27 °C Budapest

Potom áron keltek el Sólyom ereklyéi

2011. május 24. 15:02

Több mint 15 millió forintért keltek el egy árverésen a Sólyom László volt köztársasági elnök által felajánlott emléktárgyak, amelyeket 2005 és 2010 között államfőként kapott ajándékba. A pénzt a Bakonyszücsön működő Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthona kapja.

Összesen háromszázötven tárgyat árvereztetett el Sólyom László: festményeket, grafikákat, plasztikákat, az egyes országok jellegzetességeit bemutató iparművészeti, népművészeti alkotásokat, szőnyegeket, fegyvereket. Ezek mellett díszes használati tárgyakat, tollakat, íróasztaldíszeket, antik tárgyak másolatát, pénzérméket, plaketteket.

A tárgyak között szerepelt még például vízipipa és inggomb, serlegek, lámpa, pohárkészlet, városkulcsok, címerek és üvegvitrin is. A licit a tárgyak többségében alacsony árakról indult. Mindössze négy ezüst tárgyat áraztak be százezer forintnál magasabb összegért. Több tételért négy-ötszörös árat fizettek a résztvevők, de nem volt ritka a tíz-harmincszoros licit sem. Egy ezer forintról indított montenegrói tollkészlet, vagy egy japán tuskészlet 32, illetve 20 ezer forintért kelt el végül.

A különböző fegyverek, vadásztőrök, tiszti kardok százezrekét keltek el, ahogy, a keleti szőnyegek, az elegáns porcelán étkészletek, italos edények is. Kínaiak főként hazájukból származó tárgyakat, vázákat vásároltak. Egy olasz gyűjtő pedig festményekre licitált.

A legnagyobb verseny egy lengyel szablyáért folyt, amelyet Lech Kaczynski néhai lengyel államfő ajándékozott Sólyom Lászlónak 2006-ban. A fémtokba zárt, díszített pengéjű fegyver 40 ezer forintról indult és végül 3,2 millió forintot fizetett érte új tulajdonosa.

 

Fotó: Nagyházi Galéria és Aukciósház

 

Egy itáliai Montegrappa töltőtollkészlet ára 38 ezerről 320 ezerre ment fel. A tollat Karol Simanovszki zeneszerző használta.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Fotó: Nagyházi Galéria és Aukciósház


A mexikói Estella Maya másolata harmincötszörös áron kelt el, elérte a 70 ezer forintot leütést.

Fotó: Nagyházi Galéria és Aukciósház

 

A balatonfenyvesi óvodások és óvónők Balatonról készített papírmozaik képe nyolcszoros áron, 8000 forintért kelt el olyan képzőművészek, mint Tolnay Tibor nagyváradi festőművész, vagy Korbely István elismert kortárs festőnk, művei között.

Fotó: Nagyházi Galéria és Aukciósház


Az árverésből összesen 15 millió 623 ezer forint folyt be. Az aukciós ház a tételek után 21 százalék közvetítési összeget számol fel, de azt ugyancsak a rehabilitációs otthon javára ajánlotta fel.

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?