7 °C Budapest

Pénz nélkül nincs gyermekegészség sem?

2011. május 28. 16:02

Gyermekük egészségének megtartását ma főleg a tehetősebb szülők engedhetik meg maguknak. A kisgyermekes anyák 59 százaléka ugyanis alacsony jövedelmű háztartásban él - derült ki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet 2011 áprilisában készített országos reprezentatív felméréséből. Szakértők szerint az esélyegyenlőség biztosításához a felvilágosítás nem elég, anyagilag is támogatni kell a prevenciós eszközöket.

A magyarországi átlagkereset jelenleg nettó 139 700 forint, a táppénz napi összege az új szabályozás alapján legfeljebb kb. 5 000 forint. A magyar családok anyagi nehézségeire utal az, hogy a KSH legfrissebb adatai szerint a 15 évnél fiatalabb gyermeket nevelő nők 53 százalékának jelenleg nincs munkahelye, 32 százalékuknak azért, mert a gyermek mellett nem tudják, vagy nem akarják vállalni a munkával járó kötelezettségeket.

A Medián felméréséből kiderült, hogy a 13 évesnél fiatalabb gyermekkel rendelkező szülőknek egy-egy alkalommal átlagosan 7-8000 forintjába kerül gyermekük betegsége, de minden tizedik család esetében ezek a kiadások a 20.000 forintot is meghaladják. Az aktív munkavállaló, gyermekükkel otthon maradni kényszerülő édesanyák évente átlagosan két hetet maradnak ki a munkából gyermekük betegsége miatt, ilyenkor a gyógyszerkiadások mellett nekik - a ma érvényes szabályozás szerint - évente átlagosan 30.000 forintos fizetéskiesés jelenti a legnagyobb problémát. A szomorú foglalkoztatottsági statisztikák alapján a beteg gyermek ellátásának munkahelyi következményei az anyák felét érinti, ráadásul közülük minden negyedik attól tart, hogy a gyakori hiányzások miatt veszélyben az állása.

Megelőzés: elméletből ötös

A megkérdezett szülők háromnegyede prevenció-párti, szerintük a gyerekbetegségeket érdemesebb megelőzni, mint gyógyítani. A szülők alapvetően ismerik a lehetőségeket, 8-ból 10-en állítják, hogy foglalkoznak is a kérdéssel: háromnegyedük vitaminkészítményekkel, kiegyensúlyozott étrenddel és kötelező védőoltásokkal tesz gyermeke egészségének megőrzéséért.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Pénzügyi szakadék

A magyar szülők bíznak a betegségmegelőzés eszközeiben, ugyanakkor a többség számára az egészséges táplálkozás, a vitaminkészítmények, vagy a jó gyógyszerek már csak takarékoskodással, fontos dolgokról való lemondással engedhetőek meg. Bár az öt legtöbbet említett megbetegedés (megfázás, torokgyulladás, influenza, hasmenéses/hányásos betegség, bárányhimlő) közül három ajánlott védőoltásokkal megelőzhető lenne, ezek az eszközök igen költségesek. A szülök többségét kitevő alacsony jövedelműek, a legfeljebb szakmunkás végzettségűek, és a városban vagy falun élő családok közel fele egyáltalán nem, vagy csak a fontos dolgok rovására tudja kigazdálkodni gyermekének az ajánlott, térítéses védőoltások árát. Pedig ezeket az anyák négyötöde beadatná gyerekének, de közülük minden negyedik csak akkor, ha teljesen ingyenes lenne, és további minden harmadik legfeljebb ötezer forintot tudna fizetni érte.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem