23 °C Budapest

Potom áron keltek el Sólyom ereklyéi

2011. május 24. 15:02

Több mint 15 millió forintért keltek el egy árverésen a Sólyom László volt köztársasági elnök által felajánlott emléktárgyak, amelyeket 2005 és 2010 között államfőként kapott ajándékba. A pénzt a Bakonyszücsön működő Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthona kapja.

Összesen háromszázötven tárgyat árvereztetett el Sólyom László: festményeket, grafikákat, plasztikákat, az egyes országok jellegzetességeit bemutató iparművészeti, népművészeti alkotásokat, szőnyegeket, fegyvereket. Ezek mellett díszes használati tárgyakat, tollakat, íróasztaldíszeket, antik tárgyak másolatát, pénzérméket, plaketteket.

A tárgyak között szerepelt még például vízipipa és inggomb, serlegek, lámpa, pohárkészlet, városkulcsok, címerek és üvegvitrin is. A licit a tárgyak többségében alacsony árakról indult. Mindössze négy ezüst tárgyat áraztak be százezer forintnál magasabb összegért. Több tételért négy-ötszörös árat fizettek a résztvevők, de nem volt ritka a tíz-harmincszoros licit sem. Egy ezer forintról indított montenegrói tollkészlet, vagy egy japán tuskészlet 32, illetve 20 ezer forintért kelt el végül.

A különböző fegyverek, vadásztőrök, tiszti kardok százezrekét keltek el, ahogy, a keleti szőnyegek, az elegáns porcelán étkészletek, italos edények is. Kínaiak főként hazájukból származó tárgyakat, vázákat vásároltak. Egy olasz gyűjtő pedig festményekre licitált.

A legnagyobb verseny egy lengyel szablyáért folyt, amelyet Lech Kaczynski néhai lengyel államfő ajándékozott Sólyom Lászlónak 2006-ban. A fémtokba zárt, díszített pengéjű fegyver 40 ezer forintról indult és végül 3,2 millió forintot fizetett érte új tulajdonosa.

 

Fotó: Nagyházi Galéria és Aukciósház

 

Egy itáliai Montegrappa töltőtollkészlet ára 38 ezerről 320 ezerre ment fel. A tollat Karol Simanovszki zeneszerző használta.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fotó: Nagyházi Galéria és Aukciósház


A mexikói Estella Maya másolata harmincötszörös áron kelt el, elérte a 70 ezer forintot leütést.

Fotó: Nagyházi Galéria és Aukciósház

 

A balatonfenyvesi óvodások és óvónők Balatonról készített papírmozaik képe nyolcszoros áron, 8000 forintért kelt el olyan képzőművészek, mint Tolnay Tibor nagyváradi festőművész, vagy Korbely István elismert kortárs festőnk, művei között.

Fotó: Nagyházi Galéria és Aukciósház


Az árverésből összesen 15 millió 623 ezer forint folyt be. Az aukciós ház a tételek után 21 százalék közvetítési összeget számol fel, de azt ugyancsak a rehabilitációs otthon javára ajánlotta fel.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?