehet kifejezetten az ő igényeikhez illő számlacsomag-konstrukciót választaniuk. Mint azt szakemberektől megtudtuk, a könyvelők számára a legnagyobb jelentőséggel az egyszerű internetes bankolás, illetve az kedvező ár bír. Így elsősorban e szolgáltatások terén találkozhatnak a szakma képviselői a bankok kínálatában kedvezményekkel és extra szolgáltatásokkal.

Az egészség minden pénzt megér. A gyakorló patikusok, orvosok viszont azt is látják, hogy valóban milyen bonyolult pénzügyi apparátus szükséges egy egészségügyi vállalkozás jövedelmező működtetéséhez. A patikákban végzett felelősségteljes munka nagy precizitást, sok adminisztrációt és többszörös ellenőrzést igényel a patikusok részéről, s ez bizony rengeteg időbe kerül. Ezért például a gyógyszertáraknak kínált számlacsomagokkal a bankolás egyszerűbbé és gyorsabbá válik, így több idő juthat a vásárlókra.

 


Egyedi számlacsomag: mégis mire figyeljünk?

Egy kisvállalkozás számára az egyik legnagyobb állandó költséget a bankszámlával kapcsolatos kiadások jelentik. Ennek ellenére a banki tapasztalatok azt mutatják, hogy a cégek elsősorban a számlavezetés alapdíjára, illetve a csomagok díjára fókuszálnak, holott számos más tényezőtől sokkal inkább függ, hogy mekkora lesz a havi bankköltségük

Mérlegelendő szempontok
- Hajlandó elektronikusan utalni, vagy ragaszkodik a bankfióki ügyintézéshez?

- Készpénzes forgalom aránya a vállalkozásban?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

- Mennyire használja aktívan a számlát; mekkora a havi forint és deviza tranzakciók száma, illetve volumene?

- Kártyahasználati szokások: inkább vásárlás vagy készpénzfelvétel, csak belföldön vagy esetleg külföldön is fontos a kártyahasználat?

- Egyéb vállalkozói szolgáltatások, amelyekre esetlegesen nem azonnal, de a jövőben szükség lehet (kártyaelfogadás, hitellehetőségek, munkavállalói számlavezetés, kereskedelemfinanszírozás, devizakitettség csökkentésének igénye)?

- A vállalkozói csomagon túl további szolgáltatások (privátbanki szolgáltatás, lakossági számlavezetés) kihasználása?

- Vevők és szállítói partnerek hol vezetik számláikat?

A banknak fizetett pénzek tetemes részét ugyanis leginkább a tranzakciós költségek adják, tehát elsősorban a cégek bankolási volumenétől függ - vagyis hogy havonta hányszor, milyen devizában és milyen összeget utalnak, milyen módon kezdeményezik a tranzakciókat -, melyik bankot és annak melyik termékét éri meg választani. A magasabb havidíjú számlacsomagok általában több szolgáltatást és kedvezményt tartalmaznak, s a tranzakciós költségek is kisebbek.

Mérlegelni kell azt is, hogy alapvetően papíralapon vagy elektronikusan intézik-e a pénzügyeket. Az utóbbit a pénzintézetek kivétel nélkül honorálják: az interneten keresztül adott megbízások után átlagosan 20 százalékkal kevesebbet kell fizetni, de egyes bankok a telefonos és papír alapú megbízásokat többszörös tranzakciós díjjal terhelik az internetes tranzakciókhoz képest. Ezen kívül az időmegtakarítás is költségtényező lehet.

Szempont az is, hogy a vállalkozásnak van-e szabad, leköthető megtakarítása, mekkora a partnerhálózata, vagy hogy milyen gyakran használ bankkártyát. Vannak bankok, amelyek ingyenesen kínálnak üzleti kártyát, míg mások bizonyos számú ATM-es készpénzfelvételért nem számítanak fel pluszdíjat.

Számos pénzintézet a honlapján online kalkulátort is működtet, ami az érdeklődők számára - bankolási szokásaik megadása után - automatikusan ajánlja az optimális számlacsomagot. Így könnyen összehasonlítható, hogy egy-egy számlacsomag használata mekkora megtakarítást jelentene az adott vállalkozásnak a jelenleg használt számlacsomagjához képest. A megtakarítás mértéke éves átlagban akár tíz-húsz százalékos havi banki költségcsökkentést is eredményezhet. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy új számlacsomaggal a jelenlegi számlavezetési díj többszöröse is megtakarítható.

 

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?